Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: problem z nitkami  (Przeczytany 2199 razy)
Nemoo
Nowy
*

« : Listopad 15, 2010, 20:07:30 »

jako że do każdego zbiornika należy podchodzić indywidualnie (choć podobnych tematów jest dużo) to i ja się poskarżę na moje glony i może ktoś podpowie mi jak ich się pozbyć...
więc foto szkodnika

rozpoznaie: glony nitkowe

występowanie: porastają korzeń, rośliny nawet młode pędy po paru dniach je dostają, szyby.żwirek.

Charakterystyka akwarium: 112l ogólne obsada(15 razbora klinowa,5 kirysków pstrych, 5 otosków, gupiki 6, pielęgnica kakadu 3+1 ,karmienie: 1x dziennie w tygodniu 1 dzień głodówka, CO2 butla - od 2 tygodni włączona 2 bąble na sekundę przez 7 godzin jak oświetlenie ,nawożenie makro i mikro od 2 tygodni (akwan makro N,P,K - 2 ml rano ,nawóz micro Fe,Mn,Zn,Mo,Cu - 1ml na noc ;są to dawki na dobę).temperatura wody 25 C, parametry wody:pH 7,1;NO2 <0,01, NO3 25, KH 6, GH>14. Wymiana cotygodniowa ok. 20l. Filtracja :filtr kubełkowy tetratech ex700 (wkłady od dołu ceramika, gąbka, biobale, gąbka,wata).Oświetlenie: 3x18W t8 :osram 865, philips 965, philips aquarelle + 1x24W t5 świecą 7 godzin.

Dotychczasowa walka : glony ogólnie są od paru miesięcy, raz ciut więcej raz ciut mniej, chwytają się wszystkiego, próbowałem odłożenia nawozów bo wcześniej podawałem tylko micro, od 2 tygodni micro i macro i butlę CO2. próbowałem zielonej herbaty-nic, zredukowane oświetlenie jest już od ponad miesiąca i nic, mechanicznie usuwam kłębowiska nitek z roślin i co bardziej zarażone roślinki poprostu wyrzucam. Rośliny ogólnie fajnie rosną ale niestety glony razem z nimi...

Jeśli ktoś coś sensownego wyczyta z tego mojego opisu co mnie nakieruje na przyczynę powstawania glonów to byłbym wdzięczny....

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 15, 2010, 21:01:02 »

Poczytaj poniżej:

http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=26908

Pozdrawiam

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Listopad 15, 2010, 22:27:30 »

Widzę, ze masz spory problem....

Pozbywanie się nitek mechanicznie działa idealnie (oczywiście postaraj się najpierw zwalczyć przyczynę).

Ciężko wyrywać nitki gdy nie wiesz jak Smiley  Trzeba mieć długi patyczek, np do szaszłyków, delikatnie go 'postrzępić' na końcu, wkładasz go między nitki i obracasz - powinien je złapać. Wyciągasz patyczek i zdejmujesz to co wyrwałeś. Kuracje powtarzamy do skutku.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 16, 2010, 08:48:25 »

Proponuje odstawić mikro, obniżyć NO3 do 15 mg/l i sprawdzić PO4. Ponadto podawać CO2 dłużej - rozpocząć podawanie na jakieś 2h przed włączeniem światła i zapewnić dobrą cyrkulację wody. Ponadto kilka dużych podmian i cierpliwości.

netka888
Stały użytkownik

Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !

« Odpowiedz #4 : Listopad 21, 2010, 12:04:41 »

Proponuje odstawić mikro, obniżyć NO3 do 15 mg/l i sprawdzić PO4. Ponadto podawać CO2 dłużej - rozpocząć podawanie na jakieś 2h przed włączeniem światła i zapewnić dobrą cyrkulację wody. Ponadto kilka dużych podmian i cierpliwości.

a jaki powinien być prawidłowy poziom PO4?

The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain

...In sleep he sang to me
In dreams he came
That voice which calls to me
and speaks my name
And do I dream again?...

...........................................................
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 21, 2010, 12:22:04 »

Tutaj zdania , jak i akwaria sa rozne . Jedni utrzymuja 0 inni 1,5 mg . I w jednym i w drugim przypadku moze byc ok jak i nie ok .
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 21, 2010, 16:52:20 »

a jaki powinien być prawidłowy poziom PO4?
Napiszę jak to jest u mnie. Jak mam NO3=15 mg to PO4 musi być na poziomie 1,6-2 mg/l.
Tutaj zdania , jak i akwaria sa rozne . Jedni utrzymuja 0 inni 1,5 mg . I w jednym i w drugim przypadku moze byc ok jak i nie ok .
Wiele zależy od ilości roślin, tempa ich wzrostu, mocy i długości świecenia, zawartości CO2 w wodzie i ilości innych związków.
Jeśli ktoś chce limitować fosfor to musi mieć na uwadze to, że limitować (zmniejszyć) musi pozostałe czynniki - zaburzenie równowagi kończy cię atakiem glonów.
W wielu miejscach czytałem, że stosunek NO3 do PO4 powinien wynosić 10:1. Kiedy 'ścierałem się' z zielonym pyłem na szybach, radzono mi zejść z NO3 do 5 mg i z PO4 do poziomu poniżej 0,5 mg.
Kiedy pojawiły się nitki proponowano mi trzymać NO3 na 15 mg a PO4 na poziomie 2 a nawet 2,5 mg/l. Radzono mi również abym podawał połowę dawki mikro, świecił normalnie jak świeciłem i nieco zwiększyć poziom CO2 w zbiorniku. Po dwóch tygodniach nitki poczęły się wycofywać - jest ich coraz mniej i przyrostu glona nie widzę.
Wiem - lubię eksperymentować z fosforem Wink (przypominam: nie limituję fosforu)
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2010, 16:54:35 wysłane przez andrzej72 » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: