Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: odcień zieleni roślin  (Przeczytany 2245 razy)
rodia
Super aktywny

memento mori

« : Październik 05, 2010, 20:00:25 »

Witam

Mam sprawę, której nie mogę rozgryźć. Mianowicie zuważałem, że w moim akwarium niektóre rośliny w okrersie roku (czyli okresu od którego mam akwarium roślinne) niektóre rośliny mają inny odcień zieleni niż rośliny sklepowe. Chodzi o to, że czasami te rośliny rosną mi na dość głęboką może nie ciemną, ale taką "mocną" zieleń", a czasami jest tak, że ta zieleń jest widocznie jaśniejsza. Zacząłem się nad tym zastanawiać, gdy 2 miesiace temu robiłem restart i wszystkie rośliny przez ponad 2 tygodnie znajdowały się w osobnym zbiorniku ze świeżą wodą. Wtedy zauważyłem, że nowowyrastające pędy i liście niektórych roślin maja inne zabarwienie. w tym tymczasowym akwarium prawie wszystkie warunki były inne: słabsze światło, bez nawożenia, temperatrua ok 24-26, zero garbnikowego zabarwienia wody. Dlatego nie jestem w stanie ocenić co moze powodować inne wybarwienie roślin.
Jedną z takich roślin na których to mocno widać jest cabomba, ładna soczysta jednak jasna zieleń.
Inna to sitowie igłowate, Kiedyś było bardzo ciemne, piękna głęboka ziemna zieleń, a po restarcie jest jasna zieleń - tez bardzo ładna i nie wiem czy chciałbym wracać do ciemniejszej wersji. Po prostu chciałbym dowiedzieć się co ma wpływ na te różnice barw.
Hyrophila diformis - to samo.

Jeszcze co do cabomby - jest to jedyna roslina w której zabarwieniu doszukałbym się nawet bardzo lekkiego żółtego zafarbu.

Wzrost roslin prawidłowy - prędkość, ukorzenianie, grubości pędów czy wielkości liści - wszystko prawidłowo.

Swego czasu nawoziłem nawozami PG, potem przeszedłem na kno3, k2so4, kh2po4 , chelat fe8%, symfonia złota. Różnic nie zauważyłem.
Światło 0,7W/litr (965,965, 17000k), temperatura 26-27.
no3 - 20
po4 - 1
fe - 0,2 - 0,4
kh 5-6
co2 - 25 ppm
ph - tak zeby uzyskac 25 ppm co2

Jak macie jakąś wiedzę lub chociaż pomysły to chętnie się z nimi zapoznam.
Zastawiam się nad temperaturą wiem, że jak na rośliny jest dość spora prawie cale lato było 29-31 stopni.

Pozdrawiam, lechu
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 06, 2010, 14:08:49 »

Ja też zauważyłem podobne zachowanie roślin po restarcie i przeławianiu z innego baniaka. U nadwódki wielonasiennej po przesadzeniu ze zbiornika 70 l gdzie pewnie jest przerybienie z koloru jasnozielonego nowe liski pod rosną ciemniejszą zielenią widać różnicę bo te z wiader które były z baniaka docelowego rosną nadal jasnozielone. Wg mnie to na bank jest zależne od wody w baniaku.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #2 : Październik 06, 2010, 15:45:26 »

Wg mnie to na bank jest zależne od wody w baniaku.

No a tak dokładniej?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 06, 2010, 20:31:38 »

Z chemii  nigdy nie byłem dobry więc Ci po prostu na to pytanie dokładnie nie odpowiem. Pewnie jest inne stężenie różnych związków chemicznych w których rośliny przybierają taki lub inny kolor. W tym drugim baniaku np mam herbaciany kolor wody a teraz w głównym mam przeźroczystą taka sama roślina a różnie rośnie jak ma inne warunki niż dotychczas miała. Temperatura w obu baniakach taka sama 26 stopni Ph też około 7 reszty nie mierzyłem bo nie mam na razie czym.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
peater
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 07, 2010, 07:07:38 »

z moich obserwacji, odcień koloru roślin zależy w 90% od światła - też mam kabomby które rosną w najlepiej oświetlonym miejscu baniaka (światło w akwa 0.9W/L) - kolor jest właściwie bardziej żółty niż zielony (swoją drogą nie jest to chyba ta typowa popularna odmiana kabomby) -rośliny rosną naprawdę ładnie i szybko. W ramach eksperymentu zasadziłem ok miesiąca temu ścięty czubek w zacienionym miejsu tego samego akwa - zupełnie inna roślina zaczeła rosnąć - soczysta zieleń.

Drugi parametr, z którym póki co nie eksperymentowałem to diametralnie różne stężenia nawozów - np. (podobno) niskie stężenie NO3 bardzo wzmaga wybarwianie na czerwono rotali indica. To też może tłumaczyć czemu nawet przy tym samym oświetleniu, w sklepie/innym akwa roślina ma inny odcień niż u nas.

pozdrawiam
Piotrek
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2010, 07:10:10 wysłane przez peater » Zapisane
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #5 : Październik 07, 2010, 10:21:52 »

Może nie tyle kwestia dużego światła co zbyt małej ilości składników pokarmowych dla danego natężenia światła. Np. Cabomby z hodowli komercyjnych są raczej ciemniej zielone, a wiadomo, ze hoduja je na mocniejszym swietle i maks żyznej wodzie/podlozu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: