Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtr do akwarium 100l  (Przeczytany 6309 razy)
Morlinek
Bywalec

« : Wrzesień 25, 2010, 15:09:41 »

Witam Smiley  Niedługo będę zmieniał akwarium na 100l i mam duży problem z wyborem filtra.Mam bardzo małe fundusze bo tylko 150zł więc nie będzie tertry,eheima i jbl-a...Mam na oku takie filtry,oceńcie sami który będzie najlepszy bo już mam ogromny mętlik.

1. Hailea HF-150 http://allegro.pl/filtr-zewnetrzny-do-300l-wklady-mega-gratisy-i1243477249.html

2. Hanza HW-302 http://allegro.pl/filtr-hw-302-1000l-h-100-300l-promocja-super-cena-i1241859630.html

3. JEBAO 502 http://allegro.pl/filtr-kubelkowy-502-do-akwarium-200l-gratis-i1246164197.html

Pozdrawiam Smiley
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 25, 2010, 15:45:25 »

Witam Smiley  Niedługo będę zmieniał akwarium na 100l i mam duży problem z wyborem filtra.Mam bardzo małe fundusze bo tylko 150zł więc nie będzie tertry,eheima i jbl-a...Mam na oku takie filtry,oceńcie sami który będzie najlepszy bo już mam ogromny mętlik.

1. Hailea HF-150 http://allegro.pl/filtr-zewnetrzny-do-300l-wklady-mega-gratisy-i1243477249.html

2. Hanza HW-302 http://allegro.pl/filtr-hw-302-1000l-h-100-300l-promocja-super-cena-i1241859630.html

3. JEBAO 502 http://allegro.pl/filtr-kubelkowy-502-do-akwarium-200l-gratis-i1246164197.html

Pozdrawiam Smiley

Ja mam ten właśnie. Kupiłem go " Z pewną dozą niepewności", ale jest b. dobry świetnie filtruje. Mam wypchany oprócz tych trzech niby gąbek (bo to fizelina, a nie gąbka) keramzytem - dość ciasno, a na samej górze dociąłem ze zwykłej gąbki (takiej do obicia taboretu) wkład, który przyjmuje pierwsze uderzenie syfu.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 25, 2010, 15:59:18 »

A o którym dokładnie mówisz ?
marcio7
Zainteresowany
**

I'm lovin' it

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 25, 2010, 16:00:47 »

Ja bym kupił ten pierwszy, tu masz test http://www.malawi-moje.yoyo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=61&Itemid=68
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 25, 2010, 16:19:37 »

A o którym dokładnie mówisz ?
Ups...skucha, ale już mówię - Hanza HW-302. Ja go posiadam, wiem też że używa też mrs. Zresztą każdy jest dobry, jeśli ma przynajmniej 2-letnią gwarancję. Teraz jest tak jak z samochodami - jeszcze pięć lat temu nie kupiłbym koreańczyka, czy chińczyka...a dziś sam nim jeżdżę
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2010, 16:24:07 wysłane przez badrass » Zapisane

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 25, 2010, 16:24:39 »

Co do hanzy to mam pytanie,czy on ma regulację ? bo 1000 l/h zrobiłoby pralkę.
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 25, 2010, 16:37:42 »

Ja mam Jebao...ale sporo większy w porównaniu z tym który jest w pierwszym linku...nie mam niestety porównania do innych zewnętrznych...ale jednak chyba naj naj to on nie jest. Więc tym bardziej nie wydała bym kasy na taki mniejszy. Poczytałam dane z tych linków i HW -302 wydaje się być faktycznie najlepszy z nich. Największa moc i pojemność.. tylko masz rację..upewnij się co do zmniejszania jego mocy na wszelki wypadek (chociaż przy zastosowaniu deszczownicy i tak nie trzeba zwykle zdławiać filtra)

Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 25, 2010, 16:43:12 »

Ja mam Jebao...ale sporo większy w porównaniu z tym który jest w pierwszym linku...nie mam niestety porównania do innych zewnętrznych...ale jednak chyba naj naj to on nie jest. Więc tym bardziej nie wydała bym kasy na taki mniejszy. Poczytałam dane z tych linków i HW -302 wydaje się być faktycznie najlepszy z nich. Największa moc i pojemność.. tylko masz rację..upewnij się co do zmniejszania jego mocy na wszelki wypadek (chociaż przy zastosowaniu deszczownicy i tak nie trzeba zwykle zdławiać filtra)

A jak z jego pracą ? możesz napisać coś więcej ?
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 25, 2010, 16:50:24 »

W tej chwili jestem w drugim mieszkaniu więc nawet nie jestem w stanie podać Ci dokładnego modelu jaki mam i parametrów...dodatkowo zakupiłam jako używany (chociaż sprawny) więc może stąd też jego minusy dostrzegam.
Co mi do głowy przychodzi...
- nie jest głośny, ale słyszalny
- pompka do odpowietrzania się lekko przycina więc muszę czasami ją siłą odciągać
- przy próbie zmniejszenia przepływu wody na wężach przecieka (ale spokojnie może pracować na pełnej mocy)
- sztywne węże i brak deszczownicy w zestawie

+ jest dość duży, duża pojemność i 4 kosze na wkłady
+ dobre zamknięcie..szczelne i mocno trzymające

Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 25, 2010, 17:00:59 »

A czy jest na tyle cichy że go nie słychać,czy jednak mocno słychać ?
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 25, 2010, 17:25:54 »

nie potrafię Ci określić w decybelach niestety :] . Nocy co prawda tam w domu nie spędzam więc nie wiem jak to jest w zupełniej ciszy słyszalne, ale za dnia słychać filtr z odległości 3 metrów..o tak powiem.

Był u mnie niedawno ktoś kto kupował roślinki i z kolei stwierdził że filtr mam cichy w porównaniu z Jego (ale nie wiem jaki miał, nie zapamiętałam) ..tyle że to był początkujący akwarysta i być może nie dokładnie swój filtr odpowietrzył, ale tylko przypuszczam.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2010, 17:28:30 wysłane przez lwica79 » Zapisane

Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 25, 2010, 17:30:36 »

A jak ze spadkiem wydajności ?
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 25, 2010, 17:38:15 »

Nie zauważyłam by spadła wydajność. Mam go od około 1,5 roku i działa tak jak na początku (oczywiście jak mija kilka miesięcy i wkłady są już do dość zapchane to da się lekko zauważyć że moc spada, ale niewiele, a wkłady mam nie oryginalne i w sporej ilości: gąbki, waty, zeolit, praktycznie wypchany filtr).

Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 25, 2010, 17:47:07 »

Ale cię męcze,to już ostatnie pytanie czy kiedykolwiek ciekł gdzieś ?
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 25, 2010, 18:12:43 »

tak, zaraz po zalaniu za każdym razem w miejscu mocowania węży delikatnie cieknie , w zasadzie krople lecą ale jak poruszam zaworkami i pokręcę delikatnie to przestaje..i sam w żadnym wypadku nie rozszczelnia się w trakcie działania. Ma również jak już wspomniałam chyba nie dorobione te zaworki do zmniejszania przepływu wody i jak się próbuje go zmniejszyć to wtedy przy nich kapać zaczyna...więc tego nie robię.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: