Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « KTÓRE RYBY NA KARMĘ DLA SKALARÓW W CZARNYCH WODACH 300L???
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: KTÓRE RYBY NA KARMĘ DLA SKALARÓW W CZARNYCH WODACH 300L???  (Przeczytany 4939 razy)
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« : Grudzień 05, 2010, 13:31:09 »

Jakie ryby mogę wpuścić do planowanych skalarów w 120x50x50 w BW, aby ich narybek służył jako karma, a rodzice nie byli maltretowani przez żaglowce? Myślałem o gupikach, ale samce mogą być podgryzane... Czy oprócz gupików, mieczyków i molinezji są jakieś mnożące się na potęgę bez względu (w pewnym marginesie błędu) na parametry wody? Ile dać takich "kucharzy", aby wykarmić 5-6 skalarów? Wink

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #1 : Grudzień 05, 2010, 14:44:26 »

Wole żebyś kupił ochotke lub inny pokarm mrożony, niż marnował narybek który ktoś może kupić od Ciebie i się nim zająć !!!!!!!   Wściekły Wściekły Wściekły Wściekły Wściekły Wściekły

wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Grudzień 05, 2010, 15:01:23 »

Ochotka jest za tłusta, wodzień mało wartościowy, a serce wołowe nie do zjedzenia - innych nie ma u mnie. Dżdżownice też za tłuste...Drapieżniki lepiej rosną na żywym i w dodatku mają rozrywkę jak Rzymianie i Niemcy w historii. A chcę, aby rybciom żyło się dobrze, a świeżo wyklutej, ślepej i niewiedzącej, co się dookoła niej dzieje rybie, jest wszystko jedno...

Może teraz ktoś kompetentny? Roll Eyes

Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #3 : Grudzień 05, 2010, 15:48:02 »

Ochotka jest za tłusta, wodzień mało wartościowy, a serce wołowe nie do zjedzenia - innych nie ma u mnie. Dżdżownice też za tłuste...Drapieżniki lepiej rosną na żywym i w dodatku mają rozrywkę jak Rzymianie i Niemcy w historii. A chcę, aby rybciom żyło się dobrze, a świeżo wyklutej, ślepej i niewiedzącej, co się dookoła niej dzieje rybie, jest wszystko jedno...

Może teraz ktoś kompetentny? Roll Eyes

Wiesz co ci powiem ! mam ochote Cie dać TYGRYSOM na pożarcie żeby Im się lepiej żyło ! jesteś pewnie młody a do 80 czy 90 Ci jeszcze daleko !
To wszystko z mojej strony pozdrawiam.

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Grudzień 05, 2010, 16:10:18 »

Skalarom będzie zapewne obojętne czy skonsumują narybek gupika czy mieczyka Moje żyją z gupikami i póki co samów nie podgryzają a za to dbają o właściwy przyrost populacji

A co do ochotki i wodzienia to możesz śmiało podawać szczególnie wodzień nie będzie szkodliwy

Młode ampularie oddam
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Grudzień 05, 2010, 17:11:39 »

Dziękuję kompetentnemu za opinię. Do Pana Neona(...) : proszę bez drastyczności. Nie jest jeszcze pewne, czy dam jakieś zyworódki, czy nie. Zatem jeśli jakiś znawca wypowie się zdaniem oscylującym w zakresie "bez znaczenia czy mrożone czy narybek - rozną tak samo szybko i smakuje im tak samo", to zrezygnuję. Z co do tych tygrysów, to proszę nie porównywać tego do masakry starożytnej w Koloseum. W Amazonce pożeranie mniejszych rybek przez większe to jest codzienność. Wyobraź sobie, że nagle np. arowany i wolffishe mają odcięty dopływ mniejszych ryb - zdychają z głodu. Przykro mi to stwierdzać, ale to porównanie jest całkowicie nietrafione.

Ktoś kolejny kompetentny? Cheesy

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Grudzień 05, 2010, 17:18:03 »

Narybek oprócz mrożonek będzie zawsze urozmaiceniem pokarmu więc z pewnością nie zaszkodzi więc jak chcesz mieć w akwa jakiś gatunek żyworodek to brak przeciwwskazań /.

Młode ampularie oddam
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Grudzień 05, 2010, 19:51:22 »

Ja swoje gurami dokarmiam (właściwie same się dokarmiają) gupikami są razem w ogólnym, mam 6 samic i 3 samce, no i moje gurami mają niezłą wyżerkę co jakiś czas ;] Oczywiście jak widzę że była uczta to tego dnia nie podaję suchego.

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #8 : Grudzień 05, 2010, 20:13:11 »

Jeśli chcesz się utrzymać w klimacie czarnych wód, to niestety żyworódki nie będą ci pasowały do obsady... moge się mylić ale z ogólnie dostępnych gatunków żadne nie występują w typowych czarnych wodach... co do zapewniaczy pokarmu lepiej kupić odzielne 112 l i parke Pielęgnic zebr, ja tak karmiłem jak miałem drapiezniki i sprawdzało się w 100%

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Grudzień 05, 2010, 20:34:34 »

Tylko to trochę drogi pokarm

Młode ampularie oddam
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Grudzień 05, 2010, 20:36:47 »

dokładnie gupole/miecze/molki to nie bw także cały efekt można by popsuć, ewentualnie można też założyć kolonie gupoli w osobnym małym akwa,

z własnego doświadczenia to ochotki nie ryzykuj bo jest bardzo zanieczyszczonym pokarmem, serce jest odradzane bo ponoć ryby źle przyswajają tłuszcze pochodzące od zwierząt ciepłokrwistych, wodzień mimo że jest mało wartościowy jest imho bezpiecznym i chętnie pobieranym pokarmem przez moje ryby, możesz też założyć hodowle muszki owocówki - proste jak walenie kota za pomocą młota a urozmaicenie w diecie zawsze będzie, dżdżownice ponoć się sprawdzają ale raz na jakiś czas.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #11 : Grudzień 05, 2010, 20:39:30 »

Tylko to trochę drogi pokarm

No niekoniecznie ponieważ akwarium spełniało również role dekoracyjną kuchni...Wink Pielęgnice były "wydajniejsze" niż głupki i molki razem wzięte...

wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Grudzień 05, 2010, 20:55:54 »

Nie mam już miejsca na kolejne akwarium... To w takim razie poprzestanę na suchym, ochotce (rzadko) i wodzieniu/wodniu (gdzie polonista?). Od czasu do czasu przejdę się do wędkarskiego po dżdżownice. Myślę, że taki zestawik starczy. A tak przy okazji :czy rodostomusy to typowe BW? Chciałem dać 6 skalarów (w przyszłości 2 pary), małego gibicepsa (w przyszłości dużego Cheesy) i stadko rodostomusów, bo neonki są wszędzie.

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Grudzień 06, 2010, 11:32:26 »

Ja Ci jednak radzę dawać mięso wodzień normalnie ochotkę jako urozmaicenie do tego jest jeszcze dafnia suszona lub mrożona Smiało też wal czarnego komara i mrożone krewetki A suchy jako dodatek skalary to ryby raczej mięso żerne stworzenia .Moje ryby karmię raczej mięsnie z dodatkiem suchego i nic złego się nie dzieje a te opowieści o zanieczyszczeniach w ochotce czy innym mięsie to osobiście uważam że pochodzą one z czasów kiedy akwaryści sami szukali pokarmu w różnych stawach i rzekach w odległych mrocznych czasach zeszłego wieku .
Ja nawet często kupuję żywą ochotkę w sklepie i nią karmię ryby dawałem też praktycznie każdy pokarm mrożony i suszony jaki znalazłem wszystko jest zjadanie z jednakową zaciętością i apetytem.
Ostatnio znalazłem w sklepie coś takiego
http://sklep.oczkowodne.net/p204,gammarus-kielz-zdrojowy-1l.html
Podałem to do akwa i nikt się nie skarżył wszyscy jedli  papa

Młode ampularie oddam
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Grudzień 06, 2010, 16:19:59 »

a te opowieści o zanieczyszczeniach w ochotce czy innym mięsie to osobiście uważam że pochodzą one z czasów kiedy akwaryści sami szukali pokarmu w różnych stawach i rzekach w odległych mrocznych czasach zeszłego wieku .

nie zmienia to faktu, że ochotka nie zmieniła upodobań co do środowiska, w którym występuje,
u mnie swojego czasu po ochotce padły ryby od tego czasu nie daje i problemów nie ma, u nas na forum też spotkałem się z podobnymi przypadkami - warto to brać pod uwagę a czym kto będzie karmił to już jego sprawa.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: