Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: znowu się obcierają :-(  (Przeczytany 1475 razy)
tomstor
Zainteresowany
**

« : Marzec 13, 2005, 11:24:39 »

Witam!
Jakiś czas temu zauważyłem, ze poszczególne osobniki w moim akwarium zaczynają się obcierać. Nie były to jednak objawy charakterystyczne dla ospy, z którą już walczyłem kilka razy. Ryby ocierają się tylko pokrywami skrzelowymi o kamienie, rośliny i korzenie, przy czym nie wszystkie - tylko wybrane jednostki (jedna bocja, gurami, mieczykowa). Na zewnątrz nie mają żadnych objawów.
Co robić?
Próbowałem już z FMC, ale chyba nei pomaga (być może wlałem za mało). Czy zastosować coś specjalnego, choć zwykle mam obawy przed jakąkolwiek chemią (ostatnim razem padły mi 2 zbrojniki po zaaplikowaniu jakiegoś tam dziadostwa). Podwyższyłbym temperaturę, ale co to w ogóle jest?!
Ryby przyjmują pokarm regularnie. Temp. wody w okolicach 25C, pH 7,5.
PZD.

240L: 5xgurami niebieskie, 3xgurami złote, 5xbocje, 2xglonki, 3xkosiarki
105L: mieczyki, gupiki, molinezje
Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 13, 2005, 13:14:21 »

widzę dwie możliwości.. inwazja bakteryjna lub przywry atakujące skrzela. w pierwszym przypadku coś na bakterie.. np baktopur albo baktopur direct, w drugim coś na pazożyty... jeżeli jakaś ryba zaśnie dobrze byłoby obejrzeć jak wyglądają jej skrzela....
Michal
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 13, 2005, 13:29:51 »

Mialem kiedys cos podobnego! Tylko ocieral mi sie jeden gatunek ryb(Kakadu). Wpadlem w panike ze to ospa, ale postanowilem robic czesciej podmian wody. Po jakims czasie okazalo sie ze mialem tarlo!!.

Akwa 112l: 4x Neon Czerwony, 4x Neon Innesa,  3x Zbrojnik niebieski(albinos), 2x kosiarka, 2x Mieczyk Hellera(parka)

Chcesz zobaczyć mój zbiornik? Wejdz!
http://www.wlb.vectranet.pl/~holek/dane/moje.html
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: