|
rodia
|
 |
« : Październik 05, 2010, 20:00:25 » |
|
Witam
Mam sprawę, której nie mogę rozgryźć. Mianowicie zuważałem, że w moim akwarium niektóre rośliny w okrersie roku (czyli okresu od którego mam akwarium roślinne) niektóre rośliny mają inny odcień zieleni niż rośliny sklepowe. Chodzi o to, że czasami te rośliny rosną mi na dość głęboką może nie ciemną, ale taką "mocną" zieleń", a czasami jest tak, że ta zieleń jest widocznie jaśniejsza. Zacząłem się nad tym zastanawiać, gdy 2 miesiace temu robiłem restart i wszystkie rośliny przez ponad 2 tygodnie znajdowały się w osobnym zbiorniku ze świeżą wodą. Wtedy zauważyłem, że nowowyrastające pędy i liście niektórych roślin maja inne zabarwienie. w tym tymczasowym akwarium prawie wszystkie warunki były inne: słabsze światło, bez nawożenia, temperatrua ok 24-26, zero garbnikowego zabarwienia wody. Dlatego nie jestem w stanie ocenić co moze powodować inne wybarwienie roślin. Jedną z takich roślin na których to mocno widać jest cabomba, ładna soczysta jednak jasna zieleń. Inna to sitowie igłowate, Kiedyś było bardzo ciemne, piękna głęboka ziemna zieleń, a po restarcie jest jasna zieleń - tez bardzo ładna i nie wiem czy chciałbym wracać do ciemniejszej wersji. Po prostu chciałbym dowiedzieć się co ma wpływ na te różnice barw. Hyrophila diformis - to samo.
Jeszcze co do cabomby - jest to jedyna roslina w której zabarwieniu doszukałbym się nawet bardzo lekkiego żółtego zafarbu.
Wzrost roslin prawidłowy - prędkość, ukorzenianie, grubości pędów czy wielkości liści - wszystko prawidłowo.
Swego czasu nawoziłem nawozami PG, potem przeszedłem na kno3, k2so4, kh2po4 , chelat fe8%, symfonia złota. Różnic nie zauważyłem. Światło 0,7W/litr (965,965, 17000k), temperatura 26-27. no3 - 20 po4 - 1 fe - 0,2 - 0,4 kh 5-6 co2 - 25 ppm ph - tak zeby uzyskac 25 ppm co2
Jak macie jakąś wiedzę lub chociaż pomysły to chętnie się z nimi zapoznam. Zastawiam się nad temperaturą wiem, że jak na rośliny jest dość spora prawie cale lato było 29-31 stopni.
Pozdrawiam, lechu
|