Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)
|
 |
« Odpowiedz #105 : Grudzień 03, 2010, 22:15:17 » |
|
nie chodzi o rośliny, tylko o ryby, lubię jak pływają sobie po całym akwarium.
A to jakie te ryby masz że NIE pływają po akwarium bo nie słyszałem o takich
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marunia
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #106 : Grudzień 03, 2010, 22:58:00 » |
|
Jak brak Ci czasu, pieniędzy i pomocy ze strony rodziców oraz najważniejszej cechy- chęci nauki, to wniosek nasuwa się sam, a mianowicie: Ryby będą miały ciężkie życie.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2010, 23:06:17 wysłane przez Marunia »
|
|
|
|
|
tasiorek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #107 : Grudzień 04, 2010, 09:44:11 » |
|
ale ryby pływają tylko lubię jak jest ich dużo np. ławica neona, a nie o to że po kątach się chowają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tasiorek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #108 : Grudzień 04, 2010, 17:01:10 » |
|
Chciałbym żeby moje akwarium 54l które zamierzam założyć wyglądało podobnie jak na zdjęciu , dlatego mam następujące pytania: Jaka powinna być wysokość podłoża, najlepiej jakbyście podali w cm, Czy żwir kwarcowy się nada, Ziemia jest potrzebna, Prosiłbym o rysunek graficzny, dziękuję 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2010, 17:06:09 wysłane przez tasiorek »
|
|
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #109 : Grudzień 04, 2010, 17:35:56 » |
|
Chciałbym żeby moje akwarium 54l które zamierzam założyć wyglądało podobnie jak na zdjęciu , dlatego mam następujące pytania: Jaka powinna być wysokość podłoża, najlepiej jakbyście podali w cm, Czy żwir kwarcowy się nada, Ziemia jest potrzebna, Prosiłbym o rysunek graficzny, dziękuję  co do podłoża to wszystko jest opisane w tym wątku krok po kroku: http://www.akwarium.net.pl/forum/rosliny-akwarystyczne/akwaria-na-bazie-ziemi-ogrodwej-co-i-jak-krok-po-kroku/ warto przeczytać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #111 : Grudzień 04, 2010, 20:38:18 » |
|
Ja w swoim 38L trzymam 6 krewetek i narybek gurami i te co już osiągną około 1cm wędrują do większego zbiornika, te Twoje 20L z taką obsadą - bez komentarza.
Sam miałem 112L i nie byłem świadomy, że moim dorosłym gurami za ciasno itp. Teraz jak są w większym akwarium widzę potężną róznicę w ich zachowaniu na lepsze oczywiście, chętnie się wycierają itd., a przecież wydawało mi się, że z moim 112L wszystko gra.
Człowiek uczy się na błędach. A odnośnie Twoich planów z tą 50siątką czy ile tam litrów + ziemia i masę pytań, podejrzewam, że zalejesz te forum swoimi pytaniami zanim cokolwiek powstanie. Poczytaj, dowiedz się czego chcesz i dopiero jak będzie problem to dopiero zapytaj. Najlepiej by było, żeby ktoś przyszedł i zrobił ;]
Do takiego akwarium co pokazałeś na fotce to będzie Ci baaardzo daleko, btw. będziesz mieć za mały zbiornik, weź pod uwagę proporcje. Roślinki nie zmieniają swoich rozmiarów, np. trawa w akwarium 200L będzie wyglądać jak dywanik, w 50 Litrach zajmie pewnie 1/3 objętości od dna jedna z moich ma już 10cm wysokości, poza tym ile czasu potrzeba żeby się rozrosła. Podobnie z innymi roślinkami, zanim się liście rozwiną to już sięgną powierzchni. Będziesz musiał se dobrać małe gatunki, a co za tym idzie... nie zrobisz takiego samego akwarium jak pokazałeś na zdjęciu.
Pozdrawiam fr0t
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2010, 23:19:07 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
tasiorek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #112 : Grudzień 04, 2010, 21:10:10 » |
|
w ciągu 30 sekund, moje marzenia odnośnie akwarium się rozpłynęły.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #113 : Grudzień 04, 2010, 21:18:24 » |
|
Takie są fakty, mi ręce opadły jak przeczytałem to co masz i co planujesz, ale bez obaw i obrazy, jak już napisałem wszyscy uczymy się na błędach. Zrób porządek z 20L i pracuj nad 50tką. Nie ma rzeczy niemożliwych 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #114 : Grudzień 04, 2010, 21:45:25 » |
|
akwarystyka nie polega na tym, że w pięć minut będziesz miał akwa takiego jak pokazałeś. Powiem Ci tak tu masz link to mojego pierwszego akwa http://img264.imageshack.us/img264/1302/22102010655.jpg miało ono 72l. i było w nim 25 neonek 3 skalary 2 zbrojniki 1 welon 4 gurami 3 molinezje 3 kiryski i to był mój początek, zarejestrowałem się na forum i prosiiłem o pomoc bo ryba w akwa nie miała się gdzie ruszyć !! Teraz masz moje drugie podejście ze zmianą zbiornika na 227l. http://img841.imageshack.us/img841/792/mojeakwa.jpg tylko że było brak juz kasy na fototapete z tyłu akwa roślinek i na podłoże. Nastepnie jak przybrałem troche kasy nie dużo ale zawsze coś mała zmiana: http://images38.fotosik.pl/357/e9c0748e5d470ffamed.jpg A teraz jest tak: http://images50.fotosik.pl/440/a2df82ea47152b22gen.jpgzdjęcie robiłem telefonem jest nie wyraźne ale uwież na słowo że wygląda całkiem inaczej niz poprzednie. Po pierwsze obsada poszła do wymiany tak jak mi doradzali inni: 1+1 ramirezja 2+1 gurami 30 neon innesa 5 żałobniczek 5 kirysków 2 zbrojniki i tezs brakowało mi kasy a w 3 miesiące zobacz jakie postępy zrobiłem teraz jeszcze czeka mnie wydatek filtr kubełkowy oświetlenie 2x 36W wystarczy mi i inne. znalazłem korzenie z rzeki wymieniłme je zamiast tej porcelany, kokosa wrzuciłem, roslinek troche kupiłem i cały czas dąże, żeby było lepiej niż jest. słuchałem rad innych i poszedłem w dobrym kierunku ( przynajmniej tak myśle ), cierpliwości i czasu
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2010, 21:50:24 wysłane przez Neon-Innesa »
|
|
|
|
|
piotrw_78
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #115 : Grudzień 05, 2010, 00:10:17 » |
|
tak tylko dodam nikt nie pisał że akwarystyka to łatwe hoobby i do tego tanie, więc aby nie wydawac pieniędzy na darmo czytaj co pisza inni i stosuj a napewno osiągniesz zamierzony efekt.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tasiorek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #116 : Grudzień 05, 2010, 10:09:54 » |
|
nie no żartuje  wiem że zrobienie zamierzonego efektu, który ja oczekuje nie jest łatwe, bo rośliny mogą dojrzewać 2 miesiące, wiem nie musicie mi tego hhmmm tłumaczy. ale jak mam robić 54, to chcę to zrobić super i w takim przypadku potrzebuję waszej pomocy Nie odpowiedzieliście na moje pytanie, czekam i dziękuję, teraz zbieram informację co i jak, a następnie wybiorę roślinność i wnętrze akwarium by uzyska zamierzony cel, nie mówię o tym http://www.luxinvestments.pl/akwarium.jpg
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #117 : Grudzień 05, 2010, 10:58:55 » |
|
te zdjęcie troche nie precyzyjne, a z tyłu żwiru co będzie pusto ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tasiorek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #118 : Grudzień 05, 2010, 11:45:23 » |
|
yy, jak z tyłu żwiru ? na samym środeczku ziemia + piach, a po bokach , na gorze i na długości tylnej ścianki żwir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #119 : Grudzień 05, 2010, 11:51:04 » |
|
nie no bo na tym rysunku bylo tak ze masz dookola zwir i za zwirem bylo puste miejsce taki zbironik namalowany. powinno t byc dobrze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|