thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« : Grudzień 09, 2010, 15:01:32 » |
|
Witam, będę zmieniał obsadę w 63 l akwarium.. Myślałem o malawi, ale z tego co wyczytałem akwarium jest za małe  Dlatego czytałem dalej, i teraz pytam czy ryby z Tanganiki się nadadzą do takiego litrażu ? Co i w jakiej ilości? Myślę, że nie ma dużo komplikacji dlatego niech ktoś wypisze  Niestety to wiąże się pewnie z restartem zbiornika, bo trzeba mieć piasek tak ? A co do parametrów do wiem, że ph by się nadało bo jest ok. 8, nie wiem jak z kh i gh bo nie ogarniam tych testów..
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2010, 15:03:33 wysłane przez thunderdome »
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 09, 2010, 15:16:41 » |
|
Na początek z mini tanganiką polecam Lamprologus brevis 1 samiec na 2 samiczki jako podłoże piasek i muszle winniczka które służą tym rybom za dom
|
|
|
|
|
|
|
|
|
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 09, 2010, 15:19:28 » |
|
A są jeszcze jakieś inne ryby do tego litrażu ?  A co do piasku, to może być jakiś z budowy czy coś takiego ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 09, 2010, 15:54:47 » |
|
Piasek możesz kupić w obi jak nie chcesz kupować w sklepie zoo, ryby inne są, jednak na początek spróbuj z brevisami to najprostszy gatunek... dobry dla początkującego, potem mozna się pobawić np w melagrisy lub ocellatusy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 09, 2010, 15:58:37 » |
|
Taki zwykły tak ? Kurde, trochę mnie przeraża to wylewanie wody, wszystko od nowa no ale  A są jeszcze jakieś takie "dla początkującego" ? Jakieś w miarę ładnie ubarwione ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 09, 2010, 16:05:39 » |
|
Nie, w tanganice ładnie ubarwione zaczynają się od 100 cm długości zbiornika;) to biotop który cech*e się przedewszystkim zachowaniami a nie jaskrawymi barwami
|
|
|
|
|
|
|
|
|
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 09, 2010, 17:02:35 » |
|
Ok, rozumiem. A przykładowo L.Ocellatus ? I przepraszam za te pytania, no ale jak mówiłem jestem zielony jeśli chodzi o Tanganikę więc bez obrazy  A co do roślin ? Mam u siebie teraz nurzańca i anubiasa, będą rosnąc w piasku ? I czy w ogóle nadają się do tego biotopu ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 09, 2010, 17:19:19 » |
|
Jeśli jesteś zielony to nie polecałbym ocellatusa, jest wrażliwy i dość mocno agresywny... anubias nie ma nic do podłoża a nużaniec będzie rósł, słabo ale rósł
|
|
|
|
|
|
|
|
|
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 09, 2010, 17:25:20 » |
|
W takim razie brevisy.. Harem 1+2 tak? Ok O nurzańca się nie martwię, co z nim będzie to będzie. A co do kamieni, to też mogą być jakieś z budowy czy rzeki ? Muszą być takie, żeby podwyższały ph? I tym rybom są potrzebne muszle, np winniczków tylko skąd ja teraz mam je wziąć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 09, 2010, 17:52:44 » |
|
Muszle można kupić na allegro albo kupić w Tesco/Realu Ślimaki po burgundzku;) i sobie wszamać, wydłubać czy jak tam kto chce... skałki najepsze takie które po polaniu octem się nie pienią ale tak naprawde wystarczą im same muszle Tak w haremie 1+2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 09, 2010, 18:01:39 » |
|
Ale co do tych kamieni, to przecież podnoszą ph a dla nich tam koło ph 8 nie? Chociaż w sumie woda ma wysokie nawet, noi przede wszystkim muszle też pomogą utrzymać  Dobra póki co uciekam, ale w razie jakichkolwiek innych pytań będę pisał, dziekuję za pomoc  EDIT: Czy taki piasek kupię w castoramie, czy obi ? Jak na tym filmie
i w ogóle to każdy piasek z takiego sklepu się nada?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2010, 22:54:00 wysłane przez thunderdome »
|
|
|
|
|
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 09, 2010, 23:00:53 » |
|
Ehh aktualizacja taka malutka  Żeby mi temacik nie zaginął. Proszę o odpowiedź na pytanie wyżej no i jeszcze takie pytanie czy ten haremik 1 +2 to jest max ilość, tych ryb ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 10, 2010, 15:19:27 » |
|
Dowiedziałem się z jednego forum, że brevisy żyją w parach, więc ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 11, 2010, 14:34:07 » |
|
Znów post pod postem, ale dalej nie wiem wszystkiego więc może ktoś odpowie  ? Dzisiaj byłem jeszcze w zoologicznym i tam się dowiedziałem, że dla księżniczek z burundi wystarczy 50l na parę..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 11, 2010, 15:30:53 » |
|
U mnie brevisy były 1+1 w 45 litrach. Samiec nie powienien pogardzić drugą samicą. Nie słuchaj ludzi w zoologicznym. Do tak małego akwarium nie kupuj księżniczek. Te trzy rybcie to maksymalna ilość w/g mnie. Kamienie ja mam z pola. To znaczy już nie mam  Brevisy poświęciłem na skalary. Taka wymiana 45 litrów=>300 litrów Jakby coś jeszcze doszło w kwestii pytań, pytaj. 
|
|
|
|
|
|
Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek... NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
|
|
|
|