Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Co Wymienić a co dokupic do akwarium ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Co Wymienić a co dokupic do akwarium ?  (Przeczytany 13394 razy)
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« : Październik 22, 2010, 22:58:04 »

Witam tu jest zdjecie mojego akwarium ktore zostalo zorbione 3 miesiace temu: http://img264.imageshack.us/img264/1302/22102010655.jpg praktycznie niz sie nie zmieniło tylko dokupilem pare rybek. Wiem napewno niektórym lub większości się ono nie podoba z powodu muszelek, kamienia lub podloza co jest, lecz kupuje po trochu bo pieniedzy tyle nie mam. Co wy byscie zmienili jak mniej wiecej udekorowali byscie te akwrium bardzo dziekuje za wszystkie rady

« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2010, 22:28:45 wysłane przez Neon-Innesa » Zapisane

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 22, 2010, 23:49:40 »

Na początek oddaj/sprzedaj wszystkie rybki poza Gupikami, Neonami i Glonojadem (jeśli to popularny Zbrojnik Niebieski? ) - bo tylko one do tego zbiornika się nadają.
Wyjmij muszle bo mogą zatwardzać wodę, co nie służy większości rybek.
Wyłącz napowietrzanie bąbelkami, wylot filtra skieruj na taflę wody...to będzie lepsze, cichsze i estetyczniejsze napowietrzanie. Dolej wody, bo nie ładnie wygląda jak jej poziom znajduje się tak nisko.
Dokup roślinek i zmień tło na jednolite..np granatowe, czarne czy też jasne jak wolisz...ale w jednym kolorze.

Suchyy
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 22, 2010, 23:54:31 »

Przede wszystkim zainwestuj w lepsze oświetlenie, bo strasznie tam masz ciemno. Druga sprawa, welon niech znajdzie sobie wiekszy dom razem ze skalarami i wielkookami bo widze ze tez upakowales go do tej setki. Mam ten sam filtr ale zamienilem ta plastikowa puszke gąbką i jestem bardzo zadowolony. Mozesz zminic podloze na drobniejszy zwirek ewentualnie piasek. wywalic muszle, dokupic roslin. Tak wogole to ja bym zmienil całość, ale to tylko moje zdanie Wink
Domel442
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Październik 23, 2010, 09:32:53 »

Tak jak przedmówcy zostaw tylko gupiki neon i zbrojnika niebieskiego dokup roślin jak juz chcesz coś dokupić to kup harem kakadu czy 1 samiec 2-3 samice lub parę ramirezek na dno kup sobie 5-6 kirysków zależy od ciebie jakie chcesz 
Domel442
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Październik 23, 2010, 09:44:22 »

widziałem w koszu twojego posta z roślinami  ja bym spróbował kupić na allegro kulki nawozowe glina-torf i jakiś nawoź wpłynie
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Październik 23, 2010, 16:46:45 »

Dziękuje wszystkim za dobre rady, a mam też takie pytanie jak na zdjęciu widać jest tam taki kamien z otworem kupilem go w sklepie jego też wymienić np. na jakąś kore czy coś ??czy też go wyciągnąć ?

Domel442
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Październik 23, 2010, 17:45:27 »

dobry pomysł z tym korzeniem jeszcze jak byś jeszcze na nim miał wtedy mikrozorium to już wgl była by bajka ryby czuły by się bardziej jak w naturze
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Październik 23, 2010, 18:03:29 »

co to jest mikrozorium ?? bo nie bardzo rozumiem ? bo wlasnie planuje zakupic jakies akwa wieksze tak do 150l. i wlasnie najpierw musze pokupic takie podstawy tak jak tu inni pisza zwirek lub piasek bo moj zwirek jest ma zbyt duze kamienie bo jak zauwazycie na zdjeciu roslinki mi gniją na końcówkach i to moze przejsc do samej lodygi wiedz te muszle lub ten kamien moze to powodowac jak niektorzy pisza ze to moze utwardzac wode

Domel442
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Październik 23, 2010, 18:10:20 »

mikrozorium jest to roślina która możesz umieści na korzeniu delikatnie związując jej łodygę aby korzenie wrosły w korzeń
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Październik 23, 2010, 18:16:12 »

aha juz rozumiem a mam do Ciebie takie pytanie ty wesz moze co moze bys spowodowane tym bo gniją mi rośliny na samej gorze dodalem stronke z mim akwarium i jak bys ja otwarl to zobaczysz ze usamej gory na lisciach zacyznaja gnic z gory dz

Domel442
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Październik 23, 2010, 18:53:04 »

tak jak napisalem ci
widziałem w koszu twojego posta z roślinami  ja bym spróbował kupić na allegro kulki nawozowe glina-torf i jakiś nawoź wpłynie
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Październik 23, 2010, 19:48:48 »

aha oki dzieki niezauwazylem ze to ty napisales Wink

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Październik 24, 2010, 23:38:14 »

jak dla mnie powinieneś:
-wywalić wszystkie "ozdoby" jakie tam wrzuciłeś i zastąpić je jakimś naturalnym korzeniem-poszukaj przewróconych drzew na brzegu jakiejś rzeki-najlepszy sposób na obniżenie kosztów pozyskania takiego korzonka,
-zamontować termometr na bocznej szybie a nie tak na widoku,
-spróbować w jakimś znajomym sklepie zoologicznym zamienić wszystkie ryby poza glonkiem (z.niebieskim zapewne), neonami i gupikami, na jakieś rośliny-trochę tam pustawo-a jeśli się nie uda to po prostu je oddaj, bo tu nie pasują,
-wyjmij karmnik-jest zbędny-wystarczy na czas karmienia wyłączać filtr powodujący ruch wody(zaraz po tym jak rybki zjedzą, włączamy go ponownie),
-o jednolitym tle (może być zwykły czarny bristol, albo folia samoprzylepna z każdej introligatorni-koszt max 10zł) i wyłączeniu napowietrzania już było i to popieram,
-nie inwestowałbym na Twoim miejscu w nawozy w płynach-bez CO2 i dobrego oświetlenia nie ma to sensu-możesz tymczasem wybrać rośliny mniej wymagające jeśli chodzi o ilość światła-tylko nie kupuj ich w sklepie za namową sprzedawcy-lepiej jedź na giełdę, albo zaczaj się kiedy któryś z użytkowników tego forum będzie chciał oddać swoje z przycinki,
-te dużo-listne rośliny (echindorusy?) przesadź gdzieś na bok i poczekaj spokojnie, aż się ukorzenią i zaczną puszczać zdrowe liście-tu faktycznie kulki nawozowe pod korzenie mogą pomóc,

Napisz jakie wymiary ma to akwa i jaki sprzęt tam masz dokładnie.
Jeśli będziesz zainteresowany, ja chętnie oddam Ci rośliny ze swojego zbiornika-za jakieś 2 tygodnie będę robił kolejną przycinkę i jak zwykle będzie tego spore wiadro-nie mam co z tym robić i zwykle zielsko idzie w kubeł, więc chętnie przekażę je komuś, kto zrobi z tego użytek.

Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Październik 25, 2010, 17:51:56 »

Vento wczoraj kupilem nowe akwarium 216l. dlugosci ma 101cm szerokosci 48 cm a bocznqa szyba ma dlu. 45cm , kupilem je poniewaz bylo tanie i chce zaczac mniej wiecej wszytsko od nowa. Wiedz tak filter mam Turbo 550 jest do wymainy bo nie wyczysci tego tak to wiem grzalke tez mam dow ymiany bo ma tylko 75w
oczywiscie oswietlenie i podloze doiradzili mi zebym kupil piasek ale jak ons ie nazwya to nie pamietam no i korzen a jezeli chodzi o te rośliny to zawsze sie mozemy dogadac co do ceny Smiley jezeli bys chcial jakas fotke tego akwa to prosze pisz na gg 11257026 to wysle przez gg

sory za jakies przekrecone wyrazy

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Październik 25, 2010, 23:58:56 »

Vento wczoraj kupilem nowe akwarium 216l. dlugosci ma 101cm szerokosci 48 cm a bocznqa szyba ma dlu. 45cm , kupilem je poniewaz bylo tanie i chce zaczac mniej wiecej wszytsko od nowa. Wiedz tak filter mam Turbo 550 jest do wymainy bo nie wyczysci tego tak to wiem grzalke tez mam dow ymiany bo ma tylko 75w
oczywiscie oswietlenie i podloze doiradzili mi zebym kupil piasek ale jak ons ie nazwya to nie pamietam no i korzen a jezeli chodzi o te rośliny to zawsze sie mozemy dogadac co do ceny Smiley jezeli bys chcial jakas fotke tego akwa to prosze pisz na gg 11257026 to wysle przez gg

sory za jakies przekrecone wyrazy

Po pierwsze-podaje się wymiary w takiej kolejności-długość, szerokość, wysokość- i tak proszę je podaj.
Po drugie-z wymiarów, które podałeś, łatwo wyliczyć, że zbiornik ma 218L.

I teraz tak-NIE RÓB NIC NA SZYBKIEGO!!! Spokojnie wszystko przemyśl, poczytaj, dowiedz się więcej i powoli, z rozmysłem zabierz się za zakładanie nowego akwarium. Ja do tej pory płacę wysoką cenę, za swoje błędy popełnione przy starcie zbiornika.

Filtr i oświetlenie to zawsze największy koszt-i tu warto zastanowić się jaki charakter ma mieć akwarium-jeśli nie planujesz takiej gęstej obsady roślinnej jak np. u mnie czy innych zwolenników akwariów holenderskich, to nie masz co inwestować w jakąś wielką ilość światła-dwie świetlówki spokojnie wystarczą (tak jak to jest fabrycznie zaplanowane w pokrywach akwariowych). Polecam stronkę www.aqva-light.pl gdzie w sprzedaży internetowej mają chyba najlepsze ceny. Co do doboru świetlówek zdania są podzielone, ale ja uważam, że philips aquarelle do pary z philips 965 są idealne zarówno do rozwoju roślin jak i do ładnego wybarwiania rybek.
 Co do filtra to już zupełnie inna sprawa-filtr musi być na tyle wydajny, aby zapewnić dobre warunki zarówno dla flory jak i fauny w akwa. Filtry dostępne w sprzedaży zawsze mają opis do jakich wielkości akwariów są dopasowane-wybieraj takie które w opisie mają np.200-350l albo większe-powinieneś mieścić się w okolicach dolnej granicy opisu na filtrze. Oczywiście najlepsze są filtry zewnętrzne, ale to spory wydatek, a dobry filtr wewnętrzny powinien starczyć na Twoje potrzeby.

NIE kupuj żadnego piasku!!! Idź na giełdę zoologiczną, lub do jakiegoś dużego sklepu ogrodniczego i kup tam jakiś żwirek (niezbyt gruboziarnisty)-ja mam u siebie czarny w dwóch granulacjach-na dnie grubszy a na wierzchu drobniejszy. Profesjonalne podłoża to olbrzymi wydatek, więc lepiej zaczynać od czegoś tańszego-żwirek będzie idealny  Wink

Grzałka też może okazać się zbędna-zależy to od temperatury jaką masz w pokoju i tego ile ciepła będą oddawać świetlówki. Najpierw sprawdź jakie temperatury wody są w akwarium bez grzałki (rano i wieczorem) i dopiero później zastanowisz się czy faktycznie potrzebujesz dodatkowego ogrzewania. Ja na przykład nie mam grzałki, a temperatura trzyma mi się w miarę stała.

Jak już pisałem-korzeń najbardziej cieszy ten, który sam znajdziesz i przygotujesz do umieszczenia w akwa, ale jeśli nie masz na to czasu lub ochoty, możesz w dobrej cenie nabyć ładne korzonki na giełdach zoologicznych-zorientuj się, czy u Ciebie w mieście taka się odbywa.

Co do roślin to nie ma się co dogadywać co do ceny-chętnie oddam Ci swoje zielsko z przycinki za darmo-trzeba tylko ustalić kwestię wysyłki (gdzie i jak).

Fotki możesz wysłać, ale ja GG nie używam, więc jak chcesz to ślij ma maila- mojapocztajestto@gmail.com

pozdro

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: