Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Kupiłem akwarium i co dalej ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Kupiłem akwarium i co dalej ?  (Przeczytany 7011 razy)
3Damian3
Zainteresowany
**

« : Październik 10, 2010, 17:48:46 »

Kupiłem wczoraj akwarium 80l, filtr i grzałkę mam resztę będę musiał dokupić. Chce podłoże pokryć ziemią i przysypać piaskiem. Mam zamiar kupić sporo roślin, żeby całość ładnie się prezentowała. Zastanawiam się co z mieszkańcami akwarium. Myślałem o trzymaniu w nim rybek które łatwo się rozmnażają, ale czy da się je później sprzedać np. na allegro ? Ciekawie by było posiadanie nie tylko rybek, ale także innych stworzeń, ale jakich. Proszę o pomoc, ponieważ chciałbym wykorzystać ten zbiornik jak najlepiej.
szakal10
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Październik 10, 2010, 18:04:49 »

najpierw musisz nalać wody poczekać aż dojrzeje i w tedy myśleć o rybach

z ryb bym polecał
neonki inessa
 (i inne niech inny sie wypowiedzą)
a ze Skorupiaków
krewetki red cherry zamiast kirysków gdyż sie szybko mnożą  i sam je hoduje wiec polecam
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2010, 19:15:55 wysłane przez szakal10 » Zapisane
3Damian3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 10, 2010, 18:08:08 »

A co robisz z krewetkami, sprzedajesz ? i czy mogą być z rybkami ?
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 10, 2010, 18:08:57 »

najpierw musisz nalać wody poczekać aż dojrzeje i w tedy myśleć o rybach

z ryb bym polecał krewetki sam hoduje
innessa

Nie wiedziałem że krewetki zalicza się do ryb. Cheesy

3Damian3 poczytaj najpierw, dużo czytaj. Zadajesz  podstawowe pytania na które odpowiedzi znajdziesz w innych wątkach i na stronach www.  Jeżeli nabędziesz już elementarna wiedzę z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2010, 18:12:40 wysłane przez emperor » Zapisane

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
3Damian3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 10, 2010, 18:20:08 »

Podstawowe rzeczy już wiem, ponieważ miałem już kiedyś akwarium, ale nie wiem, czy da się w takim niedużym akwarium hodować jakieś krewetki lub rybki(takie które się rozmnażają i żeby można było je łatwo sprzedać), a przy okazji żeby było ono różnorodne gatunkowo, nie tylko ryby i pięknie zarośnięte wieloma roślinkami.
szakal10
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Październik 10, 2010, 19:18:20 »

Dla krewetek red cherry nie potrzeba dużego litrażu mówią że nawet od 20l można już je  trzymać
3Damian3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Październik 10, 2010, 19:23:45 »

Można na rybkach lub krewetkach zarobić trochę grosza ?
szakal10
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Październik 10, 2010, 19:32:17 »

Tak. Ale jeżeli chcesz handlować rybami jak przedmiotami, nie troszczyć się o nie to możesz je trzymać nawet w słoiku 
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #8 : Październik 10, 2010, 19:36:14 »

Jeżeli chcesz mieć ładne akwarium roślinne, zbieraj na butlę CO2, oświetlenie i nawozy.
Poszukaj forum o akwariach roślinnych, a sam się przekonasz, że warto.
Zaczynałem od LOW TECH'a. Jednak wciąż był niedosyt. Najpierw doszła butla CO2 (było nieco lepiej), później mocniejsze oświetlenie (znaczna poprawa), a następnie nawozy. Teraz jest cacy Smiley , a niedosyt, to zbyt małe akwarium (112 l). Cheesy

PS
Jeszcze nie wiesz co z czym się je, a już myślisz o zarabianiu na akwarystyce?
Jak chcesz trzymać ryby w celach zarobkowych, to daruj sobie rośliny, podłoże i inne zbędne bajery. Undecided Puste szkło, dobra filtracja, odpowiednia temp., napowietrzanie i żarcie, wystarczy gupikom i mieczykom. Wiesz jak trudno odłowić ryby z roślinnego?  
3Damian3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Październik 10, 2010, 20:46:19 »

Tylko zastanawiam się czy ktoś te ryby kupi, bo sklep zoologiczny na pewno nie, a jakie jest ze sprzedażą np. przez allegro, ciężko jest sprzedać ? Jeśli jest z tym problem to nie mam zamiaru się w takie coś bawić i wolę mieć akwarium dla ozdoby i własnej przyjemności.
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #10 : Październik 10, 2010, 21:09:11 »

Tylko zastanawiam się czy ktoś te ryby kupi, bo sklep zoologiczny na pewno nie, a jakie jest ze sprzedażą np. przez allegro, ciężko jest sprzedać ?
Założę się, że nikt na forum nie robił badania rynku pod tym kątem. Cheesy
Poczytaj trochę, albo więcej niż trochę i zrób sobie fajny zbiornik. A zarabiać można np. na robieniu koronkowych stringów. Cheesy
3Damian3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Październik 10, 2010, 22:17:12 »

Więc postanowione. Mam zamiar zrobić piękne akwarium z ciekawymi rybkami, krewetkami, może jakiś rak lub ślimaki co o tym myślicie ? Na allegro są oferty roślin np. kilkanaście gatunków za 30-40zł do tego siatka porośnięta mchem jako tło.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Październik 11, 2010, 13:41:12 »

na szybko mnożacych sie rybkach typu gupiki mieczyki niezarobisz conajwyzej mniej dopłacisz do interesu a z krewetkami red cherry to bedziesz miał problem by sprzedac nawet za 1zł/szt

Zainwestuj w mcharium z miekką wodą i spróbuj po odczekaniu miesiaca na dojzewanie z krewetkami crystal lub biene Wink one zwsze schodzą Wink
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Październik 11, 2010, 14:21:13 »

Jak byś mial baniaczek roślinny gęsto zarośnięty to prędzej na roślinach zarobisz niż na rybach. Ja kiedyś sprzedawałem zielsko do zoologa i całkiem niezłą kasę można wyciągnąć jakaś 100 zł na miesiąc. Wystarczy mieć rośliny szybkorosnące ale musisz mieć większy baniak pow. 200 l najlepiej.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
3Damian3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Październik 11, 2010, 15:54:41 »

Ile mogę mieć krewetek i czy tylko jeden ich gatunek( mam na myśli crystal, biene czy hummel) w akwarium i z jakimi rybkami nie mogę ich trzymać ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: