serkowa
Nowy

|
 |
« : Wrzesień 09, 2010, 20:14:05 » |
|
Witam serdecznie! Mam problem z wąkrotką. Kupiłam ją około 4-5 tygodni temu w stanie idealnym. Została umieszczona w nowym zbiorniku 45l. Po około 2 tygodniach zaczęły się uwidaczniać pierwsze symptomy. Niestety zmiany na liściach stają się coraz liczniejsze  Może ktoś rozpozna problem. Mam kilka typów: 1.ampularie robią sobie przekąskę (mało prawdopodobne gdyż ampularie pochodzą z tego samego zbiornika, z którego rośliny, a wczesniej liście były zdrowe.). Poza ampulariami zbiornik nie jest jeszcze zasiedlony. (w przyszlości stanie się on mcharium-krewetkarium). 2. Zbyt słabe oświetlenie. Używam narazie jednej lampki aquaela decolight 11W. (docelowo rośliny będą przesadzone do 240l ale to jeszcze trochę potrwa). Na swoje usprawiedliwienie dodam, że wąkrotka rosnie bezposrednio pod lampką . Liącie stają się jaśniejsze, odcień bardziej żółty, pojawiaja sie mniejsze i większe ubytki widoczne na zdjęciach. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ac51ff0fa243aef1.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ac68bb25c1a1ec26.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stasiek50
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 10, 2010, 07:14:41 » |
|
Na 1-zdjęciu masz wyraźne ślady od zatoczków.Składają jajeczka pod tymi roślinkami.Czyli od spodu.Jak się wykluwają pozostawiają takie dziury.Taki cykl rozwojowy.Jak próbujesz je oderwać jak już twardsze to zostanie tez dziura.Im później,tym większa.Dobra wiadomość jest taka,że jak jej nie masz rozrzuca ci to po całym akwarium.Wygląda ohydnie.Pod liśćmi nie widać.Wiem,mała to pociecha.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
serkowa
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 10, 2010, 09:26:48 » |
|
Dzięki za odpowiedź,  straszne to co mowisz. nie spodziewalam sie ze to moglyby byc zatoczki, poniewaz........ w tym zbiorniku jeszcze ani jednej sztuki nie zaobserwowalam, jaj również... a dzieje się to juz od kilku dobrych tygodni. Dlaczego ich nie widac? Jak się tego pozbyć ? (sposoby walki ze ślimakami znam, ale tu sa tylko jaja/larwy??)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
serkowa
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 12, 2010, 09:35:54 » |
|
To chyba jednak nie ślimaki. Pod liśćmi nic nie ma, w calym zbiorniku po wnikliwej obserwacji nie zauwazylam ani jednego slimaka , a z roślinką z dnia na dzień coraz gorzej:(  niedługo cała zmarnieje  liście blakną a następnie pojawiają się w nich dziury  inne rośliny w zbiorniku jakoś się trzymają. Podałam odżywkę z potasen ale chyba niewiele pomogło . Niech ktoś poradzi...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 12, 2010, 20:43:24 » |
|
Na 1-zdjęciu masz wyraźne ślady od zatoczków.Składają jajeczka pod tymi roślinkami.Czyli od spodu.Jak się wykluwają pozostawiają takie dziury.Taki cykl rozwojowy.Jak próbujesz je oderwać jak już twardsze to zostanie tez dziura.Im później,tym większa.Dobra wiadomość jest taka,że jak jej nie masz rozrzuca ci to po całym akwarium.Wygląda ohydnie.Pod liśćmi nie widać.Wiem,mała to pociecha.
Już dawno takiej bzdury nie czytałam....
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
serkowa
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 12, 2010, 21:57:47 » |
|
zauwazylam nowy szczegol- na spodniej stronie lisci znajduje sie wiele mikroskopijnych młodych przytulików Wautiera... tylko ze wszystkich opisów wynika, ze one roslin nie konsumuja... co to moze byc?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 13, 2010, 08:07:35 » |
|
stasiek50 nie pisz bzdur. serkowa opisz zbiornik w którym znajdują się te rośliny. Podaj NO3, PO4, czym i w jakich dawkach nawozisz. To ważne bo na jednym ze zdjęć liść wygląda jakby cierpiał z powodu niedoborów azotu i potasu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
serkowa
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 13, 2010, 09:46:22 » |
|
Andrzej72 dzieki za sensowne zainteresowanie.
Zbiornik 45l, podłoże żwir mieszany o różnej granulacji, podmiany wody co ok 1,5 tyg 30%, zbiornik zalozony ok 1,5 miesiaca temu i przed wystapieniem objawow nie podawalam nawozów. Tydzień temu podałam Aquaflorin potassium Tropicala wg instrukcji czyli 10ml/100 l , wczoraj PlantaMin Tetry równiez wg instrukcji 5ml/ 10 l . Obsada to 6x Ampularium oraz od kilku dni 4 samice gupika .
Parametry: NO3 -10mg/l (przed podmianką skacze do 25), NO2- 0, Gh-14, KH-6, pH- 7,2 do 7,6 . Testu na fosforany niestety się jeszcze nie dorobiłam..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 13, 2010, 10:02:12 » |
|
Aquaflorin potassium Tropicala odstaw. Zacznijmy od oświetlenia: 11W na 45 litrów to za mało o co najmniej połowę. Jakby się dało postaraj się o drugie tyle czyli 22W na 45 l. Przypuszczam, że z powodu małej ilości światła Twoje rośliny nie pobierają potrzebnych substancji odżywczych. Przy tak słabym oświetleniu rośliny raczej wegetują niż rosną. I niech to nie będzie jakaś tam lampka biurkowa lecz świetlówka (żarówka energooszczędna raczej też się nie sprawdzi).
Jak dołożysz więcej światła, możesz zacząć myśleć o podawaniu jakichkolwiek nawozów. Proponuję zaopatrzyć się w nawozy PG macro i PG classic. Dodatkowo zdobądź potas - gotowy nawóz Aquapotas produkuje firma Aquabotaniue. A i CO2 też pewnie by się przydało. W przypadku Twojego akwarium nie musisz budować bimbrowni, ani zaopatrywać się w butlę - wystarczy jak kupisz Easy Carbo w opakowaniu 250 ml (dawkowanie 1 ml na 50 l) - wystarczy na długo, a koszt to jakieś 30 zł.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
serkowa
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 13, 2010, 13:27:26 » |
|
Bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź.
Czyli to napewno nie pasożyty/ślimaki etc. ? Co do oświetlenia zdaję sobie sprawę , że jest złe- na usprawiedliwienie dodam ,że nowe już w drodze. Resztę rzeczy też postaram się stopniowo dokupić. Mam nadzieję, że do tego czasu wąkrotka całkiem nie umrze ;/ (reszta roślin w zbiorniku ma się raczej dobrze). Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 13, 2010, 13:29:33 » |
|
Czyli to napewno nie pasożyty/ślimaki etc. ?
To nie ślimaki. Ślimak chętnie pożywi się gnijącymi i obumarłymi resztkami rośliny, rzadko kiedy uszkadza zdrowe części.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|