Ja bym dał około 5cm warstwe ziemi z piachem... no może troche mniej, po bokach około 3cm żwiru i na wierzch tyle aby przykryć ziemie na tyle, żeby rybki jak będą "grzebać" w żwirze to żeby się nie dokopały do ziemi. Wierzchni żwir pełni tylko funkcję maskującą, więc ja bym dał około 2cm może ciut więcej - w sumie będziesz mieć 7cm, zajmie Ci to troche objętości w akwarium, ale musisz pamiętać o roślinkach, jak coś robić to do końca tak jak trzeba. Poza tym ziemie jak zalejesz to ona Ci troszkę opadnie. kolejna sprawa z przesadzaniem, pamiętaj - jeżeli zajdzie taka potrzeba że będziesz musiał przesadzić roślinkę to będziesz ją musiał wyrwać co może za sobą pociągnąć siatkę i ziemię, zrobi Ci się wulkan i zmąci wodę

Żeby tego uniknąć musiał byś oderwać korzenie, żeby nie naruszyć siatki, a wiadomo jak mały korzeń to i słaby wzrost, roślinka musi się najpierw ukorzenić, żeby zaczęła dobrze rosnąć.
Ja nie stosuje ziemi, ale w skrócie napisałem Ci co wyczytałem w wielu miejscach na necie już jakiś czas temu.