Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: goshiki 375l  (Przeczytany 5851 razy)
goshiki
Nowy
*

« : Październik 17, 2010, 12:30:14 »

Witam, moja historia z akwariami rozpoczęła się przed trzema tygodniami. W maju kupiłem dwa jesiotry z przeznaczeniem zasiedlenia nowo powstałego oczka wodnego. Ponieważ oczko znajduje się na zalesionej sosnami i brzozami działce a nie zdążyłem pokryć dachem, z jesienią w skutek spadającego igliwia i spadających liści parametry wody pogorszyły się i postanowiłem przenieść moje pupilki (od końca maja do początku października urosły z 11 cm do 30 cm) do dużego akwarium (naturalnie w celu przezimowania). Zakupiłem akwarium o wielkości 150x50x50. Horrorem jest słuchać dorady sprzedawców. Naturalnie zadaniem sprzedawcy jest zrobienie obrotu i klient z jego naturalnymi potrzebami nie jest ważny. Sprzedaje się dla obrotu a nie potrzeby klienta. W moim przypadku proponowano mi niewłaściwe filtry, o wiele za małe jeśli chodzi o powierzchnię materiałów filtracyjnych. W rezultacie po wizycie w czterech sklepach i wysłuchaniu porad pięciu sprzedawców, postanowiłem zaopatrzyć moje akwarium wg. doświadczenia zebranego przez lata podczas pielęgnacji oczka wodnego. Nie upieram się co do trafności mojej decyzji ale mogę upewnić, że dały rezultat, gdyż oprócz przebytej choroby żaden z mieszkańców nie ucierpiał albo jeszcze gorzej nie zdechł.

TECHNIKA:

Akwarium 375 l z pokrywą i dwoma lampami ARKADIA (Tropical 36 W i Fresh Water 36 W)
1 filtr ATMAN UF-2200 z lampą UV
1 filtr ATMAN AT-3337 (połączony z poprzednikiem bez pracy pompy)
1 grzałka JAEGER 250 Watt
jako pompa powietrzna służy ATMAN AT-202 z nałożoną dużą gąbką filtracyjną

RYBY:

2 szt. - Jesiotr ostronosy
6 szt. - Monodactylus (Srebrzyca,Szpadelek srebrzysty)
1 szt. - Zbrojnik złocisty (ksantoryczna odmiana zbrojnika niebieskiego)
1 szt. - Węgorek (Długonos ciernisty)
Żwirek drobnoziarnisty

Jesiotry mają po 29-30 cm i są głównymi lokatorami akwarium. W trakcie zakupu sprzętu spodobały się mojej żonie Srebrzyce w rozmiarach 5-8 cm oraz dorosły Zbrojnik złocisty 14 cm. Mnie natomiast przypadł do gustu Węgorek. Wszystkie ryby zamieszkały na drugi dzień po założeniu akwarium. Naturalnie są również rośliny jak i korzenie ale tutaj nie jestem specjalistą  Wink W jednym z kątów stoi sztuczny zameczek, który z chęcią odwiedzają na przemian Węgorek i Zbrojnik.

Akwarystą nie muszę mówić o problemach z wodą (która do dzisiaj nie jest jeszcze idealna), nie wspominając o przebytej Ospie a wyleczonej bez medykamentów.

Parametry z dzisiejszego poranka, godzinę po karmieniu (testy firmy TROPICAL):

PH        - 8
GH        - 14
KH        - 9
NO2      - ca. 1,6 mg/l
NO3      - 14 mg/l

Posiadam jeszcze drugie akwarium ATMAN AR-580 (80l) z grzałką SERA 50 W, pompą powietrzną ATMAN CR-10 i dodatkowo filtrem powietrznym Corner Model Flamingo, które miało służyć jako bio-filter ale ponieważ nic z tego nie wyszło to zasiedliłem 10 sztukami Gupików.

Akwaria nie są idealne pod wieloma względami i za każdą sensowną poradę, będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Proszę nie zmieniać tytułu wątku.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2011, 10:14:39 wysłane przez goshiki » Zapisane
margin
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 17, 2010, 13:51:16 »

Akwarium w sumie ładne, chociaż jeszcze bardzo młode. Jednak obawiam się, że z tymi Monodactylusami to trochę przegiąłeś, one nie mogą żyć na dłuższą metę w słodkiej wodzie, przynajmniej tak piszą fachowcy : http://ilkus.net/~zho/margenteus.html
Nie miałam tych ryb więc się nie upieram, niech się wypowiedzą znawcy tematu.
Pozdrawiam  papa

goshiki
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 17, 2010, 14:23:00 »

Margin - dziękuję za post Cheesy Niestety sprzedawca zapewniał mnie, że mogą żyć w słodkiej wodzie. Od tego czasu dużo o nich przeczytałem i wiem w 100 %, iż ryby te jak podrastają, wymagają wody słonej. Zastanawiamy się z żoną czy oddać je lub sprzedać...również podsunąłem myśl aby powoli dodawać soli gdyż jesiotrom i długonosowi ciernistemu to nie zaszkodzi a zbrojnika niebieskiego mogę przenieść do mniejszego akwarium. Z drugiej strony są to ryby hodowlane i zapewne tylko i wyłącznie w wodzie słodkiej. Martwi mnie myśl na podstawie przeczytanego artykułu, w którym to hobbysta Monodactylusów, z pewnością napisał, że ryby te po jakimś czasie marnieją i giną wraz z wiekiem - naturalnie w normalnym akwarium. Może ktoś z doświadczonych forumowiczów podsunie mi myśl. Na razie obserwuję je i na pewno zareaguję jak będą zmieniać kolor czy dziwacznie się zachowywać. Przez te 3 tygodnie są bardzo aktywne pomimo, że najbardziej przeszły Ospę.     
margin
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Październik 17, 2010, 14:37:24 »

Specjalistą od ryb słonawowodnych był na forum ducze, ma ogromną wiedzę, więc gdy zdecydujesz się pozostawić szpadelki, to zwróć się do niego.
Warto również przeczytać ten wątek : http://www.akwarium.net.pl/forum/ryby-akwariowe/slonawowodne-klimaty-ryby-ciekawostki-sprzet-etc/

goshiki
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 17, 2010, 15:15:20 »

:)dzięki margin za zainteresowanie Smiley Naturalnie, że chcę szpadelki pozostawić i wszystko zrobię aby cieszyły moją żonę dalej. Ja też je uwielbiam, gdyż (nawet jak były chore) chętnie przypływają jak wodzę palcem po szybie. Zresztą przepięknie wyglądają nocą przy wyłączonym świetle akwarium a podświetleniu jakie mam w kuchni i salonie. Chciałbym w dużym akwarium pozostawić zbrojnika, ponieważ w małym to urzędował tylko przy zaciemnieniu a w dużym jest przez cały czas aktywny i widoczny. Jego sposób poruszania się jest niesamowitą uciechą. Pracuję w domu i mam możliwość obserwować ryby na okrągło. Obsada moja czuje się znakomicie w swoim towarzystwie i dlatego nie chcę nic zmieniać jak i nie przybędzie żadna inna ryba. Zapytam się o zdanie ducze.
Byłbym wdzięczny gdyby i inni forumowicze skrytykowali co źle zrobiłem albo podsunęli pomysł  Wink
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2010, 11:39:05 wysłane przez goshiki » Zapisane
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #5 : Październik 18, 2010, 22:32:45 »

Jestem zaskoczony że monodactylusy tak długo żyją w słodkiej wodzie ale to tylko kwestia czasu kiedy kipną. Potrzebują zasolenia mniej więcej 4 łyżki stołowe soli niejodowanej na 10 l wody. Jodowana jest szkodliwa dla ryb. Więc będziesz musiał wybierać albo szpadelki i sól, albo pozostałe ryby.
To nie jest jesiotr ostronosy tylko sterlet Acipenser ruthenus który jest typowo słodkowodnym przedstawicielem rodziny, dlatego sprzedawane są do oczek. Miałem 30 cm sterlety w niedużym pustym, sama woda 400 l akwarium na kwarantannie i w twojej bańce nie miały by gdzie pływać, na pewno nie mają 30 cm.
Węgorzyk ciernisty nie ma go na zdjęciach jeżeli ma plamy w kształcie pawich oczek na płetwie grzbietowej to nazywa się Macrognathus siamensis mylnie zwany Macrognathus aculeatus i nie potrzebuje soli. Pisałem o tym między innymi tu, przeczytaj dokładnie stronę. http://www.akwarium.net.pl/forum/ryby-akwariowe/o-nozowcach-fladrach-belonach-i-tym-podobne-ciekawe-szukam-zainteresowanych/540/
pH jest dobre dla Monodactylusów dla reszty za wysokie.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
goshiki
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 19, 2010, 12:45:06 »

Dzięki Drago za info  Smiley Na temat Monodactylusów sporo już na zagranicznych stronach przeczytałem i domyślam się, że potwierdzą się twoje słowa. Na własne oczy widziałem je w słodkim akwarium o wielkości ca. 12 cm. Dlatego postanowiłem je obserwować i w momencie jakiegokolwiek złego samopoczucia, przejdą do słonej wody. Jeśli mówimy o sterlecie to przyznaję rację, popełniłem błąd przepisując z notatki napisanej przez sprzedawcę. Długość ich wynosi około 28-30 cm licząc od początku nosa do końca płetwy. Często wyprostowane przepływają koło korzenia a ten posiada 29 cm. Zdjęcia węgorka dodałem http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/881289511a644451.html oraz http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/18bc39e9f6ee6633.html
Możesz jeszcze raz spojrzeć.

Wczoraj doszli nowi mieszkańcy do dużego akwarium:

Kasatka                                    - 6 szt.    
Bagr kobaltowy (Mystus vittatus) - 3 szt.    
Platydoras                                 - 5 szt.  

i do małego 15 gupików (razem 25 samotnie w 80 litrach)

Cieszę się, że pH jest dobre dla Monodactylusów (ustabilizowało się na 7,5 o godz. 19:00, w ostatnich 3 dniach). Sterlety pływały samotnie w 10 000 litrach oczka wodnego i miały przez 4 miesiące w granicach 7,5 pH. Jest to prawie 4 tygodniowe akwarium, gdzie filtry w postaci jak teraz pracują, dopiero od 10 dni.

Jeszcze raz dziękuję za wypowiedź i naturalnie w dalszym ciągu chętnie przyjmę uwagi. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2010, 07:51:49 wysłane przez goshiki » Zapisane
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #7 : Październik 20, 2010, 04:30:50 »

Węgorzyk to Mastacembelus erythrotaenia .
Link do platydorasa pokazuje kasatke Pseudomystus siamensis .

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
goshiki
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Październik 20, 2010, 18:08:24 »

Dzięki Drago za korektę. Początkującemu akwaryście myli się wszystko. A tak przy okazji sterlety powróciły do stawu i cieszą się, że znowuż we dwójkę posiadają 10 000 litrów. Przy okazji nie omieszkałem je zmierzyć Wink Jeden posiada 30,5 cm a drugi 32 cm (naturalnie od czubka nosa do końca pletwy ogonowej). Teraz mniejsze ryby mogą zdrowo rosnąć a jeszcze pozostał problem z Monodactylusami....nadal czują się dobrze i są bardzo aktywne.
goshiki
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Październik 27, 2010, 10:08:06 »

Minęło 7 dni jak sterlety powróciły do stawu. Duże akwarium już po 24 godz. bez sterletów ustabilizowało się i przez 6 ostatnich dni wyniki wody są dla mnie bardzo zadowalające (testy TROPICAL - 1 godz. po porannym karmieniu):

PH   - 7,6
GH   - 10
KH   -  6
NO2 - 0
NO3 - 15

Technika akwarium nie zmieniła się, doszły odbłyśniki w oświetleniu, trochę flory i duży dodatkowy korzeń.

Końcowa obsada to:

6 szt. - Monodactylus     (Szpadelek srebrzysty)    
6 szt. - Pseudomystus siamensis (Kasatka)                
5 szt. - Platydoras              
3 szt. - Bagr kobaltowy        
1 szt. - Mastacembelus erythrotaenia (Węgorek)
1 szt. - Zbrojnik niebieski

Czyli 22 ryby pływają w dobrze przefiltrowanej z silnym strumieniem wody akwarium o pojemności około 370 litrów. Nie planuję większych zmian w obsadzie oprócz dokupienia partnerki dla mojego zbrojnika. Nadal obserwuję Monodactylusy i mam nadzieję, że przetrwają w słodkiej wodzie.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2011, 10:18:40 wysłane przez goshiki » Zapisane
scalare
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Październik 27, 2010, 17:13:36 »

Fajne akwarium, szkoda że nie ma miniaturek w pierwszym wątku  Good !

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Październik 29, 2010, 19:51:35 »

Miłe dla oka, ale nie pasuje mi tam ten kamień czy głaz po lewej stronie. Po za tym  Good !

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Październik 29, 2010, 23:16:50 »

Andrij ma rację z tym kamolem-zresztą, może się mylę, ale wydaje mi się, że to dekoracja do malawi (wapienna) i zatwardza Ci wodę.

Ale poza tym zbiornik baaardzo ciekawy i z interesującą obsadą. Graty pomysłu!!!

goshiki
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Październik 30, 2010, 14:19:29 »

Dzięki za opinie  Smiley Z tym kamieniem wapiennym też mi nie pasowało ale mój zbrojnik polubił bardzo na nim przesiadywać. Dodatkowo z tyłu chowają się  z chęcią kasatki a i malutki węgorek (Macrognathus siamensis) lubi się w dziurach chować. Oprócz małego węgorka doszła 12 cm partnerka dla zbrojnika i dwie sztuki Farlowella (chyba Vittata)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2011, 10:17:58 wysłane przez goshiki » Zapisane
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Październik 30, 2010, 15:17:23 »

Możesz spróbować podmienić go na kokos (który bardziej by tam pasował) i zobaczyć reakcję. Jak nie polubią go rybki to daj z powrotem ten kamień.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: