Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wzrost glonów  (Przeczytany 1984 razy)
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« : Listopad 13, 2010, 22:35:24 »

Mam pytanie do akwarystów roślinnych, po których nawozach... chodzi mi o gotowe mieszanki zaobserwowaliście najszybszy wzrost glonów? Słyszałem że przedawkowanie symfonii sprawia że momentalnie nasze akwarium staje w glonach... dodam tylko że w moim zbiorniku brak jest roślin dlatego dla glonów nie przewidywana jest konkurencja pokarmowa...

lukasek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 13, 2010, 22:58:48 »

tak z symfonią trzeba uwazac ;d tez mialem tak na poczatku ale juz jest dobrze
Pzdr.
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #2 : Listopad 13, 2010, 23:31:19 »

Aha, a czy spotkaliście się z czymś (nie licząc światła chodzi mi o nawozy), co było by w tym lepsze niż symfonia...?

michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 14, 2010, 01:01:02 »

EI... (tzn. Mikro i makro dawkowane samodzielnie)
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 14, 2010, 01:05:01 »

Aha, a czy spotkaliście się z czymś (nie licząc światła chodzi mi o nawozy), co było by w tym lepsze niż symfonia...?

lepsze w jakim sensie? lepsze w 'produkcji' glonów, czy w efektywnej pomocy przy wzroście i wybarwianiu roślin?  Tongue

jeśli chodzi o glony, to przedawkowanie potasu w dojrzałym akwarium skutkuje takim wysypem zielonego nalotu na szybie, że po kilku dniach nie widać co jest w środku Tongue
Jeśli chodzi o dobrą linię nawozową, to oczywiście technika EI jest najczęściej polecana, jednak wymaga pewnego doświadczenia i na pewno cierpliwości na początku.
Jeśli chodzi o nawozy w płynach:
Znajomy używa pełnej linii ADA i jest strasznie zadowolony-od startu brak jakichkolwiek glonów, wzrost roślin więcej niż wzorowy. Mnie na te nawozy nie stać, więc leję PG macro, micro i classic. Dodaję też potas z soli w dawkach ustalonych na podstawie obserwacji roślin-zwiększam kiedy widzę karłowate stożki wzrostu u rotali. Miałem duuużo przygód z glonami, ale myślę, że to przez brak wiedzy a nie nawozy. IMHO każdy pełnowartościowy nawóz macro i micro będzie dobry, jeśli odpowiednio dobierzesz sposób dozowania i będziesz go systematycznie stosował.
pozdr

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #5 : Listopad 14, 2010, 10:19:27 »

EE znaczy ja chciałbym mieć glony... rosliny wyższe mnie nie interesują... dlatego pytam, ale ten potas przetestuję...
U mnie w zbiornikach jakoś nie chcą rosnąć, poza okrzemkami i sporadycznymi brunatnicami, nie ma kompletnie nic

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 14, 2010, 11:08:32 »

asagoth - jak chcesz mieć glony to zejdź z fosforem do 0, azotem do około 5 mg/l i podnieś Fe do 1 mg/l. Prawdopodobnie odwiedzą cię piękne nitki. Jeśli będzie słabo z CO2 wpadną także krasnale - konkretnie cosmopogon. Jak poświecisz elegancko to i zielono-czarne futro ci się pojawi.
Glonki zawsze pojawiają się kiedy w wodzie brakuje CO2 i makro, a mikro i światła jest pod dostatkiem.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 14, 2010, 11:42:30 »

zgadzam się z przedmówcą-dowal micro do oporu, odetnij CO2 i świeć pełną parą po 12h dziennie-wszelkie odmiany najtańszej na świecie zieleniny gwarantowane Tongue Do tego przywal potasem, żeby szybka nabrała głębokiego zielonego koloru Wink Nie wiem tylko jak takie rewolucje znoisą mieszkańcy akwa.

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #8 : Listopad 14, 2010, 19:59:35 »

Zależy mi na mniej drastycznej metodzie... ryby mam dość delikatne...

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: