Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)
|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 26, 2010, 15:08:23 » |
|
Dobrze w najblizszym czasie wyśle Ci te fotki. A co do Podloża mowiono mi że piasek bedzie najlepszym podłożem dla roślin, które mi gniją, tylko że oświetlenie też mam kijowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radziasss
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 26, 2010, 15:18:57 » |
|
No to ktoś Cię w maliny wpuścił. Piasek nie będzie najlepszym podłożem dla roślin. A tak swoją drogą, to o wiele przyjemniej czyta się Twoje posty, jak zacząłeś używać kropek i przecinków, na co któryś z kolegów forumowiczów już Ci zwrócił uwagę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 26, 2010, 20:33:40 » |
|
Po pierwsze-podaje się wymiary w takiej kolejności-długość, szerokość, wysokość- i tak proszę je podaj. (...) Fotki możesz wysłać, ale ja GG nie używam, więc jak chcesz to ślij ma maila- mojapocztajestto@gmail.compozdro Właśnie chce mieć gęstą roślinność "chwasty" dlatego rozklądam się za oświetleniem jakim Ty mowiłeś na allegro, bo to jest oczywiste, że bez dobrego oświetlenia roślinki nie będą rosły szczegółnie przy mojej małej noenówce. A czy kolor światła ma jakąś też role bo moja obecna neonówka świeci w kolorze zwykłej lampki biurowej, a niektórzy tak jak mają pokrywe to ona jest taka biała mam nadzieje że wiesz o co chodzi. Filter rozglądam się za jakimś używanym na allegro np. taki : http://allegro.pl/filtr-kubelkowy-hw-302-zewnetrzny-1000l-h-okazja-i1275920538.htmlWłasnie mam problem z roślinkami bo zaczynają mi gnić na końcówkach liści i doradzili mi żebym kupił piasek bo to jest lepsze, ale najprawdopodobnie kupię żwirek drobny. Temperatura pokojowa to 23 st.C. lecz także mam akwa przy kominku i to dodatkowo podnosi mi tem. wody. Korzeń to juz musze kupić w sklepie bo nie zabardzo mam skąd wziąść żadnych drzew połamanych po powodziach nie ma hehh. Przy najbliższej opkazji wyśle zdjęcie mojego obecnego akwa. Vento To jest moje akwa http://img841.imageshack.us/img841/792/mojeakwa.jpg wiem że za mało wody ale nie chce lać wody pełno, ponieważ mam troszke lichą szafke pod tym akwa i przy najbliższych wymianach podłoża itp. itd. będę dawał nową i wtedy wleję więcej wody. I tak jak widzisz na zdjęciu to jest moje liche oświetlenie i zbyt duże kamyczki na podlożu. I jeszcze tapete muszę zmienić też.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2010, 08:52:23 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
Radziasss
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 26, 2010, 21:48:19 » |
|
No paskudnie wygląda jak tak mało wody jest. Ten kubełek od filtra wewnętrznego zastąpiłbym gąbką. Roślinek dosadź trochę. Nawet przy słabym świetle dobrze rosnąć powinna moczarka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 26, 2010, 22:06:46 » |
|
Tak wiem że paskudnie, ale pomału a dojdziemy do celu  A tak swoją drogą, to o wiele przyjemniej czyta się Twoje posty, jak zacząłeś używać kropek i przecinków, na co któryś z kolegów forumowiczów już Ci zwrócił uwagę  przyjmuję krytykę innych i starszych ode mnie, szczególnie jak mają rację. Więdz staram poprawić moją pisownię
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2010, 08:47:43 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
Radziasss
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #20 : Październik 26, 2010, 22:35:43 » |
|
To jeszcze jedna uwaga techniczna: nie pisz postów jeden pod drugim. Tylko na tej stronie są kolejno trzy Twoje posty, a potem znowu dwa. Nie mówię tego złośliwie, po prostu lepiej jak ja Ci zwrócę uwagę, niż któryś z moderatorów. Używaj opcji zmień  A ten post, w którym cytujesz vento, a który i tak nic nie wnosi poza swoimi zbędnymi gabarytami, mógłbyś usunąć (jak się pośpieszysz, to może nikt nie zauważy..  )
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2010, 22:37:15 wysłane przez Radziasss »
|
|
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #21 : Październik 26, 2010, 22:41:11 » |
|
Radziasss jak możesz to napisz do mnie na gg 11257026 mam pare pytań do Ciebie, lub powiedz mi, bo jutro wybieram sie do sklepu zoologicznego po żwirek i po podłoże przyspieszające wzrost roślin, to się daje pod kamienie jak napewno wiesz. Ile to może kosztować i z jakiej firmy najlepeij kupic Tetra ?.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2010, 22:54:41 wysłane przez Neon-Innesa »
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #22 : Październik 27, 2010, 00:30:33 » |
|
filtr jak dla mnie wybrałeś za mały-dokładasz 50zł i masz taki http://allegro.pl/filtr-zewnetrzny-kubelkowy-1400l-h-lampa-uv-i1292053354.html -znalazłem go przed chwilą na allegro. ŻADNEGO PISAKU NIE KUPUJ!!! Skoro jedziesz do sklepu zoologicznego po kulki nawozowe pod rośliny to dla mnie też błąd-przy takim stanie akwa jak teraz, nie dadzą Ci one za ciekawych efektów, a tylko stracisz kasę. Lepiej zainwestuj w nie jak będziesz zakładał tą 218 litrową bańkę. Pisałem Ci na jakiej stronce szukać oświetlenia-te świetlówki z allegro NAPRAWDĘ są droższe niż na www.aqva-light.pl. Pisalem też jakie uważam za najodpowiedniejsze (aquaerlle i 965 philipsa-i te właśnie nazwy oznaczają barwę światła-TAK, ma ona znaczenie przy wzroście roślin i przy kolorze ryb!!!) Uważam, że grzałki też na razie nie powinieneś kupować-23 stopnie w chacie +kominek+ciepło świetlówek zapewne da Ci odpowiednią temperaturę wody. Proszę czytaj uważnie moje odpowiedzi-staram Ci się pomóc najlepiej jak potrafię-jeśli któryś z Szanownych Kolegów Forumowiczów uważa, że się mylę, to proszę o korektę, ale póki takowej nie widzę... Neon Innesa-CZYTAJ PROSZĘ POSTY I ZAMIAST ZADAWAĆ KOLEJNY RAZ TE SAME PYTANIA, KORZYSTAJ Z ODPOWIEDZI, KTÓRE JUŻ DOSTAŁEŚ!!! Sorry, ze tak dlugo nie odpisywałem, ale dopiero co wróciłem z pracy. ps. przepraszam za duże litery, ale chciałem, żeby było to wyraźne  Pozdro
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2010, 00:46:29 wysłane przez vento »
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Październik 27, 2010, 07:38:30 » |
|
Może ja wtrące swoje 3 grosze. Na stronce tej też jest ciekawa świetlówka http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p=d8ecd289dd71&UID=52be4d287436Z tego co czytałem w necie jest sporo opini, że ta narva ma lepsze parametry od tej 965 philipsa no i jest tańsza o 10 zł ale ja tego philipsa wcale bym nie skreślał bo może dłużej poświecic od tej narvy to akurat wiem z doświadczenia bo miałem narve superb i długo wcale nie świeciła jasnym światłem. Mam taką małą radą dla Ciebie neonie zrób coś z tym zdjęciem w podpisie bo jest trochę wielkie i ciężko się skupić na Twoim tekście jak się je widzi za każdym razem jak coś napiszesz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 27, 2010, 13:34:08 » |
|
Mam taką małą radą dla Ciebie neonie zrób coś z tym zdjęciem w podpisie bo jest trochę wielkie i ciężko się skupić na Twoim tekście jak się je widzi za każdym razem jak coś napiszesz.
Zdjęcie do mojego profilu zostało dodane przez Górala Global Moderator. Ale postaram się zmniejszyć, dzieki za porady 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #25 : Listopad 03, 2010, 21:12:08 » |
|
Poniżej podaje link do mojego nowego akwa. http://images38.fotosik.pl/357/e9c0748e5d470ffamed.jpgtyle się zmieniło od poprzedniego, większy baniaczek no i ladniej jest  oczywiscie dokupiłem róznych roślin, zrobiłem rybką więcej kryjówek. Mam nadzieje że teraz jest lepiej niz bylo poprzednio
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #26 : Listopad 03, 2010, 21:26:47 » |
|
Zbiornik ładniej się prezentuje od poprzedniego to fakt. Wyrzuć jednak tą ceramiczną "grotę', wygląda nienaturalnie i dodatkowo umieszczona jest centralnie. Jasne kamienie bija mocno po oczach. Karmnik nie jest chyba tez niezbędny? To oczywiście tylko moje sugestie.
Pozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2010, 21:28:42 wysłane przez emperor »
|
|
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #27 : Listopad 03, 2010, 21:38:11 » |
|
Zbiornik ładniej się prezentuje od poprzedniego to fakt. Wyrzuć jednak tą ceramiczną "grotę', wygląda nienaturalnie i dodatkowo umieszczona jest centralnie. Jasne kamienie bija mocno po oczach. Karmnik nie jest chyba tez niezbędny? To oczywiście tylko moje sugestie.
Pozdrawiam
Tej ceramiki już nie ma, zdjęcie było robione jakieś dwa tyg. temu, więdz wolałem dodać te, niż poprzednie co było. Ceramike wyrzuciałem kupiłem korzeń, roślinki. Treaz palnuje żwirek czarny 3mm, i jakieś oświetlenie lepsze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #28 : Listopad 15, 2010, 20:36:15 » |
|
zdjęcie akwa po nie całym miesiącu: http://images46.fotosik.pl/367/22723d3ff7318e2cmed.jpgWięcej roślin. W prawym rogu jest moczarka. Zmienione tło. Więcej ozdób ( co do porcelany, jest ona dla tego, że glonojad w niej przesiaduje. Jak wyjąłem ta porcelane to pływał po akwa jak szalony  . Zmieniona obasada na: 4 skalary 5 żałobniczek 4 sumy rekinie 20 Neon Innesa, 5 neon czerwony, 5 neon czarny 5 kirysków 3 glonojady ( zastanawiam się nad kupnem 10-15 brzanek sumatrzańskich, lecz pamiętam, że jak miałem dwie to jedna obgryzła mi całego skalara). Planuje w najbliższym czasie kupić: Żwirek 3-4mm czarny Filtr zewnętrzny 1000l/h. Oświetlenie 2x 100W Jakieś rośliny.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2010, 20:42:06 wysłane przez Neon-Innesa »
|
|
|
|
|
|
andrej
|
 |
« Odpowiedz #29 : Listopad 15, 2010, 20:39:51 » |
|
Jak dla mnie to słabo... Akwarium ma niecały miesiąc, a wygląda jakby funkcjonowało od 1 tyg. Dodaj roślin. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|