|
|
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 25, 2010, 15:45:25 » |
|
Ja mam ten właśnie. Kupiłem go " Z pewną dozą niepewności", ale jest b. dobry świetnie filtruje. Mam wypchany oprócz tych trzech niby gąbek (bo to fizelina, a nie gąbka) keramzytem - dość ciasno, a na samej górze dociąłem ze zwykłej gąbki (takiej do obicia taboretu) wkład, który przyjmuje pierwsze uderzenie syfu.
|
|
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
|
Morlinek
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 25, 2010, 15:59:18 » |
|
A o którym dokładnie mówisz ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcio7
Zainteresowany

I'm lovin' it
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 25, 2010, 16:00:47 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 25, 2010, 16:19:37 » |
|
A o którym dokładnie mówisz ?
Ups...skucha, ale już mówię - Hanza HW-302. Ja go posiadam, wiem też że używa też mrs. Zresztą każdy jest dobry, jeśli ma przynajmniej 2-letnią gwarancję. Teraz jest tak jak z samochodami - jeszcze pięć lat temu nie kupiłbym koreańczyka, czy chińczyka...a dziś sam nim jeżdżę Pozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2010, 16:24:07 wysłane przez badrass »
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
|
Morlinek
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 25, 2010, 16:24:39 » |
|
Co do hanzy to mam pytanie,czy on ma regulację ? bo 1000 l/h zrobiłoby pralkę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 25, 2010, 16:37:42 » |
|
Ja mam Jebao...ale sporo większy w porównaniu z tym który jest w pierwszym linku...nie mam niestety porównania do innych zewnętrznych...ale jednak chyba naj naj to on nie jest. Więc tym bardziej nie wydała bym kasy na taki mniejszy. Poczytałam dane z tych linków i HW -302 wydaje się być faktycznie najlepszy z nich. Największa moc i pojemność.. tylko masz rację..upewnij się co do zmniejszania jego mocy na wszelki wypadek (chociaż przy zastosowaniu deszczownicy i tak nie trzeba zwykle zdławiać filtra)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Morlinek
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 25, 2010, 16:43:12 » |
|
Ja mam Jebao...ale sporo większy w porównaniu z tym który jest w pierwszym linku...nie mam niestety porównania do innych zewnętrznych...ale jednak chyba naj naj to on nie jest. Więc tym bardziej nie wydała bym kasy na taki mniejszy. Poczytałam dane z tych linków i HW -302 wydaje się być faktycznie najlepszy z nich. Największa moc i pojemność.. tylko masz rację..upewnij się co do zmniejszania jego mocy na wszelki wypadek (chociaż przy zastosowaniu deszczownicy i tak nie trzeba zwykle zdławiać filtra)
A jak z jego pracą ? możesz napisać coś więcej ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 25, 2010, 16:50:24 » |
|
W tej chwili jestem w drugim mieszkaniu więc nawet nie jestem w stanie podać Ci dokładnego modelu jaki mam i parametrów...dodatkowo zakupiłam jako używany (chociaż sprawny) więc może stąd też jego minusy dostrzegam. Co mi do głowy przychodzi... - nie jest głośny, ale słyszalny - pompka do odpowietrzania się lekko przycina więc muszę czasami ją siłą odciągać - przy próbie zmniejszenia przepływu wody na wężach przecieka (ale spokojnie może pracować na pełnej mocy) - sztywne węże i brak deszczownicy w zestawie
+ jest dość duży, duża pojemność i 4 kosze na wkłady + dobre zamknięcie..szczelne i mocno trzymające
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Morlinek
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 25, 2010, 17:00:59 » |
|
A czy jest na tyle cichy że go nie słychać,czy jednak mocno słychać ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 25, 2010, 17:25:54 » |
|
nie potrafię Ci określić w decybelach niestety :] . Nocy co prawda tam w domu nie spędzam więc nie wiem jak to jest w zupełniej ciszy słyszalne, ale za dnia słychać filtr z odległości 3 metrów..o tak powiem.
Był u mnie niedawno ktoś kto kupował roślinki i z kolei stwierdził że filtr mam cichy w porównaniu z Jego (ale nie wiem jaki miał, nie zapamiętałam) ..tyle że to był początkujący akwarysta i być może nie dokładnie swój filtr odpowietrzył, ale tylko przypuszczam.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2010, 17:28:30 wysłane przez lwica79 »
|
|
|
|
|
|
Morlinek
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 25, 2010, 17:30:36 » |
|
A jak ze spadkiem wydajności ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 25, 2010, 17:38:15 » |
|
Nie zauważyłam by spadła wydajność. Mam go od około 1,5 roku i działa tak jak na początku (oczywiście jak mija kilka miesięcy i wkłady są już do dość zapchane to da się lekko zauważyć że moc spada, ale niewiele, a wkłady mam nie oryginalne i w sporej ilości: gąbki, waty, zeolit, praktycznie wypchany filtr).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Morlinek
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 25, 2010, 17:47:07 » |
|
Ale cię męcze,to już ostatnie pytanie czy kiedykolwiek ciekł gdzieś ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 25, 2010, 18:12:43 » |
|
tak, zaraz po zalaniu za każdym razem w miejscu mocowania węży delikatnie cieknie , w zasadzie krople lecą ale jak poruszam zaworkami i pokręcę delikatnie to przestaje..i sam w żadnym wypadku nie rozszczelnia się w trakcie działania. Ma również jak już wspomniałam chyba nie dorobione te zaworki do zmniejszania przepływu wody i jak się próbuje go zmniejszyć to wtedy przy nich kapać zaczyna...więc tego nie robię.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|