Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: 112l.  (Przeczytany 2922 razy)
Nika
Nowy
*

« : Październik 31, 2010, 21:15:22 »

Mam pytanie co do obsady akwarium 112l. :
mam już 12 bystrzyków ozdobnych ( tzn.w sklepiej facet powiedział że to bystrzyki robertsi ale w internecie znalazłam, że to chyba to samo)
i pytania do reszty obsady :
może być ?
- para ramirez
- krewetki amano - Ile ?
- guarami ? jakie ? jak nie to : prętnik karłowaty ? które lepsze ?
no i ewentualnie co jeszcze ? może otoski ? chwilowo parametrów nie podam, ale dopiszę ja kiedy indziej. ale woda zwykła niczego z nią nie robiłam ( oczywiście odstana, dojrzała i takie tam )

i jeszcze takie pytanie co do bystrzyków : wstawiłam do akwa parę średnich kamieni bazaltowych ( pewna nie jestem, ale na 95 % to bazalt - a tak przy okazji : czy ten kamień zmienia w jakikolwiek sposób parametry ? ) i wszystkie rybki - czyli bystrzyki- bardzo często nad nimi pływają. czy to coś znaczy ? tzn. nie wiem, zasatanwaiam się dlaczego akurat tam. a i jeszcze czy mogę mieć dla nich za duży prąd ? bo czasem mi się tak wydaje, że je znosi, ale filtr jest do awkawriów max 150l więc chyba nie powinien

z góry dzięki za odpowiedź, i przepraszam, że jest tu pare pytań nie dotyczących obsady, ale wolę już wszystko załatwić tutaj Wink
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Listopad 01, 2010, 12:17:14 »

Parametry wody :
NO3- 0
NO2- 0
GH- 14
KH- 3/6
pH- 7,2/7,6

Parametry nie są dokładne, bo mam tylko testy paskowe. przepraszam również że piszę to w drugim poście, ale chcę odświeżyć wątek. zależy mi na czasie. co o tym sązicie ? czy mogę do tego wsadzić ramirezy ?

/ = coś pomiędzy Wink czyli np. KH pomiędzy 3 a 6
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 01, 2010, 13:36:58 »

Dla ramirezek woda musi być bardziej kwaśna ph 5,5-6.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 01, 2010, 14:00:17 »

A dla otosków ? co jeszcze mogłabym tam dodać ? a gurami dwuplame ? czy to dobry pomysł ? harem ? macie pomysł na jakąś rybę do strefy środkowej ? żeby nie byłą stadna, i żeby była w miarę kolorowa ? bo trochę pusto w awka Sad  czy krewetki i otoski  mogą być razem ? ramirezy chciałam , bo mają ciekawe zachowania, macie jakieś pomysły na ryby o równi ciekawych ? ehh... na pewno nie mogę tych pielęgniczek ?
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #4 : Listopad 01, 2010, 15:00:25 »

A dla otosków ? co jeszcze mogłabym tam dodać ? a gurami dwuplame ? czy to dobry pomysł ? harem ? macie pomysł na jakąś rybę do strefy środkowej ? żeby nie byłą stadna, i żeby była w miarę kolorowa ? bo trochę pusto w awka Sad  czy krewetki i otoski  mogą być razem ? ramirezy chciałam , bo mają ciekawe zachowania, macie jakieś pomysły na ryby o równi ciekawych ? ehh... na pewno nie mogę tych pielęgniczek ?

Zamiast ramirezek, do takiej wody polecam borelli... co do środkowej strefy to wydaje mi się że, gurami dwuplame będzie za duże do takiego zbiornika.... na środek dałbym np jakieś żyworódki, mieczyki lub molinezje jeżeli zależy ci na prostych w hodowli rybach

Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 01, 2010, 15:27:41 »

Raczej nie chce już ryb stadnych. molinezje są stadne, więc odpada, a dla mieczyków uważam że akwa za małe, a z resztą to też stadne. Borella ładna, a w jakiej ilości ? bo nie znalazłam.  Prętnik karłowaty może być ? coś jeszcze do środka ( strefa środkowa ) ?? macie inne pomysły ? ( jestem początkująca, i chciałabym coś prostego, ale nie w stadzie. jedno stadko mam i już chyba będzie za dużo, czy nie ? )
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #6 : Listopad 01, 2010, 15:37:13 »

Raczej nie chce już ryb stadnych. molinezje są stadne, więc odpada, a dla mieczyków uważam że akwa za małe, a z resztą to też stadne. Borella ładna, a w jakiej ilości ? bo nie znalazłam.  Prętnik karłowaty może być ? coś jeszcze do środka ( strefa środkowa ) ?? macie inne pomysły ? ( jestem początkująca, i chciałabym coś prostego, ale nie w stadzie. jedno stadko mam i już chyba będzie za dużo, czy nie ? )

Mieczyki i molinezje najlepiej trzymać haremowo, jeden samiec plus kilka samic, nie są to stadne ryby i nadały by się do tego litrażu, prętniki jak i pielęgniczki borelli również trzymamy haremowo najlepiej jeden samczyk na dwie samice

Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 01, 2010, 18:59:50 »

Hmmmm.... pierwsze słyszę, że mieczyki w haremach. Ale wierzę na słowo ( no może gdzieś indziej też poczytałam Wink ). Ale nawet jeżeli harem, to co będę robiła z narybkiem ?! macie pomysł ? u mnie w akwa, dużo kryjówek nie ma, ale czy się nic nie uchowa nie wiem ... a na większą ilość nie ma miejsca Sad ehhh...
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #8 : Listopad 01, 2010, 19:02:43 »

Jeśli będziesz miała pielęgniczki to nie powinno być problemu z narybkiem... no ale prętniki to dobra propozycja na średnio-górny poziom w akwarium...

Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 02, 2010, 15:01:39 »

A może platki zamiast mieczyków ? może być ? no i jeszcze jakby ktoś mógł mi odpowiedzieć na pytania w pierwszym poście to byłabym wdzięczna . ile krewetek ? i ile platek ? ( jakie proporcje samce-samice )

mam jeszce jednpo pytanie : mój jeden bystrzyk nie wybarwił ogona. reszta ma ładne pomarańczowo czerwone, a on cały czas biały..czy to znaczy że coś sie dzieje ?   

Dzięki papa
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #10 : Listopad 02, 2010, 15:06:56 »

Platki kup 1 samca na 3 samiczki a Amanek kup sobie ze 20...
Co do bystrzyków najlepiej jak byś wkleiła foto bo tak możemy gdybać, jeśli się coś dzieje z tym ogonem to będzie to widać

Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Listopad 02, 2010, 15:27:38 »

Tzn. z ogonem nie wygląda jakby było źle. ryba jest tak samo żywa, nie jest osowiała, chce jeść i pływa bez problemu. Tylko ma przezroczysty ogon. zdjęcia raczej nie wkleję, bo nie dam rady zrobić jej zdjęcia. Cały czas się zbyt szybko porusza Tongue

ile mniej więcej kosztują krewetki ?
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #12 : Listopad 02, 2010, 15:47:23 »

Amanki ? Różne są ceny, ja w Krakowie w sklepach zoologicznych widziałem po 12 zł ! A na allegro po 5 zł za łeb Smiley
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Listopad 02, 2010, 18:22:02 »

Mhm... a ile krewetek mogłabym wziąć najmniej ? A platki to mogłabym dać 1 samca i 4 samiczki ?

I tak w ogóle, to dzięki za odpowiedzi Wink
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #14 : Listopad 02, 2010, 18:30:38 »

Tzn krewetki amano, jak i chyba wszystkie krewetki to zwierzątka stadne, więc myślę, że ilość mniejsza niż pięć takich krewetek jest niedopuszczalna Wink
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: