Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: co dolega bacopie  (Przeczytany 1568 razy)
piotrw_78
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 30, 2010, 10:38:10 »

jak w temacie od kilku dni moja bacopa zaczyna tracić liście, od dołu łodygi zaczynają się rozpadac od środka w kierunku brzegów (patrz zdjęcie), parametry wody ok. akwarium to ziemniak czyżby cos brakowało od dzisiaj zaczynam podawać potas może ktos miał ten problem.

http://www.fotka.pl/profil/piotrfotka/albumy/1,Ja/57850000,#foto

co do parametrów testy JBL

Fe 0,05 do 01
KH 11
pH 7,5
NO2 <0,01
NO3 05, do 1
PO4 0,02 do 0,05

wcześniej  wyszło że  Fe 0 więc zacząłem podawać TROPICAL Ferro Activ 15 ml akwa 150 litrów  netto
do tego TROPICAL multimineral  12 ml po doczytaniu że może to być niedobór Potasu  dolałem potas  zobacze co się będzie działo , myślałem że ktoś zobaczy  i powie co to bo moze miał to samo  co do oświetlenia to łącznie 120 W przez 12 h  no i CO2 24h/dobe
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2010, 10:58:53 wysłane przez piotrw_78 » Zapisane
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 30, 2010, 10:51:08 »

parametry wody ok.
To znaczy jakie? Może coś więcej o akwarium? Pojemność, światło, czy stosujesz jakieś nawożenie i jeśli tak to co podajesz?

piotrw_78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 30, 2010, 11:05:23 »

uzupełnione w pierwszym poście co wy na to ??
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 30, 2010, 14:16:35 »

Kiepsko u Ciebie z NO3 i PO4. I na tym bym się skupił. Masz sporo światła więc na Twoim miejscu podniósłbym NO3 do 10-15 mg/l a PO4 do 1 mg/l.
Odpuściłbym sobie TROPICAL Ferro Activ i przestał wierzyć testom na Fe bo pokazują tylko wynik przybliżony a nigdy tego co naprawdę jest w wodzie.
Nie podnoś żelaza, bo dziurki w liściach to może być właśnie przez podwyższone stężenie  żelaza przy praktycznie nieobecnym azocie i fosforze. Za chwilę mogą pojawić się nitki.
Przydałoby się też obniżyć kh i ph

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #4 : Październik 01, 2010, 03:08:16 »

Kiepsko u Ciebie z NO3 i PO4. I na tym bym się skupił. Masz sporo światła więc na Twoim miejscu podniósłbym NO3 do 10-15 mg/l a PO4 do 1 mg/l.
Odpuściłbym sobie TROPICAL Ferro Activ i przestał wierzyć testom na Fe bo pokazują tylko wynik przybliżony a nigdy tego co naprawdę jest w wodzie.
Nie podnoś żelaza, bo dziurki w liściach to może być właśnie przez podwyższone stężenie  żelaza przy praktycznie nieobecnym azocie i fosforze. Za chwilę mogą pojawić się nitki.
Przydałoby się też obniżyć kh i ph

Ponieważ po4 nie truje ryb to ja z lenistwa czasami nawoze nawet do 3 mg/l, ale jeśli nie masz doświadczenai to polecam dawki jak pisze wyżej Andrzej.
Jeśli chodzi o nawożenie to moja filozofia jest taka, żeby najpierw zapewnić makro a potem dopiero mikro. Dlaczego? Ponieważ niedobory makro hamują wzrost roślin. Niedobory mikro jak już wystąpią to powodują pewne wady rozwojowe roślin, ale to makro jest kluczowe dla wzrostu i potrzeba go zdecydowanie większych ilości niż mikro. zatem azot, fosfor i potas - podstawa. Jak zaczną rosnąc to pomyśl o mikro. Z żelazem zachęcam do eksperymentowania. Ja utrzymuje poziom 0,2-0,5 i w tym zakresie nitek jeszcze nie mam. Jednak to jest indywidualna sprawa każdego akwarium. Raz sie wyczuje i po sprawie. W przypadku mojego akwa przy przedawkowaniu żelaza pojawią się nitki, które po ustąpieniu nadmiaru Fe same znikają w kilka dni - więc nawet wyniszczenia roślin mnie to nie kosztuje.

Powyższym sposobem wyprowadziłem akwarium kumpla z zastoju. Mówię tu tylko o wyprowadzeniu akwarium na prostą, bo utrzymanie tego stanu to już jednoczesne zapewnienie odpowiednich poziomów i mikro i makro.

Na dobra sprawę jak czytałem na forum o holendrach watek o niedoborach to w zdecydowanej wiekszości przyczyną kłopotów sa niedobory makro.

Pozdrawiam, R.
piotrw_78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Październik 05, 2010, 12:58:33 »

witam ponownie zwiększyłem NO3 do 10 - 15 mg/l ale pojawił sie nowy problem tym razem z LIMNOBIUM fotka poniżej brązowieja jaj liście.

http://www.fotka.pl/profil/piotrfotka/albumy/2,Fotki_z_2010-09-30/58144127,#foto

glonów nie widać ... narazie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: