kuba1006
Stały użytkownik

Crystal'ka :)
|
 |
« : Listopad 20, 2010, 17:29:08 » |
|
Witam  . Chciałbym założyć krewetkarium. Myślałem, żeby założyć krewetkarium 20l Aquael'a. Oto link do aukcji : http://allegro.pl/aquael-shrimp-set-20-l-warszawa-gratis-i1330939480.htmlMam kilka pytań : -Czy to dobry zestaw ? -Czy oświetlenie jest wystarczające do prawidłowego wzrostu roślin ?. -Czy filtr jest wystarczający czy zmienić na jakiś inny, może na kaskadę ? Pozdrowienia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
slavio
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 20, 2010, 18:21:03 » |
|
To ja zapytam z ciekawości: czy mozna wymienić świetlówkę w tym zestawie na inną lub dokupić oryginalną?
pozdrawiam slavio
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 20, 2010, 18:21:36 » |
|
Uwazam , po przestudiowaniu urzadzen ,ze warto . Jedynie filtr ma sporo mocy /4W/ i moze robic zamieszanie jezeli nie ma regulacji przeplywu ani deszczowni . Ale dzieki prostej konstrukcji mozna zalozyc wieksza gabke i uczynilbym to zaraz po rozpakowaniu . Lampka 11W rowniez spoko .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
majam
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 20, 2010, 18:53:10 » |
|
No to może i ja powiem co nie co na temat tych zestawów. Mieliśmy na wystawie krewetek 50 takich zbiorników 10, 20 i 30l ( http://akwarystyczne.info/viewtopic.php?t=337). Filtr jest w sam raz, ma regulację przepływu i można go tak wyregulować, żeby wirówki nie zrobił nawet w shrimpset10. Światło takie, jakie masz w zestawie, jest wystarczające do tego zbiornika (11W / 20 litrów). Padło pytanie o świetlówki do lampki. Nie można ot tak po prostu wyjąć świetlówki i włożyć innej kupionej w Castoramie. Można jedynie kupić specjalne wkłady do tych lampek (dostępne w sklepach AquaEl Zoo i na Allegro), i mamy tutaj już wybór temperatury barwowej świetlówki, od standardowej 6500K, przez roślinną 8000K do morskich 10000K i 20000K. Ogólnie, zestaw jest wart uwagi, jakość wykonania też jest ok ale ma jedną wadę - grzałka. W zestawie ShrimpSet20 jest grzałka bez termostatu 15W. W ShrimpSet10 jest grzałka 5W a w 30 litrowym zbiorniku 20W. I niestety te grzałki nie nadają się do używania w tych zbiornikach bez termostatu. Na wystawie potrafiły ogrzać wodę do 29 - 30 stopni co było temperaturą niebezpieczną dla krewetek. Także polecam od razu zakup grzałki z termostatem albo zakup zewnętrznego termostatu i podłączenie do niego grzałki z zestawu. Chyba że grzałka nie będzie potrzebna, wówczas nie ma problemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 20, 2010, 19:04:19 » |
|
Myślałem ,że w dzisiejszych czasach nie produkuje się grzałek bez termostatów . Ale kupa . 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2010, 21:58:40 wysłane przez Sebastian »
|
|
|
|
|
kuba1006
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 20, 2010, 19:44:07 » |
|
Grzałkę wymienię na nową, z termostatem. owlman, nie Ty jeden tak myślałeś  .
Tu mam taki filmik, gdzie są użyte rośliny. Czy wiecie może jakie są to rośliny ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 21, 2010, 10:41:09 » |
|
Myślałem ,że w dzisiejszych czasach nie produkuje się grzałek bez termostatów .
Wystarczy do nich dołączyć termostat RT2 za 24 zł i mamy fajną, niewielką, tanią grzałeczkę z termostatem w sam raz do takiego małego zbiornika. Czy wiecie może jakie są to rośliny ?
Z przodu wygląda jak emersyjna forma E. tenellus a z tyłu wydaje mi się, ze jest Rotala wallichii.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2010, 10:50:27 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
kuba1006
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 21, 2010, 12:29:25 » |
|
Emi, bardzo dziękuję za pomoc z nazwaniem tych roślin  . A jak odłączyć ten termostat ?.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
majam
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 21, 2010, 18:34:02 » |
|
Kuba, musisz kupić albo grzałkę z termostatem, albo kupić zewnętrzny termostat i do niego podłączyć grzałkę z zestawu. Polecam to drugie rozwiązanie, bo sam termostat będzie tańszy od grzałki (RT-2 kosztuje 24 zł) i ten termostat będzie dokładniejszy i pewniejszy od taniej grzałki z termostatem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kuba1006
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 21, 2010, 20:00:09 » |
|
Ok, rozumiem  . Postaram się tak zrobić  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 25, 2010, 01:09:53 » |
|
Akwarium 20l od szklarza (sam ustalasz wymiary jakie chcesz) + jakaś mała kaskada z allegro + mała grzałka z termostatem + jakaś lampka na biurko / kuchenna świetlówka podszafkowa = taniej i lepiej niż ten śmieszny zestaw 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kuba1006
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 25, 2010, 21:49:55 » |
|
Kolega mojego dziadka jest szklarzem i za szyby chciał 50zł, kaskada 35zł, grzałka 25zł, oświetlenie 30 zł więc wychodzi ok140zł. A za zestaw zapłacę 130zł więc mam 10 zł na rośliny lub coś innego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 26, 2010, 00:25:03 » |
|
To nieźle kroi kolega dziadka  U mnie takie coś 25zł... Jak wiesz lepiej to po co pytasz? Nawet jakby wyszło Ci 200zł, to przynajmniej będziesz miał normalną grzałkę z termostatem i sensowne oświetlenie. Do tego możesz skleić akwa w innej formie niż sześcian. Zaszczepki roślin czy mchów do takiego mikrusa zawsze ktoś odda za browar jak ładnie poprosisz...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kuba1006
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 26, 2010, 15:09:07 » |
|
Oświetlenie jest wystarczające, tak przynajmniej sądzę. Ja właśnie chcę akwarium w kształcie sześcianu. A nie rozumiem po co piszesz w tym wątku, jak nic nie mówisz na temat tego zestawu...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|