terefere88
Nowy

|
 |
« : Wrzesień 29, 2010, 19:09:09 » |
|
Akwarium - 60x30x40 cm Filtracja:- aquael fan 1 plus - unimax 250, który podłączyłem do filtru podżwirowego - został uruchomiony 30 czerwca - sterylizator uv-c 3W Oświetlenie- 1 x 15W T8 aqua glo (od 9 do 20.15) - 1 x 15W T8 sun glo (od 15.30 do 19.45) Grzałka: - comfort zone AQn 100W (z termostatem) PodłożeW sumie ok. 8 cm. - 3 cm żwiru - 3 cm filtus floran - warstewka żwiru (tylko po to, aby ten filtus floran nie przedostawał się przez ten ruszt podżwirowy) - ruszt podżwirowy Tło:- kawałek tektury i skrawek tapety (w sklepach zoologicznych nie ma nic co by mnie interesowało, więc na razie dałem coś takiego) Parametry wody: pH - 7,0 NO2 - 0,0 NO3 - ok. 10 GH - 17-19 KH - 8-10 Nawożenie:- CO2 z bimbrowni - pewien zestaw macro i mirco elementów Dekoracja w akwarium:- 2 łupiny kokosa Flora: - Cryptocoryne Rubella - Egeria Densa - Moczarka Argentyńska - Eleocharis Parvula - Sitowie Drobne? - mech jawajski - inne - jak się zapoznam co takiego, to dopisze Aktualna obsada:- 5 kirysków panda - 3 otoski - niedługo dokupię jeszcze 3 - 2 krewetki "kundelki" - 7 neonów czerwonych + 2 w "izolatce" ponieważ mają jakiegoś pasożyta, a nie potrafię znaleść informacji co to może być, więc podaję tylko capitox zoolek'a - 3 ślimaki neritina turrita (ONION RED) + zatoczaki Akwarium zostało zalane 19.09.2010 Zdjęcie z 29.09.2010.r Zdjęcie tuż przed restartem 2.06.2011r. Po restarcie 10.07.2011r.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2011, 13:24:16 wysłane przez terefere88 »
|
|
|
|
|
walthemar
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 29, 2010, 19:39:11 » |
|
to po lewej na kokosie wygląda mi na wgłębke. co do obsady niech bardziej doświadczeni się wypowiedzą
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemok96
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 29, 2010, 19:47:11 » |
|
8 do 10 neonów czerwonych(jeśli jesteś początkujący to radził bym ci innesa) - 6 kirysków panda/pigmej - 6 otosków - 4 krewetki i parkę ramirezek( mogą wytłuc krewetki ale nie wiem czy te).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
terefere88
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 29, 2010, 19:53:14 » |
|
a czemu akurat innese? Czerwone sprawiają jakiś większy problem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemok96
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 30, 2010, 13:14:20 » |
|
Innessa jest bardziej wytrzymała, neony czerwone są delikatniejsze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lucky
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 04, 2010, 09:32:35 » |
|
jak kupisz brzanki to moga byc agresywne wzgledem krewetek,
szczupienczyki karlowate sa super - ale ciezko dostac - sam musze na takowe czekac do wiosny od goscia z giełdy
pielegniczki takze dopadną krewetki - bynajmniej tak bylo jak mialem ramirezy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sum8
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 06, 2010, 19:39:08 » |
|
Rośliny robią wrażenie.Akwarium fajnie urządzone,bez przesady;) Mam również 72l.6 neonków,3 molinezje,2 mieczyki,2 glonojady,sumika rekiniego.Ostatnia ryba trochę"ni w pięść ni w oko",ale jeszcze mała i nie sprawia problemów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
terefere88
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 18, 2010, 11:58:19 » |
|
w końcu znalazłem troche czasu na dodanie zdjęcia moich rybek  aktualnie pływa sobie 5 kirysków panda oraz 5 otosków  i jeszcze do tego 3 krewetki "Neocaridina heteropoda var. yello" (było 5 ale niestety 2 się nie przyjeły i więcej ich nie widać, chociaż i tak myślałem przez długi czas, ze mam tylko dwie, ale trzecia była cały czas gdzieś schowana) na zdjęciu krewetka walczy o swoje jedzonko, niestety kirysom też bardzo smakuje i je podjadają 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
terefere88
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 10, 2011, 17:46:01 » |
|
Od dawna nie uaktualniałem co się dzieje w moim akwarium, więc czas pokazać co się zmieniło. Według mnie, akwarium przeszło całkiem sporo zmian. Ze względu na problem z utrzymaniem odpowiednich parametrów wody (cały czas poziom NO3 był większy niż 30 - niestety woda z "kranu" też ma ok. 30) strasznie szybko rozprzestrzeniały mi się glony (szczególnie kranorosty - istna walka z wiatrakami...). Byłem więc zmuszony do zrobienia "restartu", niestety ten też szybko nie nastąpił ze względu na obronę pracy. Tuż przed akcją "reset" kupiłem fajną szafkę pod akwarium, do której mógłbym w przyszłości schować filtr zew. oraz inne pierdołki związane z akwarium. Restart nastąpił: 6.06.11r10.07.2011r. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2011, 13:26:58 wysłane przez terefere88 »
|
|
|
|
|
kowal263
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 10, 2011, 18:17:25 » |
|
Akwarium ma duży potencjał, powiedz co to za tapeta (taka ze ściany)? Pomyśl jeszcze nad korzeniem i jak się rozrośnie będzie super....
Tylko ta woda z NO3, ja mam to samo. Planujesz jakieś działania w związku z tym tematem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
terefere88
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 10, 2011, 18:50:42 » |
|
Tapeta taka zwykła ścienna, przyklejona do wiekszego kartonu i postawiona za akwarium. Nad korzeniem cały czas myślę, ale ciężko znaleść coś fajnego. Poza tym, sporo roboty z preparowaniem, a te ze sklepu to też wymagają pewnych zabiegów.
Co do tego NO3... Widzałem różnego rodzaju mediów filtracyjnych do filtrów kubełkowych, ale to wtedy jest ingerencja chemiczna i tylko działa przez pewien okres czasu (ok. 2 miesięcy). Niektórzy jeszcze stosują jakieś filtry przepływowe - jeśli się nie mylę, przerabiają takie podłużne doniczki i sadzą tam roślinki (normalne-powierzchniowe, a nie akwariowe), które pochłaniają te wszystkie związki. Co do innych sposobów to nie mam pojęcia jak to obniżyć. Chociaż jakby zastosować wodę RO to wiadomo, że parametry wody są dobre. Niestety są to kolejne koszta związane z tym filtrem. Jak znowu uzbieram trochę kasy, to sobie coś takiego zamontuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 11, 2011, 08:14:55 » |
|
Nie musisz nic wielkiego kombinować żeby sie pozbyć NO3. Po pierwsze jak chcesz doraźnie obniżyć to po prostu zrób większą podmiankę. Jak chcesz żeby rośliny pochłaniały to wcale nie musisz stawiać hydroponiki nad akwarium - wystarczy, ze posadzisz więcej roślin w środku, albo dasz na tafle wody jakieś pływające - rzęsa/pistia/salvinia/limnobium.... Roślina to roślina, grunt, że jest, nie musi być ponad wodą żeby działać Żeby rośliny pobierały NO3 muszą rosnąć - jeśli nie rosną to znaczy, ze czegoś im brakuje, więc może jednak zainwestujesz w jakiś nawóz i światło a będzie wszystko ok. Żal by było towarzystwa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
terefere88
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 11, 2011, 09:26:30 » |
|
Większej podmiany nie mam co robić, bo w wodzie z "kranu" poziom NO3 jest bliski 30, więc moim zdaniem nie ma to sensu. Więc moje roślinki i tak dobrze sobie radzą (przynajmniej tak mi się wydaje) skoro NO3 z 30 spada do ok 10. Poza tym, roślinki cały czas rosną (szczególnie ta co mi zasłania filtr - z lewej, oraz grzałkę - z prawej). Oświetlenie wydaje mi się dość dobre (po odjęciu warstwy podłoża w akwarium jest ok 60 L, więc wskaźnik W/L jest też bliski 0,5; nawóz też używam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 11, 2011, 11:39:29 » |
|
No to światło i nawozy są, NO3 rośliny powinny wyciągnąć, 10 to nie tragedia  Co do kranówki - faktycznie klops. Jedynie można dać więcej roślin i coś na taflę. Rzęsa to chwast jakich mało, będziesz wyjmował garściami co tydzień, ale NO3 zbije na pewno 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
terefere88
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 11, 2011, 13:31:20 » |
|
Nad tą rzęską będę musiał się mocno zastanowić, bo nie wiem, czy zbyt mocno nie zacieni mi akwarium przez co inne roślinki będą mieć mniejszy dostęp do światła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|