Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Obsada 300l (gurami i skalary)
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada 300l (gurami i skalary)  (Przeczytany 10192 razy)
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 11, 2010, 19:12:08 »

Sam mam mozaikowe i glownie trzymia sie przy powierzchni  w srodku tez plywaja tak jak i przy dnie ale to tylko podczas karmienia. Poza tym w akwa nie bedzie mial miejsca na skalary i gurami.

250L słodkie
540L + 112L morskie
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 11, 2010, 19:20:26 »

Sam mam mozaikowe i glownie trzymia sie przy powierzchni  w srodku tez plywaja tak jak i przy dnie ale to tylko podczas karmienia. Poza tym w akwa nie bedzie mial miejsca na skalary i gurami.

a kto każe mu trzymać skalary i gurami Huh w pierwszym moim poście napisałem skalary lub gurami

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Willja24
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 12, 2010, 11:37:19 »

A mógłbym dodać ławice zwinnika czerwonoustego?
Jeśli trzeba coś usunąć to nic ale ja bym chciał mieć 1 ławiczkę zwinnika i by było ok. Cheesy
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2010, 11:43:41 wysłane przez Willja24 » Zapisane
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 12, 2010, 12:22:35 »

imho tak tylko pamiętaj by woda nie była zbyt twarda i zasadowa

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Willja24
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 12, 2010, 17:40:25 »

To jaka dokładnie obsada ma być?
Jak by jeszcze napisałby mi ktoś ile czego dokładnie to by było super. Cheesy
marcio7
Zainteresowany
**

I'm lovin' it

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 12, 2010, 19:27:39 »

Jeśli chcesz mieć jakąś ławice to musiał byś zrezygnować z sumików szklistych.

2 haremy gurami
12 sumików szklistych/ ławice np. zwinnika, rozborki itp.
2 pary ramirezek/ ja bym proponował harem kakadu (ramirezy wydają mi się oklepane)
8 piskorków,
10 kirysków
2 zbrojniki

A nie myślałeś nad malawi, albo jakimiś większymi pielęgnicami?
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 12, 2010, 19:49:47 »

Mi sie tez bardziej podobaja p. kakadu  tzn wole je niz ramirezki. Fajne jeszcze sa p. agassiza  Wink

250L słodkie
540L + 112L morskie
Willja24
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Wrzesień 12, 2010, 19:56:41 »

Nie, nie myślałem(do marcio7). Wink
Ja chciałbym żeby była obsada jak wyżej+ mniejsze rybki. Jestem gotów na zmniejszenie ilości gurami lub sumików, chociaż wolałbym żeby występowały.
Chciałbym 1/2 haremy gurami+ x sumików szklistych(np. 5)+ pielęgniczki Ramierza(4 sztuki)+ właśnie zwinnika, żeby było troche mniejszych ryb. Cheesy
No i + ryby denne.
Jest jakaś propozycja takiej obsady?
A p. agassiza(faktycznie fajnie wygląda) nie ma chyba u mnie w sklepie..
Nie wiem musze sprawdzić, postaram się jutro. Smiley
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2010, 19:58:57 wysłane przez Willja24 » Zapisane
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Wrzesień 12, 2010, 20:17:14 »

Ja bylem w wielu miastach w mojej okolicy i jeszcze p. agassizy nie widzialem, kakadu w kilku sklepach.

250L słodkie
540L + 112L morskie
marcio7
Zainteresowany
**

I'm lovin' it

« Odpowiedz #24 : Wrzesień 12, 2010, 20:25:51 »

Pytałem, się bo według mnie najwartościowszymi rybami są pielęgnice, choć inne ryby są równie ładne co pielęgnice to one mają ten swój charakterek Cheesy

W swoje historii akwarystycznej miałem parę różnych rybek, na tyle na ile pozwolił litraż(prętniki, skalary, rozbory itp. ) ale z pielęgnicami jakoś się z żyłem (aktualnie sajica), przy twoim litrażu od razu bym wpuścił severum, zebry, mekki, salvini ... itd.

Ale wybór należy do ciebie Cheesy

Jedno ci powiem inaczej jest w praktyce i inaczej na papierku Wink
np. ktoś ci powie że bojka z krewetkami nie można trzymać bo będzie ganiał, osobiście znam przypadki gdzie bojownik w zgodzie z krewetkami żyje Smiley

Z doświadczenia wiem że takie plany często nie wypalają, warto trochę poczytać, zacząć od roślinek oraz powoli i stopniowo Wink
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Wrzesień 12, 2010, 20:27:23 »

Jeśli chcesz mieć jakąś ławice to musiał byś zrezygnować z sumików szklistych.

hmm , dlaczego?

a ja mając do wyboru powyższe opcje zrobiłbym tak:

sumiki, zwinniki, harem gurami 1+4, harem kakadu 1+4, kirysy lub piskorki po załóżmy 10 szt., para zbrojników, cała toń wypełniona ze sporym luzem no i samce miałyby co adorować

btw marcio7 masz jakieś foty swojej bańki z sajkami?

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
marcio7
Zainteresowany
**

I'm lovin' it

« Odpowiedz #26 : Wrzesień 12, 2010, 20:39:05 »

Od nie dawna jestem na tym forum i myślę że najlepiej jest zacząć od przedstawienia swojego baniaka lecz moje akwaria (45 i 90 l trochę mało ale) czekają głębokie reformy, zdjęcia mam ale czekam na lepszy moment.
W 45l mam parkę z młodymi(przeniósł bym do 90 ale boje się o małe) poczekam aż trochę podrosną, woda ma kolorek herbaciany (pozostałość po ramirezkach) więc zdjęcia nie są najlepsze - fotografem też nie jestem  Wink, Jeśli jesteś niecierpliwy to w najbliższym czasie mogę dać parę fotek  Cheesy
Willja24
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Wrzesień 12, 2010, 20:52:20 »

Słuchaj dobraf, a byś podał konkretne liczby(i wolałbym ramierzy zamiast kakadu)?
A tak w ogóle jak tak to nie jestem pewny czy robić biotopowe- nie wiem czy rybki będą dostępne, mieszkam w Suwałkach.
Jestem otwarty na inne propozycje... Cheesy
A marcio7 o co chodzi z tym kolorem herbacianym???
marcio7
Zainteresowany
**

I'm lovin' it

« Odpowiedz #28 : Wrzesień 12, 2010, 21:02:55 »

Tzn. że woda, jest brązowa jak herbata (woda + garbniki= herbata Cheesy) takie akwaria są nazywane BW- black water (czarne wody). Są fajne, mroczne i wypełnione po brzegi korzeniami, liśćmi dębu, szyszkami olchy. obejrzyj. Takie akwaria są bardzo fajne, mogło by ci takie odpowiadać, ryby takiego biotopu to: skalary, neonki, ramirezki
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2010, 21:04:38 wysłane przez marcio7 » Zapisane
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Wrzesień 12, 2010, 21:12:40 »

a ja mając do wyboru powyższe opcje zrobiłbym tak:

sumiki, zwinniki, harem gurami 1+4, harem kakadu 1+4, kirysy lub piskorki po załóżmy 10 szt., para zbrojników, cała toń wypełniona ze sporym luzem no i samce miałyby co adorować

btw marcio7 masz jakieś foty swojej bańki z sajkami?

I masz dwa gatunki ryb lawicowych i zupe rybna. Takie akwarium to nie ogrom na dwa gatunki lawicowe. Robcie co chcecie to nie moje akwa ale odradzam wpuszczania dwoch lawic do takiego akwarium. Ja dwie lawice wpuscilbym w akwa min. 600L i to bym sie jeszcze nie zastanawial czy nie lepsze by bylo pozostanie na jednam gatnku a mysle ze bym zostal przy jednym wiec...

250L słodkie
540L + 112L morskie
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: