Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: 63l Tanganika ??  (Przeczytany 5343 razy)
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #15 : Grudzień 11, 2010, 15:34:37 »

A 2 pary brevisów ? do 63l? Przeca to nie duże rybki chyba, więc?

Noi nareszcie ktoś jeszcze mi pomaga, w tej kwestii bo nie chce tylko jednej osoby nudzić..
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #16 : Grudzień 11, 2010, 22:32:05 »

BROŃ BOŻE 2 pary!!!

Nie, samce będą walczyć z tragicznymi skutkami. Miałem w 60 litrach 2 pary, po 2 godzinach od kupienia ryb kombonowałem jak uratować jednego samca, bo jeden zostałby zabity. Musiałem kupić akwarium 45 litrów.

Wierz mi, 2 pary to za dużo, a nie liczy się ilość, a jakość, prawda? Bo co za uciecha z oglądania ustawicznych walk, jak można obejrzeć zaloty?

Weź jedną parę, nie więcej. Cheesy

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #17 : Grudzień 11, 2010, 22:34:46 »

Tak zamierzam Smiley
A odnośnie np. takiej sprawy, że kilka razy przeczytałem, że samiec nie pogardzi np. 2 samicami..
Więc? Jak to jest, pary, czy może być harem ? Przepraszam, że takie pytania ale jest podobnie jak z moją mamą przy remoncie łazienki, naoglądała się wszystkiego, wszędzie i potem sama nie wiedziała co wziąć ;]
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Grudzień 11, 2010, 22:44:57 »

To są ryby typowo monogamiczne. Oczywiście samiec dwiema samicami nie pogradzi, ale ta druga nie będzie często wykorzystywana, a nawet druga samica może nią gardzić, więc lepiej zdecyduj się na jedną parę. Dużo ciekawiej będzie to wyglądać. mam nadzieję, że Tobie wyjdzie z Tanganiką, bo mi się nie udało, ale wrażenia niezapomniane...

Uważaj na "ząbki". Jak moje się przystosowały do nowego akwarium, to ręki nie mogłem wsadzić do akwarium, bo rąbały jak ... bardzo Cheesy
Takie tygrysy akwariowe.

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #19 : Grudzień 11, 2010, 22:52:12 »

No myślę, że wyjdzie...a jak np podwyżyszć kh i gh, jeszcze nie mierzyłem bo nie ogarniam tych testów.. Wapień załatwi sprawę , czy tylko ph?
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Grudzień 12, 2010, 08:15:28 »

Załatwi, ale jak nieodstatecznie, to możesz użyć np. NaHCO3 (wodorowęglan sodu) - tylko węglanowa. Możesz także kupić prepatar pH KH plus. Wink

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Grudzień 12, 2010, 14:34:54 »

Taki zbornik jak Twój powinien też wystarczyć do hodowli jednej pary naskalnika wężogłowego Julidochromis transcriptus.
W rzeczy samej jakiejś dużej przestrzeni to on nie potrzebuje, duża wielkość zbiornika gra role dopiero jak go chcemy trzymać z innymi rybami...

I pamiętaj - jak w przypadku wszystkich pielęgnic, wazniejsze od wielkości zbiornika jest to jak go urządzisz. To dlatego jedni mówią że dla danego gatunku jako minmum wystarczy 50 litrów, a drudzy że dla tych samych ryb minimum 100 litrów - obaj mogą mieć racje, wszystko dotyczy wystaroju i urządzenia, "umeblowania" zbiornika...

http://www.akwarium.net.pl/adv/julidochromis_transcriptus.htm
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #22 : Grudzień 12, 2010, 14:56:54 »

Na początek chyba jednak wezmę brevisy Smiley
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #23 : Grudzień 12, 2010, 19:00:00 »

Weź brevisy, sprawdzone ryby Cheesy

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Grudzień 13, 2010, 08:24:29 »

Na początek chyba jednak wezmę brevisy

No ok, pytałeś tylko jakie ryby się nadadzą, to mówie  Smiley  A nada się troche więcej gatunków niż tylko brevisy - owe wspomniane naskalniki, czy muszlowce haremowe Neolamprologus multifasciatus - mały harem.
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #25 : Grudzień 13, 2010, 09:26:57 »

W takim razie co proponujecie ?
Parkę brevisów?
Harem Muszlowców wielopręgich ?
Czy może Parkę, albo harem w jakimkolwiek stosunku się je hoduje - naskalniaków ?
Topielec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Grudzień 13, 2010, 12:42:12 »

Z muszlowców możesz wybrać parkę dowolnego gatunku (ew. harem, jeśli taka jest specyfika gatunku).
Do takiego akwarium nie polecam jednak gatunków kolonijnych (multifasciatus, similis).
Tylko w większych akwariach ta kolonia zrobi wrażenie, w zbyt małym, będą tylko problemy.

Brevisy jak to już zostało powiedziane, są monogamiczne i samiec będzie mocno gnębił drugą samiczkę - tak było przynajmniej u mnie.
Co w nich oryginalne, to fakt, że parka zamieszkuje wspólnie jedną muszlę.

Wężogłowe są najmniejszymi z dostępnych gatunków naskalników, ale jednak są wyraźnie większe od muszlowców i osobiście uważam, że 60cm to dla nich za mało. Mam swoje w 200 litrach i wydają się idealne do akwarium od ok. 100 litrów. Boję się, że w 60 litrach mogłyby nawet skarłowacieć. Choć mogę się mylić, bo nie trzymałem ich w takim litrażu.

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #27 : Grudzień 13, 2010, 14:14:43 »

To mogę prosić o wypisanie muszlowców do tego litrażu i w jakich ilościach ?
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Grudzień 13, 2010, 15:33:31 »

Wężogłowe są najmniejszymi z dostępnych gatunków naskalników, ale jednak są wyraźnie większe od muszlowców i osobiście uważam, że 60cm to dla nich za mało.

Chyba nie jest to mało. Zobacz co ten doktor Jakubowski pisze w artykule który dałem - że akwaria od 25 do 40 litrów - toi dopiero jest mało Cheesy

Ponad 60 cm długości, ponad półmetra tylko dla jednej pary to jest sporo. W dużych akwariach gdzie trzyma się większą ilość ryb, żadko kiedy dla jednej pary jest aż tyle miejsca...  Więc w takim akwa czasem mogą mieć dla siebie więcej miejsca do dyspozycji, niż w większym wielogatunkowym z innymi gatunkami...

edit: Aha, sory pomyliłem długość z litrażem, wbiło mi się w głowe że to 60 cm długości, a nie 60 litrów  Smiley  Autor nie podał wymiarów. Ale to dużo nie zmienia co do moich rozważań - w kilkuset litrowych zbiornikach wraz z innymi rybami para naskalników żadko ma dla siebie aż 60 litrów do dyspozycji.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2010, 15:36:56 wysłane przez Grundman » Zapisane
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #29 : Grudzień 13, 2010, 15:42:12 »

Dobrze Ci radzę: zrezygnuj z naskalników, weź tylko jedną parę muszlowców, najlepiej brevisy, bo są niezwykle wytrzymałe. U mnie przeżyły awarię filtra. Amoniak wzrósł do 1mg/l, co jest bardzo dużą ilością. Jak weźmiesz dwie pary, to licz się z tym, że rychło kupisz drugie akwarium, tudzież będziesz szukał kupca... papa

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: