Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Znalazłem korzeń i czy nada się do akwarium?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Znalazłem korzeń i czy nada się do akwarium?  (Przeczytany 15170 razy)
DawidK1
Zainteresowany
**

« : Październik 26, 2010, 17:27:33 »

Hej będąc dziś na spacerze znalazłem z naszym opiekunem z warsztatów korzeń pień był spróchniały ale odnoga z korzeniem była twarda bo cięliśmy go kilka godzin. Korzeń ma około 60cm. dł. i 30 szer. ma też naturalny otwór fajne schronienie dla rybek i jest twardy ale w niektórych miejscach jest lekko spróchniałe to jest korzeń bukowy albo dębowy tak nasz terapeuta stwierdził i czy mogę go dać do akwarium? i jak go wypreparować bo oprócz wymoczenia w solance to wiem? Co mogę jeszcze zrobić? Jak jest gdzieniegdzie spróchniały to czy po wypreparowaniu będzie dalej próchniał i gnił?I jakie to drzewo? Na razie go z miękkich części oczyściłem tam gdzie się dało i dałem chłopakowi siostry bo ma kerszera i mi go wymyje pod ciśnieniem we wszystkich zakamarkach i co potem? Oto fotki:

.
I co będzie coś z niego?Pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2010, 17:29:27 wysłane przez DawidK1 » Zapisane

oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 26, 2010, 17:55:01 »

Ja bym zrobił tak :
- usunął bym to co jest spróchniałe.
- mycie, szorowanie i gotowanie w solance
- sprawdzenie czy nie barwi wody ( powinien być zanurzony w czystej wodzie przez 2-3 dni )
- i do akwa...
DawidK1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 26, 2010, 19:18:17 »

A nie mam takiego dużego garnka mogę np. w pojemniku rozpuścić soli we wrzącej wodzie i moczyć go tak przez kilka dni w tej solance a potem w czystej wodzie też kilka dni? Trochę go oczyściłem resztę mi  chłopak siostry kerszerem wyczyści a wiecie może co to za drzewo ciekawi mnie?? Zal mi tego korzenia by było wyrzucić bo jest duży ma ciekawy kształt i ma naturalny otwór fajne schronienie dla jakiegoś glonojada czy suma a i cena też bo w sklepie pewnie że 100zł. taki korzeń jak nie lepiej. A i zaznaczam że jest tylko trochę spróchniałe z wieszchu w środku jest twarde nie spróchniałe. A w akwarium mi ściemnieje zrobi się brązowe bo teraz jest jasne ?
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2010, 19:29:33 wysłane przez DawidK1 » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Październik 26, 2010, 20:40:59 »

Spróchniały korzeń musisz bezwzględnie usunąć. Bez tego nie masz co marzyć o włożeniu go do akwarium bo narobisz sobie tylko kłopotu.
Co do gotowania w solance to w przypadku braku takiej możliwości, możesz zagotować wody z solą i po prostu zalać takim roztworem kilka razy korzeń z każdej strony. Nie jest to w prawdzie to samo co gotowanie ale z pewnością nie zaszkodzi.
Jeśli masz na tyle duży pojemnik by móc w nim trzymać korzeń zanurzony w wodzie, powinieneś go moczyć, po wcześniejszym zabiegu z solą, przez kilkanaście dni. 2-3 dni to wg mnie za mało.

DawidK1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 27, 2010, 15:01:13 »

mrs On nie jest spróchniały jakby był to wiem ze trzeba wyrzucić ale trochę w niektórych miejscach i to niewiele jest spróchniałe tylko z wierzchu a w środku jest twarde bardzo zdrowe bez pleśni gnicia itp.i bo my się namęczyli by go uciąć a napisze może ktoś co to za drzewo i czy ściemnieje w akwarium bo jest jasne teraz??? Czyli zrobię tak suszę korzeń potem zalewam go wrzątkiem z sola trzymam w tej solance kilka dni i potem w czystej często zmienianej wodzie trzymam go kilkanaście dni a ta woda czysta to ma być ciepła czy zimna a sól może być jodowana czy powinna być niejodowana? A czemu nie może być spróchniałe nawet jak go oczyszczę co  się stanie jak dam go do akwarium? Mam taki plastikowy pojemnik więc mogę zrobić tak jak napisałem i będę go moczył i się zobaczy co się z nim będzie działo. A w ogóle ładny i ciekawy ten korzeń czy nic szczególnego będzie efektowny w baniaku??Pozdrawiam.

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 28, 2010, 07:24:09 »

DawidK1 - jak już zaczniesz preparować ten korzeń, to mocz go długo w solance, potem równie długo mocz go w zwykłej wodzie i oglądaj czy aby nie pleśnieje. I tak kilka razy na przemian, aby cały korzeń głęboko nasiąknął przede wszystkim słoną wodą. Drewno wygląda fajnie i jeśli chcesz je użyć w akwarium to sporo pracy przed Tobą.

DawidK1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Październik 28, 2010, 16:55:04 »

Dzięki andrzej72 ok nie ma problemu mam taki plastikowy pojemnik więc mogę go moczyć ile mi się podoba lepiej dłużej preparować i się cieszyć korzeniem niż mieć syf w akwarium tylko czekam jak mi go przywiozą z czyszczenia kerszerem. Ale ta solanka ma być ciepła cały czas czy mogę rozpuścić sól a potem moczyć go cały czas w zimnej solance czy muszę ja co dziennie wymieniać tą solankę a może być sól kuchenna czy musi być niejodowana? A wiesz może jakie to drzewo i czy ściemnieje w akwarium?
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2010, 17:05:25 wysłane przez DawidK1 » Zapisane

DawidK1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Październik 29, 2010, 14:14:39 »

I wiecie z jakiego drzewa to korzeń? A czy w galerii można pokazać akwarium z rybkami czy akwaterrarium że żółwiem też można??

Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #8 : Listopad 13, 2010, 19:52:26 »

Witam wszystkich.

Ja mam kilka pytań bo nie wiem co mam już myśleć o tym...
Wiem, że jest tu na tym forum dużo już takich wątków, lecz jak czytam każdy z osobna ma inne zdanie co do przygotowania tego.
Chcę mieć swój własny korzeń w akwa. ( http://images47.fotosik.pl/380/78a274bb57cb1fe1med.jpg ) czy on się wogóle nadaję ?? , wyciągnąłem go z rzeki ( niektórzy mówią ze z rzeki nie może być, a inni że może).  Niby jest dobry ( tak kolega zasugerował ). Rzucałem nim o asfalt i nie pękł ( czytałem o tym na jakiejś stronie, że tak można zobaczyć czy się nadaje )
Czytałem też o przygotowaniu takiego korzenia na innych stronach, lecz nie znalazłem jednej odpowiedzi na moje pytanie.

Czy korzeń trzbe dokładnie czyścić ( lub też skrobać z kory, nitek, które wystają ( bo pamiętam, że jeden forumowicz na tym forum pisał, że te nitki można glonojadowi na śniadanie zostawić, nie wiem czy to bójda czy serio mówił ) ), czy wystarczy go, " przejechać czymś" .

Bardzo proszę poradzić mi czy ten korzeń się nadaję, czy musze go z tego wszytskiego czyścić, lub proszę o jakiś link do stronki gdzie jest opisane jak dobrze przygotowac korzeń do akwa.

Z góry dziękuję

andy76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Listopad 13, 2010, 20:02:57 »

Witam ,ja mysle ze tak .Ja kiedys tez mialem korzen z drzewa co roslo nad brzegiem ale wyczysciłem go bardzo dokładnie z calej kory.Byl czysciutki potem moczylem go chyba miesiac w solance a nastepnie wygotowałem dwa razy i do akwa.Woda na poczatku zrobiła sie troche brazowa ale z czasem byla juz czysta .Człowiek uczy sie na błedach,POWODZENIA papa
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Listopad 13, 2010, 20:07:41 »

Właśnie najbardziej martwię się o ta wodą, bo czytałem o tym, że woda brązowieje troche, ale czy to nie zaszkodzi rybką napewno ??

andy76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Listopad 13, 2010, 20:54:39 »

Moim nie zaszkodziło,twoim napewno tez.
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Listopad 13, 2010, 21:27:45 »

a czy wskazane jest, żeby on się moczył tak długo ? nie wystarczy tydzień ?

oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Listopad 13, 2010, 21:36:17 »

Ja swój pierwszy korzeń w moczyłem 2 dni i kilka razy wygotowałem. Efekt ? Korzeń nie toną. Morał :  moczymy i wygotowujemy tak długo aż będzie toną.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #14 : Listopad 13, 2010, 22:27:29 »

Chcę mieć swój własny korzeń w akwa. ( http://images47.fotosik.pl/380/78a274bb57cb1fe1med.jpg ) czy on się wogóle nadaję ??

Jak najbardziej.

Czy korzeń trzbe dokładnie czyścić ( lub też skrobać z kory, nitek, które wystają

Wyczyść korzeń, oderwij to co łatwo schodzi, możesz na jakiś czas wpakować go do piekarnika (eliminacja ewentualnego życia), wygotować lub zalać solanką, moczyć nie ma potrzeby bo korzeń z rzeki więc jest odpowiednio spreparowany.

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: