madziarek
Nowy

|
 |
« : Listopad 24, 2010, 11:43:53 » |
|
Jakie rybki do akwa 112l Będę je odpalała po gwiazdce akwarium już posiadam ale nie wiem jakie rybki do niego kupić, proszę o propozycję. Chciałabym jeszcze wiedzieć jakie roślinki kupić do tego akwarium ale chodzi mi o takie których rybki nie będą zjadały. Proszę o pomoc i pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buldogan
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 24, 2010, 15:42:20 » |
|
Poszperaj trochę po tym forum, albo ogólnie po internecie (np tutaj: rybki akwariowe gatunki). Albo najlepiej w zoologu popytaj, tam się na tym znają dobrze i na miejscu dostaniesz fachowe odpowiedzi. Nie ma to jak osobiście porozmawiać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 24, 2010, 16:09:30 » |
|
Kolor czerwony jest zarezerwowany dla moderatorów forum.  Chyba.  Albo najlepiej w zoologu popytaj, tam się na tym znają dobrze i na miejscu dostaniesz fachowe odpowiedzi. Nie ma to jak osobiście porozmawiać  Dostałeś kiedyś fachową poradę od sprzedawcy w zoologicznym ? Byłem w wielu zoologicznych sklepach i jeszcze nigdy nie spotkałem się z fachową odpowiedzią sprzedającego. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 24, 2010, 16:27:47 » |
|
Ja się spotkałem, ale zdarza się to tylko w prywatnych sklepach.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
madziarek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 24, 2010, 20:41:58 » |
|
Ile litrów musi mieć akwarium żeby można było trzymać w nim parkę skalarów. Czytałam w jakimś czasopiśmie że po 24l na jednego czy to prawda?  Poprosiła bym również o parę informacji na temat skalarów. Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marunia
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 24, 2010, 20:46:50 » |
|
Przyjęło się, że skalar wymaga akwarium o minimum 50 cm wysokości, idąc tym tropem akwarium nie może być mniejsze niż te 200L. Inne informacje powinnaś znaleźć albo w google, lub inni użytkownicy Cię oświecą.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 25, 2010, 13:09:21 » |
|
Przyjęło się, że skalar wymaga akwarium o minimum 50 cm wysokości, idąc tym tropem akwarium nie może być mniejsze niż te 200L. Inne informacje powinnaś znaleźć albo w google, lub inni użytkownicy Cię oświecą.
Pozdrawiam
Ten wymóg co do skalarów, że powinny miec 50 cm wysokości zbiornika jest to w rodzaju stereotypu powtarzanego przez kogoś, kto tak kiedyś napisał. 50 cm powinno sie mieżyć od podłoża do lustra wody a nie od dna akwa. Wtedy powinno sie miec akwa o wysokości 55-60cm ( 5-10 cm na podłoże ). wg wielu źródeł 50cm to optymalne warunki dla skalara więdz w 40 cm umozliwi to hodowle tych ryb. A skalar skarłowacieje lub bedzię się meczyc zdychac itp. wtedy jak woda będzie do bani zbiornik zarośniety, że nie bedzie się miał gdzie proszać. Ja mam baniak 220l. i wysokośc jest 45cm odlicząć 5 cm podłoża, czyli skalarów nie moge howac ponieważ nie ma wysokości 50cm. To jest moje zdanie. Co do obasdy proponuje : 2+2 Ramireza 5-6 kirysków 2+1 Gurami złociste, lub 7-10 barwieniec czarny 1 glonojad
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marunia
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 25, 2010, 15:18:52 » |
|
Dlatego napisałem, że się "przyjęło"  . A co do ramirezkow 2+2 to się trochę nie zgadzam, proponuję trzymać je charemowo 1+ 2 lub więcej. A co do glonojada nie wprowadzajmy koleżanki w błąd, bo glonojad to raczej pojęcie dość względne. Pójdzie do sklepu porposi o glonojada a ktoś jej wciśnie np: gibicepsa, jak glonojad to ewentualnie zbrojnik niebieski, ale to i tak max 2( w sumie 2 to i też przesada) do takiego baniaczka, ja bym proponował tak jak większość na tym forum otoski.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2010, 15:22:19 wysłane przez Marunia »
|
|
|
|
|
|
andrej
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 25, 2010, 15:39:00 » |
|
A co do ramirezkow 2+2 to się trochę nie zgadzam, proponuję trzymać je charemowo 1+ 2 lub więcej.
P.Ramirezy to rybki monogamiczne, więc raczej lepiej jest je trzymać parami.  Dokładnie to co napisała Marunia glonojadem możemy nazwać wiele ryb, np. Kosiarki i wiele innych ryb, które są za duże do zbiornika 112l. Więc myślę, że pod nazwą glonojad kryje się nazwa Zbrojnik Niebieski. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marunia
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 25, 2010, 15:52:27 » |
|
Racja teraz doczytałem  . Co do obsady to może ja wysunę swoją propozycję. Jako, że jesteś zapewne początkującą akwarystką to spróbuję zaproponować w miarę proste w hodowli rybki  12x Razbora klinowa 1+3 Pielęgniczka kakadu 4-5 kirysków ( w twojej intencji już jaki rodzaj ) ja mam Pandy i nie narzekam ;d 6-7 otosków Obsada wg mnie na początek najlepsza, ryby w miarę wytrzymałe szczególnie Razbora. PS. Tak wiem, że to dość popularna obsada 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 25, 2010, 18:05:54 » |
|
4-5 kirysków ( w twojej intencji już jaki rodzaj ) ja mam Pandy i nie narzekam ;d 6-7 otosków
Nie za dużo tych rybek strefy przydennej w takim zbiorniku? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SetsO
Zainteresowany

"My Power comes from me"
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 25, 2010, 19:11:26 » |
|
Po co 6 otosków 4 wystarczy ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marunia
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 25, 2010, 19:58:13 » |
|
Możliwe ciut się rozpędziłem.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 25, 2010, 20:27:46 » |
|
Po co 6 otosków 4 wystarczy ...
Otoski to ryby stadne, 4 szt trudno uznać za stado.  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
theng
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 25, 2010, 20:40:46 » |
|
4-5 kirysków ( w twojej intencji już jaki rodzaj ) ja mam Pandy i nie narzekam ;d 6-7 otosków
Nie za dużo tych rybek strefy przydennej w takim zbiorniku? Pozdrawiam To kolejny stereotyp na temat zamienności rybek przydennych z otoskami. Moje otoski śmigają po całym akwarium i przesiadują na roślinach i korzeniu. Na dnie widuję je sporadycznie jak się uda im coś znaleźć do jedzenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|