Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki filtr?  (Przeczytany 18581 razy)
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Grudzień 06, 2010, 21:06:35 »

a ja mówie że ten filtr TURBO 550 nie ma uszczelek bo taki mam w swoim zbiorniku.
Jakiej firmy jest ten filtr?

AQUA-SZUT

Pozdrawiam

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
theng
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Grudzień 06, 2010, 21:36:25 »

Witam.

Mam pytanie odnośnie filtru. Jestem posiadaczką akwarium 112l które mam zamiar "odpalić" po świętach. Nie mam jeszcze jedynie filtru to tego akwarium. Moje pytanie jest takie: Jaki filtr lepszy wewnętrzny czy zewnętrzny i dlaczego. Ja osobiście jestem zwolenniczkom wewnętrznych, ale zewnętrznego nigdy nie posiadałam. Wink I jeszcze jedno pytanie czy te filtry zewnętrzne napowietrzają?

Dziękuję i pozdrawiam  Smiley 
Koleżanka pyta o filtr a Wy kłócicie się o uszczelkę  Roll Eyes,
Polecam FLUVAL205 i deszczownicę do niego (osobny zakup). Kupiłem używanego i nie mam z nim żadnych kłopotów, jest prosty w obsłudze. Odradzam chińszczyznę ze względu na prawie dwukrotne zużycie prądu i tandetne wykonanie (obejrzałem kilka na żywo).
Wylot filtra ustawiasz na taflę i w ten sposób woda jest napowietrzana.
Zewnętrzny (kubełek) jest lepszy z uwagi na więcej miejsca na różne wkłady filtracyjne, nie zajmuje miejsca w akwarium.
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Grudzień 06, 2010, 21:45:54 »

W swojej 112L posiadam eheima professionel 2222 i jestem bardzo zadowolony
Wcześniej mrs równiez go polecał

Pozdrawiam

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #18 : Grudzień 06, 2010, 22:01:09 »

pisze na opakowniu tak Filtr Wewnętrzny TURBO 550 AQUA SZUT

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Grudzień 07, 2010, 01:46:37 »

Regulamin Forum Dyskusyjnego Wodnego Świata

--------------------
1. Dbaj o kulturę wypowiedzi na Forum, twój post świadczy o Tobie
    Dotyczy to także dbania o poprawną pisownię.

W kwestii tematu:
Osobiście używam kubełka tetry i jestem bardzo zadowolony. Mam też codziennie do czynienia z akwarium 112L z EX700 tetry pracującym tam od trzech lat. Nie mam żadnych zastrzeżeń do tych urządzeń, może poza dość głośną pracą, ale podobno to zależy od sztuki i znam opinie o bardzo cichych egzemplarzach.
Natomiast niedawno na rynek trafiły ciekawe kubełki o nazwie "HW". Są bardzo tanie, w porównaniu do konkurencji, a od profesjonalistów (ekipa chłopaków od Trzmiela) słyszałem na ich temat same pozytywne opinie.
Tu masz przykład pasujący do Twojego zbiornika:
http://allegro.pl/filtr-kubelkowy-1000l-h-hw-302-wklady-okazja-i1338668810.html
Właśnie testuje go jeden z moich znajomych-z obserwacji wynika, że po prawie tygodniowym 'docieraniu' filtr stał się niemal bezgłośny, ma niesamowitą siłę przepływu wody, zaś jedyną wadą (wykrytą do tej pory) jest niemożność regulacji wspomnianej siły przepływu. To jednak da się rozwiązać odpowiednim umieszczeniem wylotu Wink więc wydaje mi się, że filtr jest ciekawą alternatywą dla pozostałych kubłów, często pomijanych przez akwarystów z racji nieprzystępnej ceny.
pozdr

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #20 : Grudzień 07, 2010, 20:40:26 »

Tragedia.
Pisze o filtrach zewnętrznych, kuble i kaskadzie, kolega wyżej odnosi się do moich słów i pisze, że w kaskadzie nie ma uszczelek po czym ty dodajesz, że w swoim wewnętrznym filtrze też nie masz uszczelki.
Możesz napisać o co Ci chodzi?
Dodaj też po co w filtrze wewnętrznym miałaby być uszczelka? Pomijam oczywiście uszczelki na łączeniach, kolankach czy samym wylocie filtra bo te nawet chińczyki już mają.
Więc? Do czego odnoszą się Twoje słowa?

lajtowygosc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Styczeń 22, 2011, 15:59:34 »

Witam odświeżam, jak tam testy kubełka hw  302. Czy ktoś z was posiada taki filterek http://allegro.pl/filtr-zewnetrzny-1400l-h-z-lampa-uv-c-wklady-i1407356068.html tetra padła Sad
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #22 : Styczeń 22, 2011, 16:13:12 »

tetra padła Sad
Akurat to mnie nie zdziwiło.
Mam tylko nadzieje, że nie zalałeś sobie mieszkania/domu?

Miałem HW-302/1000l/h i byłem zadowolony. FIltr ma swoje wady jak brak regulacji przepływu wody ale w moim baniaku nie stanowiło to problemu, było to 240l i filtr i tak działałby na max.
W 1400l/h + UV podobno lampa siada. Dziwne jest samo rozwiązanie filtra ponieważ UV w jego wnetrzu wybije bakterie nitryfikacyjne.
Swój filtr kupiłem rok temu, Badras kupił taki sam model pół roku po mnie i miał z nim kłopoty.
Nie wiem czy teraz bym zaryzykował kupno sunsun.
Napisz ile chcesz złotówek wydać na filtr i jaki masz litraż to z pewnością coś poradzimy.

lajtowygosc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Styczeń 22, 2011, 16:15:03 »

Litraż na razie jest 112l, można powiedzieć, że urabiam swoją kobietę na zakup większego ok 240- 300l. MRS pisałeś wyżej że fluval jest najlepszy- spokojnie w kwocie do 300 zł się zmieszczę. Myślałem nad rozwiązaniem z lampą,(oszczędziło by to miejsce w szafce i zmniejszyło liczbę łączeń). Czy lampa uv jest niezbędna w akwarium. Czy także tobie, ekspertowi na tym forum węże od filtra obrastają glonem.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2011, 16:31:16 wysłane przez lajtowygosc » Zapisane
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #24 : Styczeń 22, 2011, 16:17:55 »

Co sądzicie o sterylizatorach, lampach uv led?
Urządzenia zbędne w akwarystyce, oczywiście wg mnie.
Wszystkie problemy z wodą można rozwiązać bez UV.

lajtowygosc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Styczeń 23, 2011, 14:38:43 »

Jak jest z tym syfem w tych wężach, czym zaradzić??
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #26 : Styczeń 23, 2011, 15:06:13 »

Czy także tobie, ekspertowi na tym forum węże od filtra obrastają glonem.
Ekspertem na tym forum jest Drago, sporą wiedze mają też inni jak Asagoth czy Ducze i wielu, wieli innych, ja jestem tylko zwykłym użytkownikiem forum.
Węże obrastają glonem każdemu, trzeba je co jakiś czas czyścić.
Najlepiej jakiś drut przeciągnąć przez węża i na jednym z końców zawiązać szmatkę następnie wyciągnąć drut tak by szmatka przeszła przez cały wąż. Możesz też węże zakleić np. taśmą scotta w miejscach w których są one narażone na promienie słoneczne. Glonem węże i tak zajdą ale o wiele później niż w przypadku "gołego" węża.

MRS pisałeś wyżej że fluval jest najlepszy- spokojnie w kwocie do 300 zł się zmieszczę. Myślałem nad rozwiązaniem z lampą,(oszczędziło by to miejsce w szafce i zmniejszyło liczbę łączeń). Czy lampa uv jest niezbędna w akwarium.
Ja bym brał fluvala.
Lampa UV jest moim zdaniem zbędna.
W sieci znajdziesz sporo informacji na temat samej lampy - ma one tyle samo zwolennikow co przeciwników.
Mirmil w baniaku z paletami używa lampy i jest zadowolony.
Są różne opinie na temat jej stosowania, jedna opcja mówi, że lampa powinna być używana stale, inna mówi, że przez określoną ilość czasu np. na koniec dnia gdy jesteśmy już po karmieniu. Ja uważam, że lampa jest zbędna ale powtarzam, to tylko moje zdanie.

lajtowygosc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Styczeń 23, 2011, 16:57:24 »

dzięki za szybką odpowiedz do wężyków mam szczotkę z żyłką,hehe i raz na miesiąc muszę czyścić widać takie uroki akwarystyki. Pozdrawiam
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #28 : Styczeń 24, 2011, 00:34:57 »

ja czyszczę rzadziej raz na pół roku nie wiem od czego to zależy czy warunków w akwarium czy samych węży

lajtowygosc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Styczeń 24, 2011, 15:26:51 »

a masz przezroczyste węże może to od światła zależy??
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: