thomasek12
Nowy

|
 |
« : Wrzesień 20, 2010, 18:05:22 » |
|
Witam .
Trzy tygodnie temu zalozylem akwarium , woda odstala sie tydzien , nastepnie poszedlem kupic rybki.Przez tydzien było wszystko okej , natomiast dzisiaj zdechła mi para mieczyków , samiec molinezji żaglopłetwej oraz kiryśnik , woda zrobiła się mętna oraz widać pływające w niej jakby drobinki pleśni , takie małe kuleczki z włoskami ( myślę , że wiadomo , o co chodzi ) . Zostały mi w akwarium jeszcze 3 glonojady 1 kiryśnik 3 kiryski spiżowe i samica molinezji żaglopłetwej , która wygląda już na bardzo słabą , ma postrzępioną płetwę ogonową , reszta na razie ma się dobrze. Dzisiaj wsypałem troche suchego pokarmu , ku mojemu zdziwieniu molinezja , oraz wszyskie inne rybki zjadły ten pokarm. Licze , że ktoś znajdzie receptę na te pływające drobinki.
Pozdrawiam !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 20, 2010, 18:45:17 » |
|
Na poczatek podmienilbym troche wody. Kup MFC firmy Tropical i zastosuj tak jak na etykietce. Chorobe mogles przyniesc z rybami lub roslinami ew. starego uzywanego filtra. Jak masz lampe UV to dobrze by bylo abys ja wlaczyl. Jaka masz temperature w akwarium? I czy ta plesn tez jest na rybach czy tylko plywa w toni wodnej.
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
thomasek12
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 20, 2010, 18:59:21 » |
|
no fakt , filtr był przeniesiony z akwarium , w którym wszystkie rybki pozdychały , ale został dokładnie umyty itd. Pleśn pływa tylko w toni wodnej , ale przez to woda zrobiła się strasznie mętna i gdy patrze pod światło wygląda to jak jakaś mgła ... Temperatura w akwarium to 25 stopni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 20, 2010, 19:49:32 » |
|
Umycie niestety nie wystarcza takie cos trzeby wyparzyc i wypaczyc trzeba wszystko tj. akwarium, grzalka, termometr (uwaga bo moze go rezerwac), filtr, zwir trzeba przegotowac itd. Kurcze obecnie nie mam czasu, postaram sie dzisiaj Ci jeszcze odpowiedziec dokladnie co i jak, bo musial bym poszukac. Ale wpisz w googlach np. "plesn w akwarium" itp. moze cos znajdziesz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
thomasek12
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 20, 2010, 20:07:35 » |
|
Z niecierpliwością będę wyczekiwał twojej porady , bo zależy mi na zdaniu kogoś bardziej doświadczonego ode mnie. W akwarium wszystko poza właśnie grzałką i filtrem . Żwirek był dokładnie wyparzony , tak samo jak "jaskinia" itp. Czy myślisz , że "MFC" powinno pomóc w oczyszczeniu tej wody ? Teraz zauważyłem , że molinezja ociera się o szybę , natomiast kiryśnik o grzałkę , szybę , po prostu wszystko co jest w pobliżu ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 20, 2010, 21:09:36 » |
|
Masz tutaj na szybko bo nie mam wlasnie czasu wiec tutaj masz opisy chorob, pobierz na dysk wypakuj i poczytaj moze cos znajdziesz, niestety teraz nie mam czasu. Jeszcze teraz specjalnie kompa wlaczalem zeby i to wyslac. Ja zawsze stosuje MFC ew. Ichtiosan (ichtiosan chyba jest lepszy na ospy) i jest dobrze. http://akwarystykamarcin.npx.pl/downloads.php?cat_id=5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|