Vento wczoraj kupilem nowe akwarium 216l. dlugosci ma 101cm szerokosci 48 cm a bocznqa szyba ma dlu. 45cm , kupilem je poniewaz bylo tanie i chce zaczac mniej wiecej wszytsko od nowa. Wiedz tak filter mam Turbo 550 jest do wymainy bo nie wyczysci tego tak to wiem grzalke tez mam dow ymiany bo ma tylko 75w
oczywiscie oswietlenie i podloze doiradzili mi zebym kupil piasek ale jak ons ie nazwya to nie pamietam no i korzen a jezeli chodzi o te rośliny to zawsze sie mozemy dogadac co do ceny

jezeli bys chcial jakas fotke tego akwa to prosze pisz na gg 11257026 to wysle przez gg
sory za jakies przekrecone wyrazy
Po pierwsze-podaje się wymiary w takiej kolejności-długość, szerokość, wysokość- i tak proszę je podaj.
Po drugie-z wymiarów, które podałeś, łatwo wyliczyć, że zbiornik ma 218L.
I teraz tak-NIE RÓB NIC NA SZYBKIEGO!!! Spokojnie wszystko przemyśl, poczytaj, dowiedz się więcej i powoli, z rozmysłem zabierz się za zakładanie nowego akwarium. Ja do tej pory płacę wysoką cenę, za swoje błędy popełnione przy starcie zbiornika.
Filtr i oświetlenie to zawsze największy koszt-i tu warto zastanowić się jaki charakter ma mieć akwarium-jeśli nie planujesz takiej gęstej obsady roślinnej jak np. u mnie czy innych zwolenników akwariów holenderskich, to nie masz co inwestować w jakąś wielką ilość światła-dwie świetlówki spokojnie wystarczą (tak jak to jest fabrycznie zaplanowane w pokrywach akwariowych). Polecam stronkę
www.aqva-light.pl gdzie w sprzedaży internetowej mają chyba najlepsze ceny. Co do doboru świetlówek zdania są podzielone, ale ja uważam, że philips aquarelle do pary z philips 965 są idealne zarówno do rozwoju roślin jak i do ładnego wybarwiania rybek.
Co do filtra to już zupełnie inna sprawa-filtr musi być na tyle wydajny, aby zapewnić dobre warunki zarówno dla flory jak i fauny w akwa. Filtry dostępne w sprzedaży zawsze mają opis do jakich wielkości akwariów są dopasowane-wybieraj takie które w opisie mają np.200-350l albo większe-powinieneś mieścić się w okolicach dolnej granicy opisu na filtrze. Oczywiście najlepsze są filtry zewnętrzne, ale to spory wydatek, a dobry filtr wewnętrzny powinien starczyć na Twoje potrzeby.
NIE kupuj żadnego piasku!!! Idź na giełdę zoologiczną, lub do jakiegoś dużego sklepu ogrodniczego i kup tam jakiś żwirek (niezbyt gruboziarnisty)-ja mam u siebie czarny w dwóch granulacjach-na dnie grubszy a na wierzchu drobniejszy. Profesjonalne podłoża to olbrzymi wydatek, więc lepiej zaczynać od czegoś tańszego-żwirek będzie idealny

Grzałka też może okazać się zbędna-zależy to od temperatury jaką masz w pokoju i tego ile ciepła będą oddawać świetlówki. Najpierw sprawdź jakie temperatury wody są w akwarium bez grzałki (rano i wieczorem) i dopiero później zastanowisz się czy faktycznie potrzebujesz dodatkowego ogrzewania. Ja na przykład nie mam grzałki, a temperatura trzyma mi się w miarę stała.
Jak już pisałem-korzeń najbardziej cieszy ten, który sam znajdziesz i przygotujesz do umieszczenia w akwa, ale jeśli nie masz na to czasu lub ochoty, możesz w dobrej cenie nabyć ładne korzonki na giełdach zoologicznych-zorientuj się, czy u Ciebie w mieście taka się odbywa.
Co do roślin to nie ma się co dogadywać co do ceny-chętnie oddam Ci swoje zielsko z przycinki za darmo-trzeba tylko ustalić kwestię wysyłki (gdzie i jak).
Fotki możesz wysłać, ale ja GG nie używam, więc jak chcesz to ślij ma maila-
mojapocztajestto@gmail.compozdro