netka888
Stały użytkownik

Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !
|
 |
« : Listopad 28, 2010, 21:35:56 » |
|
Witam. Jakie kamienie nadają się do włożenia do akwa? Wiem że na pewno nie wapienie, ale poza tym jestem zielona w temacie. Czy po prostu można sobie wziąć z ziemi pierwszy lepszy kamień i go włożyc do akwa (uprzednio go umyc oczywiscie  ). Sory jeśli to banalne pytania, ale w kwesti kamieni do akwa jestem zupełnie zielona  .
|
|
|
|
|
|
The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain
...In sleep he sang to me In dreams he came That voice which calls to me and speaks my name And do I dream again?...
...........................................................
|
|
|
oloix
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 28, 2010, 21:40:10 » |
|
Nie mogą być wapienne i takie które zmieniają parametry wody... Nie mogą mieć cieków metali. bierzesz sobie kamyk który ci sie podoba, polewasz go zwykłym octem. Pieni się - kamien do kosza, nie pieni się - dokładnie szorujesz i płuczesz i do akwarium
Tylko do mycia nie używaj środków chemicznych !!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 29, 2010, 10:53:47 » |
|
ok dziękuję bardzo 
|
|
|
|
|
|
The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain
...In sleep he sang to me In dreams he came That voice which calls to me and speaks my name And do I dream again?...
|
|
|
|
chodys1910
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 29, 2010, 14:42:03 » |
|
kamień ktory sie pieni podwyższa wartosc Ph czyli jest idealny do Tanganiki lub Malawi prawda to?
|
|
|
|
|
|
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 29, 2010, 14:47:56 » |
|
kamień ktory sie pieni podwyższa wartosc Ph czyli jest idealny do Tanganiki lub Malawi prawda to?
Jeżeli się "pieni" to znaczy, że podwyższa ph 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 30, 2010, 15:37:29 » |
|
a do czego można jeszcze przymocować wgłębkę i mech? Z wyjątkiem korzenia i kamienia oczywiście (obfity śnieg wyklucza poszukiwania) a wgłębka pływa po wodzie i zasłania i tak skąpe światło. Co radzicie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 30, 2010, 19:51:48 » |
|
[qoute] (obfity śnieg wyklucza poszukiwania) [/quote]
Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale jak żle to sory, ty zbirasz mech z lasu czy gdzies z rzek ze, obfity snieg wylucza poszukiwanie ?? taki mech dobry jest do akwa ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
guliwer
Nowy

Jacos
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 30, 2010, 19:56:11 » |
|
[qoute] (obfity śnieg wyklucza poszukiwania)
Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale jak żle to sory, ty zbirasz mech z lasu czy gdzies z rzek ze, obfity snieg wylucza poszukiwanie ?? taki mech dobry jest do akwa ?? [/quote] Zapewne chodzi o korzeń i kamienie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 30, 2010, 20:33:46 » |
|
Wlasnie sie zastanawialem, bo sam kiedys nad mchem myslalem z rzeki, ale nie bede kabinowal.
Sory za bark polskich znakow.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 01, 2010, 09:31:10 » |
|
No oczywiście, że chodziło mi o kamienie i korzenie  Mech z lasu absolutnie się nie nadaje  A więc, ma ktoś jakieś pomysły do czego, oprócz kamieni i korzeni, można przymocować wgłębkę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 01, 2010, 15:50:13 » |
|
No oczywiście, że chodziło mi o kamienie i korzenie  Mech z lasu absolutnie się nie nadaje  A więc, ma ktoś jakieś pomysły do czego, oprócz kamieni i korzeni, można przymocować wgłębkę? Dobrze wiedziec na przyszłość. A cod o tych korzeni to możesz sobie zorbić taki biotop nie pamietam jak on się nazywa jak wiesz to możesz mi przypomnieć  , co jest w nim piasek kamienie i korzenie bez roślin lub tez szyszki liście dębu polskiego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 01, 2010, 16:09:22 » |
|
Neon-Innesa , wiem o co Ci chodzi, ale tez nie znam nazwy  nie interesuje sie zbytnio takimi biotopami, bo zawsze marzył mi sie wielki roślinniak z jakimiś małymi rybkami  A co do wgłębki to chyba bedzie pływała po powierzchni, bo kamienia i korzenia nie mam na razie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 01, 2010, 18:46:45 » |
|
mówisz że lubisz "zachwaszczenie"  hehh, powiem ci, że u mnie jest masa korzeni tylko za bardzo nie chce sie przy tym robić mam tam jakieś, po ul;ewach co były w tym roku masa korzeni jest na brzegach rzek. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 02, 2010, 14:06:54 » |
|
Teraz na ulewy deszczu raczej nie ma co liczyć  A miałabym jeszcze pytanko. Czy wgłębka bombelkuje tylko w dobrze oświetlonych zbiornikach? Bo ja mam 0,35W/l i mi bombelkuje  A tak apropo tego 0,35W/L... Jak liczycie? Czy W/ilość wody w zbiornikun netto czy ogólnie wymiary zew.?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 02, 2010, 18:22:14 » |
|
Ogólne wymiary, bo jakbyś miał odliczać podłoże, roślinki, filter, to mógłbyś się nie połapać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|