Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Glonojad Syjamski Gold - jasna plama na plecach
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Glonojad Syjamski Gold - jasna plama na plecach  (Przeczytany 2048 razy)
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« : Listopad 16, 2010, 21:01:06 »

Witam forumowiczów.
Od znajomego otrzymałem 4 młode Glonojady Syjamskie w odmianie hodowlanej "Gold". Ładne ryby ale rosną za wielkie (aktualnie w 100L) i zapewne będę chciał je komuś oddać wkrótce. Ale ja nie o tym. Mianowicie od pewnego czasu na plecach w okolicy płetwy grzbietowej pojawiła się im "rozlewająca się" jasniejsza plama. Ryby są jasne, koloru złotawego ale ta plama jest nieregularna i nieco jaśniejsza. Podobna jest to efektu "schodzącej skóry", jakie czasem się załapuje po zbytniim opalaniu, tyle że Glonki raczej nie praktykują czegoś takiego.
Poza tą plamą, zachowują sie normalnie, ganiają się ze swoich rewirów, żerują itd. Nie ma innych objawów fizycznych. Po prostu "bledną" na grzbiecie.

Co to może być? Powinienem się martwić? Zdaję sobie sprawę że to ryby nie do tego litrażu ale chyba nie zaczęły chorować z tego powodu, mają aktualnie 5-6cm.

Nie mam pod ręką aparatu foto odp. jakości, ale wydaje mi się że opisałem dość dokładnie.
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2010, 21:20:39 wysłane przez Agnus » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: