Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Mały problem z wodą :(
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mały problem z wodą :(  (Przeczytany 2553 razy)
dzem3
Nowy
*

« : Wrzesień 28, 2010, 04:30:04 »

Mam taki mały problem z wodą w niedzielę przecinają roślinki zruszyłem trochę dno i od tamtej pory woda stała się trochę jak by za mgłą nie jest to aż takie straszne ale widać takie drobinki pływające w wodzie i na powierzchni zbiornika. Czy mogą być to też jakieś glony ? Co zrobić aby woda stała się krystaliczna taka jak była wcześniej ?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 28, 2010, 08:37:17 »

podmien wode i wyczysc filtr, te papruchy sa zielone?
dzem3
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 28, 2010, 08:45:53 »

woda była podmieniana przez 4 dni po 20 litrów.

Może wiekszą ilość podmienić ? Filtra na razie nie mogę wyczyścić bo zainwestowałem w kultury bakterii do niego. Mam filtr kubełkowy więc nie powinien być już aż tak zanieczyszczony (chyba)  Huh

Te drobinki to są jasne tak jak by jakieś zanieczyszczenia po zruszenia dna w niedziele podczas podcinania roślin.
Suchyy
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 28, 2010, 08:56:43 »

Odczekaj kilka dni, woda powinna sie wyklarowac Wink
dzem3
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 28, 2010, 08:59:19 »

skoro tak mówisz. Fajnie by było jak by nie trzeba było lać żadnej chemii aby woda zrobiła się taka jak wcześniej.
Suchyy
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 28, 2010, 09:16:17 »

Z Twojego opisu winika ze jest to zanieczyszczenie raczej biologiczne. Czesto na dno osadzają sie drobiny pokarmu, takze odczekaj te 3-4 dni w tym czasie nie grzeb w akwarium i ogranicz podawanie pokarmu. Podaj jeszcze ile razy dziennie karmisz i czym.
dzem3
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 28, 2010, 09:33:52 »

Ryby karmione są 2 razy dziennie rano i późnym popołudniem.

Pokarmy to :
Sera Granulate Menu [150ml] - pokarm mix w granulkach
1.

Tropical  Red Parrot
2.

3. Pokarm w saszetce Tropical wieloskładnikowy

Mieszam po troszeczku te trzy pokarmy. A może źle robię  Huh
Suchyy
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 28, 2010, 09:48:01 »

Moim zdaniem przydaloby sie urozmaicic troszke diete o jakies pokarmy zywe albo mrozone, ale wracajac do tematu to obstawialbym wlasnie  ten granulat. Nie uzywalem akurat tych pokarmow co podales ale wiem z doswiadczenia ze niezjedzone granulki pęcznieja po czasie i zasyfiają wlasnie takimi drobinami dno i wode. Dlatego ja ich nie podaje. Ale przydalaby sie jeszcze opinia bardziej doświadczonych kolegów Wink
dzem3
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 28, 2010, 10:00:35 »

Co do pokarmów żywych i mrożonych to owszem będę stosować ale muszę je kupić a w obecnej chwili nie mam jak bo w pracy jestem, ale mam nadzieję że jutro to już zakupię ten mrożony. No ale też bym prosił o wypowiedzenie sie jeszcze na temat tej wody???
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 30, 2010, 14:36:36 »

Kiedy zakładałeś akwarium?
dzem3
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Październik 01, 2010, 17:27:45 »

14 września
dzem3
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Październik 12, 2010, 10:05:38 »

Cały problem już za mną zastosowałem filtr wewnętrzny (stary jak świat z mojego akwarium, które kiedyś miałem) W ciągu jednego dnia oczyścił wodę na maxa woda jest teraz klarowna, czysta i przejrzysta. Sądzę, że wkłady oryginalne w JBL e900 nie dały rady tego zatrzymać gdyż w tym nowym-starym filtrze wata JBL Symec zrobiła się bardzo brudna i powiem jeszcze, że przedwczoraj kiedy zakładałem ten drugi filtr najpierw odmulałem dno więc w wodzie pływało wszystko a po godzinie już było suuuper. Reasumując polecam zamiast chemii czy innych złotych środków, o których wcześniej myślałem zastosować coś dobrego (może niezbyt estetycznego) ale skutecznego w moim przypadku był, a raczej jest to filtr stary ale jary!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: