Witam, moja historia z akwariami rozpoczęła się przed trzema tygodniami. W maju kupiłem dwa jesiotry z przeznaczeniem zasiedlenia nowo powstałego oczka wodnego. Ponieważ oczko znajduje się na zalesionej sosnami i brzozami działce a nie zdążyłem pokryć dachem, z jesienią w skutek spadającego igliwia i spadających liści parametry wody pogorszyły się i postanowiłem przenieść moje pupilki (od końca maja do początku października urosły z 11 cm do 30 cm) do dużego akwarium (naturalnie w celu przezimowania). Zakupiłem akwarium o wielkości 150x50x50. Horrorem jest słuchać dorady sprzedawców. Naturalnie zadaniem sprzedawcy jest zrobienie obrotu i klient z jego naturalnymi potrzebami nie jest ważny. Sprzedaje się dla obrotu a nie potrzeby klienta. W moim przypadku proponowano mi niewłaściwe filtry, o wiele za małe jeśli chodzi o powierzchnię materiałów filtracyjnych. W rezultacie po wizycie w czterech sklepach i wysłuchaniu porad pięciu sprzedawców, postanowiłem zaopatrzyć moje akwarium wg. doświadczenia zebranego przez lata podczas pielęgnacji oczka wodnego. Nie upieram się co do trafności mojej decyzji ale mogę upewnić, że dały rezultat, gdyż oprócz przebytej choroby żaden z mieszkańców nie ucierpiał albo jeszcze gorzej nie zdechł.
TECHNIKA:
Akwarium 375 l z pokrywą i dwoma lampami ARKADIA (Tropical 36 W i Fresh Water 36 W)
1 filtr ATMAN UF-2200 z lampą UV
1 filtr ATMAN AT-3337 (połączony z poprzednikiem bez pracy pompy)
1 grzałka JAEGER 250 Watt
jako pompa powietrzna służy ATMAN AT-202 z nałożoną dużą gąbką filtracyjną
RYBY:
2 szt. - Jesiotr ostronosy
6 szt. - Monodactylus (Srebrzyca,Szpadelek srebrzysty)
1 szt. - Zbrojnik złocisty (ksantoryczna odmiana zbrojnika niebieskiego)
1 szt. - Węgorek (Długonos ciernisty)
Żwirek drobnoziarnisty
Jesiotry mają po 29-30 cm i są głównymi lokatorami akwarium. W trakcie zakupu sprzętu spodobały się mojej żonie Srebrzyce w rozmiarach 5-8 cm oraz dorosły Zbrojnik złocisty 14 cm. Mnie natomiast przypadł do gustu Węgorek. Wszystkie ryby zamieszkały na drugi dzień po założeniu akwarium. Naturalnie są również rośliny jak i korzenie ale tutaj nie jestem specjalistą

W jednym z kątów stoi sztuczny zameczek, który z chęcią odwiedzają na przemian Węgorek i Zbrojnik.
Akwarystą nie muszę mówić o problemach z wodą (która do dzisiaj nie jest jeszcze idealna), nie wspominając o przebytej Ospie a wyleczonej bez medykamentów.
Parametry z dzisiejszego poranka, godzinę po karmieniu (testy firmy TROPICAL):
PH - 8
GH - 14
KH - 9
NO2 - ca. 1,6 mg/l
NO3 - 14 mg/l
Posiadam jeszcze drugie akwarium
ATMAN AR-580 (80l) z grzałką SERA 50 W, pompą powietrzną ATMAN CR-10 i dodatkowo filtrem powietrznym Corner Model Flamingo, które miało służyć jako bio-filter ale ponieważ nic z tego nie wyszło to zasiedliłem 10 sztukami Gupików.
Akwaria nie są idealne pod wieloma względami i za każdą sensowną poradę, będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Proszę nie zmieniać tytułu wątku.