Czy także tobie, ekspertowi na tym forum węże od filtra obrastają glonem.
Ekspertem na tym forum jest Drago, sporą wiedze mają też inni jak Asagoth czy Ducze i wielu, wieli innych, ja jestem tylko zwykłym użytkownikiem forum.
Węże obrastają glonem każdemu, trzeba je co jakiś czas czyścić.
Najlepiej jakiś drut przeciągnąć przez węża i na jednym z końców zawiązać szmatkę następnie wyciągnąć drut tak by szmatka przeszła przez cały wąż. Możesz też węże zakleić np. taśmą scotta w miejscach w których są one narażone na promienie słoneczne. Glonem węże i tak zajdą ale o wiele później niż w przypadku "gołego" węża.
MRS pisałeś wyżej że fluval jest najlepszy- spokojnie w kwocie do 300 zł się zmieszczę. Myślałem nad rozwiązaniem z lampą,(oszczędziło by to miejsce w szafce i zmniejszyło liczbę łączeń). Czy lampa uv jest niezbędna w akwarium.
Ja bym brał fluvala.
Lampa UV jest moim zdaniem zbędna.
W sieci znajdziesz sporo informacji na temat samej lampy - ma one tyle samo zwolennikow co przeciwników.
Mirmil w baniaku z paletami używa lampy i jest zadowolony.
Są różne opinie na temat jej stosowania, jedna opcja mówi, że lampa powinna być używana stale, inna mówi, że przez określoną ilość czasu np. na koniec dnia gdy jesteśmy już po karmieniu. Ja uważam, że lampa jest zbędna ale powtarzam, to tylko moje zdanie.