Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: uszkodzone świetlówki  (Przeczytany 4779 razy)
saint_wlkp
Nowy
*

« : Marzec 19, 2005, 13:45:58 »

hej wszystkim! ma może ktoś schemat zastępczy do układu świetlówki, który można zastosować zamiast dławika i zapłonnika, kiedyś już to robiłem i zdawało egzamin,ale gdzieś zapodziałem schemat, a układ był prosty i przepalone świetlówki działały na nim, bardzo proszę jeżeli ktoś ma ten schemat o podanie mi go. z góry dzięki, pozdrawiam
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 19, 2005, 19:53:48 »

A probowales uzywac elektroniki z zarowki energooszczednej? A po za tym co oznacza przepalona swietlowka? Przeciez nie ma tam wlokna zaroego tylko gaz

Setka po starcie
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #2 : Marzec 20, 2005, 19:44:06 »

A probowales uzywac elektroniki z zarowki energooszczednej? A po za tym co oznacza przepalona swietlowka? Przeciez nie ma tam wlokna zaroego tylko gaz

koledze wlasnie chodzi o elektronike ze swietlowki Smiley tylko tak nieprecyzyjnie to opisal...
przepalona swietlowka - chodzi o to, ze elektronika ze swietlowki energooszczednej moze byc wykorzystana nawet wtedy gdy sama zarowka jest juz spalona...

a schemat jest tutaj
www.holenderskie.aip.pl/oswietlenie/dlawik/

pozdrawiam

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
saint_wlkp
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 23, 2005, 09:48:49 »

A po za tym co oznacza przepalona swietlowka? Przeciez nie ma tam wlokna zaroego tylko gaz

włókno też jest i właśnie to włókno jeżeli się przepali, świetlówka nie zajaży, a co do układu ze żarówek energo oszczędnych to niestety nie spotkałem o mocy 36 W, a układ ten który kiedyś stosowałem składał się z kilku konedsatorów i rezystorów, dzięki za zainteresowanie i nadal poszukuję tego schematu
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 23, 2005, 10:07:13 »

Jak na razie znalazlem uklad do bezmigotliwego zapalania swietlowek. Jak znajde inne to tez zamieszcze moze sie tez innym przyda:
http://www.elektroda.net/inne/proste_sch/56.gif

Setka po starcie
saint_wlkp
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 24, 2005, 15:42:32 »

dzięki plex, to właśnie coś w podobie do tego co szukam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: