Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Uzdatniacze itp  (Przeczytany 3344 razy)
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« : Listopad 07, 2010, 00:24:29 »

Dobry wieczór Smiley
Ja mam takie małe pytanie, czy jak robię podmianę to mogę dolać 3 - 4 uzdatniacze/odżywki jednocześnie ? Nic się nie powinno stać prawda ? Chodzi mi o dolanie Tetra Vital, Aqua Safe, Easy Balance oraz Planta Min jednocześnie...
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Listopad 07, 2010, 11:19:35 »

Witam
Przeczytaj, czy na instrukcji obsługi tych preparatów pisze "nie mieszać z innymi preparatami", lub coś w tym stylu. Jeżeli nigdzie nie ma takiego napisu to można lać spokojnie.
Co do AquaSafe to ja bym sobie odpuścił, bo moim zdaniem nic nie daje. Chlor sam wyparuje w ciągu 24H.
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #2 : Listopad 07, 2010, 11:22:06 »

Nic takiego nie ma, a co do aqua safe to może dać dla świętego spokoju Smiley? Po prostu mam teraz wodę miejską, bo coś się stało z tym, żeby pompowało wodę ze studni..
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Listopad 07, 2010, 11:26:19 »

Czyli lej spokojnie.
Jak dla mnie to lanie takiego preparatu to tylko "wyrzucanie kasy w błoto". Smiley Oszczędzając na takim czymś, mógłbyś sobie kupić coś innego, np. roślinę itp.
Nie no oczywiście możesz to lać dla świętego spokoju. Smiley
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #4 : Listopad 07, 2010, 11:29:28 »

Wiesz, ja to wszystko mam od wujka tak, że nie wydałem na to ani grosika  Grin
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 07, 2010, 12:06:19 »

Wiesz, ja to wszystko mam od wujka tak, że nie wydałem na to ani grosika  Grin
Też chcę takiego wujka Smiley

zapraszam na moją stronę: www.akwa-swiat.cba.pl
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #6 : Listopad 07, 2010, 12:06:48 »

Każda chemia w akwarium bez doraźnej potrzeby nie powinna być stosowana, sprawdź parametry wody i odstaw ją przed podmianką na 48h jak jesteś niepewny a nie lej jakiś cudownych preparatów kiedy sam nie wiesz z czym walczysz...

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #7 : Listopad 07, 2010, 12:11:37 »

Co do wujka to dał mi jeszcze akwarium jakieś 180 l, niestety, które sprzedaje , do tego wszystko, cały sprzęt, testy do wody prze różne, pokarmy

Każda chemia w akwarium bez doraźnej potrzeby nie powinna być stosowana, sprawdź parametry wody i odstaw ją przed podmianką na 48h jak jesteś niepewny a nie lej jakiś cudownych preparatów kiedy sam nie wiesz z czym walczysz...

Te preparaty nie walczą z niczym, regulują ph i coś tam jeszcze, a ph mam w okolicach 8...Potem pozbywają się no2 i innych, pozbywają się chloru z wody, choć tego mogę nie dawać no i odżywka dla roślin
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2010, 12:40:43 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 07, 2010, 12:20:44 »

Te preparaty nie walczą z niczym, regulują ph i coś tam jeszcze, a ph mam w okolicach 8...Potem pozbywają się no2 i innych, pozbywają się chloru z wody, choć tego mogę nie dawać no i odżywka dla roślin

Tak jak kolega thunderdome napisał, ja również nie jestem zwolennikiem lania chemii do akwarium. Jak masz za wysokie pH, to szukaj lepiej przyczyny. A na pozbycie się no2 z wody wystarczy regularna podmiana, zmniejszenie ilości podawanego pokarmu (jeśli podajesz za dużo), ewentualnie zredukowanie obsady (jeśli przerybienie)

zapraszam na moją stronę: www.akwa-swiat.cba.pl
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #9 : Listopad 07, 2010, 12:24:26 »

Po prostu mam za wysokie ph w kranie, stąd to wszystko chyba Smiley
Obsada jest dobra..z resztą zobaczę jeszcze co i jak, z tą chemią Smiley
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #10 : Listopad 07, 2010, 12:37:10 »

No widzisz, sam nie wiesz co robisz... a jeśli chcesz pomóc nie znając problemu w 99% zaszkodzisz, proponuje lekturę zacząć od początku, a mianowicie podstawy podstaw chemii wody w akwarystyce...

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #11 : Listopad 07, 2010, 12:38:08 »

No widzisz, sam nie wiesz co robisz... a jeśli chcesz pomóc nie znając problemu w 99% zaszkodzisz, proponuje lekturę zacząć od początku, a mianowicie podstawy podstaw chemii wody w akwarystyce...
Jak nie wiem co robię? o co Ci chodzi ?
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #12 : Listopad 07, 2010, 12:43:08 »

To była bardzo rzeczowa i świadoma odpowiedź na ogólne pytanie po co lać takie preparaty (i to jeszcze wszystkie na raz co jest już kompletną pomyłką), Co to znaczy że stabilizują ph? i co ma do tego wartość którą podajesz czyli 8?
Co to jest coś tam jeszcze?, w jaki sposób pozbywają się chloru? i czemu po chlorze jak to napisałeś zabierają się za No2? i w jaki sposób je dezaktywują?

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #13 : Listopad 07, 2010, 12:47:27 »

Dobra chyba się nie dogadamy skoro nie rozumiesz moich wypowiedzi, a nie chcę się nie potrzebnie kłócić ...
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #14 : Listopad 07, 2010, 12:49:25 »

Ale ja nie mam zamiaru się kłócić... próbuje ci uświadomić że lanie takich rzeczy jest bezsensowne, wyłączając z tego nawozy do roślin...

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: