Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Od podstaw 200l  (Przeczytany 3867 razy)
diabeelek
Nowy
*

« : Listopad 22, 2010, 21:31:08 »

Witam,
zakupiłem akwarium 200litrów. Co mogę dać na podłoże, na forach pisali, że ziemia z kopca kreta się nadaje albo z kwiaciarni najtańsza czarna ziemia, bez nawozu. Tylko czy taka ziemia nie brudzi tzn. czy woda nie będzie czarna? (słyszałem, że nie można jej płukać bo zostanie sam jałowy piasek - cokolwiek to znaczy)
Druga sprawa to jakie rośliny wrzucić i czy mogą być one w fazie dojrzewania w wodzie?
Czy piasek kwarcowy biały się nadaję do roślin i rybek bo widziałem na allegro, że można dostać w cenie 1zł-1kg. Aha i ile takiego podłoża mniej więcej trzeba kupić?
Może jakaś propozycja obsady ale rybki pewnie dopiero na gwiazdkę zawitają.
Czy zakup testów jest konieczny? Jeśli tak to jakie takie z tańszych?
Aha filtr i grzałka używane czy to w czymś przeszkadza?
Bardzo proszę o pomoc. W między czasie kształcę się czytając poradniki i inne tematy.
jareckig
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 23, 2010, 13:11:45 »

O wykorzystaniu ziemi w podłożu masz dużo do czytania tu: http://www.akwarium.net.pl/forum/rosliny-akwarystyczne/akwaria-na-bazie-ziemi-ogrodwej-co-i-jak-krok-po-kroku/ . Roślinki są zależne od tego co będziesz chciał trzymać... proponuję Ci najpierw dużo poczytać i pooglądać na tym forum, a zapewniam, że jest co Wink. Jeżeli chcesz rybki na Święta to musisz się spieszyć, bo akwa dojrzewa 3-4 tygodnie. Ja też nie chciałem kupować testów i bawić się w te rzeczy ale, jak życie pokazuje prędzej czy później są niezbędne - niestety raczej prędzej Cheesy. Używane wyposażenie w niczym nie przeszkadza oby tylko było właściwie dobrane do wielkości baniaczka.
Życzę miłej lektury i sukcesów Good !

diabeelek
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 23, 2010, 17:23:07 »

Szczerze to wątpię, że rybki do świąt wskoczą na razie brak czasu związany z przeprowadzką. Chcę zalać to akwarium z roślinkami i niech sobie dojrzewa ile chce czasu.
Dzięki za lekturke bede mial co czytac
diabeelek
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 23, 2010, 21:06:50 »

Czy jak zaleje akwarium tylko z podłożem i żwirem bez roślin to coś da w procesie dojrzewania, czy bez roślin to nie warto zawracać sobie głowę?
Chodzi mi o to, że akwarium będę miał w domu w czwartek i szczerze powiem, że będę z nim tylko na chwile więc wątpię abym miał czas kupić rośliny, ale czas na wsypanie ziemi, zalanie i włączenie filtra znajdę a moje następne spotkanie z tym akwarium będzie za jakieś 15 dni, więc może w między czasie by coś dojrzało. Tylko pytanie czy sama woda bez roślin dojrzewa?
Aha filtr będzie pewnie już dojrzały bo jest z tego akwarium(używany).
Pozdrawiam
jareckig
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 24, 2010, 08:19:38 »

Jak najbardziej akwa może sobie dojrzewać bez roślinek - dojrzewanie to proces osiągania równowagi biologicznej: wytworzenia się odpowiedniej flory bakteryjnej, rozpoczęcia przemian i stabilizacji procesów zachodzących w zbiorniku, dlatego potrzebny jest czas. Roślinki dołożysz za 2 tyg. i myślę, że zdążą się przyjąć do czasu zarybienia Cheesy. Dobrze by tylko było, żeby podczas Twojej nieobecności ktoś podmienił po tygodniu te 15-20% wody w baniaku.
pozdrawiam
diabeelek
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 24, 2010, 10:24:52 »

Czyli tak 2cm ziemi ogrodowej na spód i na to z 3cm żwirku albo zwykłego piasku będzie dobrze?
I podmiana po tygodniu 20%?
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2010, 10:28:50 wysłane przez diabeelek » Zapisane
jareckig
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 24, 2010, 16:08:23 »

Ja nie zakładałem baniaka na ziemi i nie mam w tym doświadczenia, dlatego dobrze by było żebyś poczytał tam gdzie Cię kierowałem. Ziemię trzeba odseparować np. moskitierą czy firanką, żeby w trakcie eksploatacji ziemia nie pojawiła się u góry. Dopiero na to pozostałe warstwy - ja polecam żwirek 2-4 mm, w przeciwieństwie do piasku zapobiega powstawaniu stref beztlenowych w podłożu czyli m.in. gniciu korzeni roślinek. Grubość żwirku to najlepiej 4 cm z przodu i 8-10 cm z tyłu, wtedy możesz sobie trochę wyprofilować dno w/g upodobań czy aranżacji - tak mam u siebie Wink. Po tygodniu 20% podmiany na odstaną wodę (48h).
I nie świeć za długo od startu, zacznij od 4h, a po 5 dniach zacznij wydłużać czas świecenia co 2 dni o 0,5h aż dojdziesz do 12h- dzięki temu powinieneś mieć start bez glonów Cheesy, mi się przynajmniej tak udało Cheesy. Tylko pamiętaj, że to nie reguła a własne doświadczenia także akwa trzeba codziennie obserwować i odpowiednio reagować. No to na razie tyle
diabeelek
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 24, 2010, 17:54:28 »

A ten żwirek to mniej więcej jakiej granulacji?
Mógłbyś polecić jakiegoś sprzedawce na allegro, albo gdzie indziej można dostać taki żwirek oprócz allegro?
Piasek kwarcowy nie farbuje?
jareckig
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 25, 2010, 13:32:18 »

A ten żwirek to mniej więcej jakiej granulacji?
.......................
Piasek kwarcowy nie farbuje?
już Ci pisałem:
... ja polecam żwirek 2-4 mm...
kwarcowy naturalny nie farbuje, a kupisz go w każdym sklepie akwarystycznym - samego żwirku nie opłaca się zamawiać bo z kosztami przesyłki wyjdzie drożej niż w zwykłym sklepie...
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 26, 2010, 21:40:29 »

Skoro kolega wspomniał o kosztach to i ja coś powiem. Nie kupuj żadnego specjalistycznego, akwarystycznego piasku kwarcowego, bo to jest to samo co normalny w dziale budowlany w np. leroy merlin kupisz, tylko ten z leroy merlin kosztuje 7zł za 25kg.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

diabeelek
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Listopad 27, 2010, 08:32:47 »

Dzięki za podpowiedź Smiley
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Listopad 28, 2010, 00:33:04 »

Też mam piasek, siatkę i ziemię z castoramy Smiley wydatek jakieś... 20 zł do 200l akwarium Smiley

Co do filtra - nawet jeśli był używany to po godzinie poza wodą możesz go potraktować jak nowy bo bakterie bez przepływu wody giną, więc Ci dojrzewania nie przyśpieszy. Ale z tego co piszesz masz dużo czasu, więc nie ma problemu.

Z własnych doświadczeń dodam, że jeśli powoli wprowadzasz ryby i nie nawozisz baniaka na ziemi to powinno obyć się bez ataku glonów (ja od czerwca jeszcze nie miałam a też mam ten sam litraż). Co ważne, jak chcesz żeby Ci ładnie roślinki rosły od początku to wybieraj takie, które mają mocny system korzeniowy i czerpią z podłoża, np cryptocoryna, nurzaniec, żabienica - rozwijają się doskonale w akwarium na ziemi. U mnie miałam problemy z roślinami, które tylko kotwiczą jak np moczarka. Dopiero jak zaczęłam nawozić wodę to zaczęły rosnąc, ale w nowym akwarium nawożenia się nie zaleca, właśnie ze względu na glony Smiley
diabeelek
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Listopad 29, 2010, 09:13:06 »

Dzięki wszystkim za pomoc dostosuje się do Waszych rad, akwarium stoi już na swoim miejscu tylko teraz muszę czekać aż wrócę do domu i się nim zajmę. Później będę prosił o pomoc w obsadzie bo mam już swoje typy ale nie wiem czy będą pasowały.
A siatka na podłoże ma być z dużymi oczkami czy małymi?
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2010, 09:15:10 wysłane przez diabeelek » Zapisane
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Grudzień 01, 2010, 19:24:17 »

Jest to całkowicie obojętne Smiley
Możesz dać taką siatkę jaką ci się uda dostać, a nawet moskitierę.
diabeelek
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Grudzień 17, 2010, 12:19:51 »

Zrobiłem 2 cm ziemi na to moskitiere i żwir ale jak zalewałem to akwarium się cale czarne zrobiło. Co teraz? Opadnie ta ziemia czy trzeba wszystko spuszczać?
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: