Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z oświetleniem  (Przeczytany 2144 razy)
afka
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 06, 2010, 17:25:30 »

Witam wszystkich
Jestem w posiadaniu akwarium o wymiarach 150/50/50 z pokrywą firmy WROMAK i jest tam oświetlenie 2x36 watt, i tu mój problem bo statecznik strasznie się grzeje i przetapia mi pokrywę,  Cry
Proszę o pomoc bądź sugestie jak temu zaradzić, bo bez światła już jestem jakiś czas.
Z góry dziękuję  Cry
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 06, 2010, 17:36:18 »

Posiadałem kiedyś akwarium 102 litry (profilowane) z pokrywą Wromak'a. Szczerze powiem, że po blisko 3 latach męki z tą pokrywą, kiedy kupowałem 200 litrowy baniak, postanowiłem, że oświetlać go będę belką, a akwarium będzie miało formę otwartą. Obecnie mój zbiornik oświetlają dwie belki (4x39W) i do pokryw nigdy nie mam zamiaru wracać.

Jeśli Twoja pokrywa jest jeszcze na gwarancji to reklamuj. Jeśli już jest po okresie gwarancyjnym, to albo wywalić to i zastąpić belkami oświetleniowymi, albo zaopatrzyć się w stateczniki elektroniczne, kablotekę i oprawki bryzgoszczelne,  świetlówki T5, następnie wywalić bebechy pokrywy i zastąpić je nowymi, które nie produkują tyle ciepła.

Tak od siebie dodam, że te pokrywy, niezależnie od tego czy to Wromak czy Juvel czy tez inne badziewie, projektuje jakiś idiota, który bladego pojęcia nie ma o oświetlaniu akwariów i jedzie po jak najniższych kosztach. Szkoda, że w tym kraju niemal wszystko co się robi, robi się w minimalistyczny sposób i kompletnie bez głowy. Dobrze że jest taki Aquael i jego Brilux... Jedyni chyba, którzy myślą...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2010, 17:40:22 wysłane przez andrzej72 » Zapisane

afka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 06, 2010, 17:41:31 »

Dziękuję za szybką odpowiedź, a czy taki zestaw mógł by być Huh
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/modernizacja-pokrywy/modernizacja-pokrywy-zestaw-2x54w-p-4620.html
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 06, 2010, 17:49:37 »

Może być. Tego typu propozycji jest wiele. Możesz spojrzeć np na www.aqva-light.pl i tam skompletować sobie zestaw potrzebny do przerobienia pokrywy. Zalecałbym do Twojego baniaka (jak się doliczyłem to 375 litrów) 4x54W

afka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 06, 2010, 18:41:43 »

ok. dziękuję za pomoc i sugestie
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 06, 2010, 18:47:05 »

Na allegro znajdziesz skladniki takiego zestawu o wiele taniej. Ja przymierzam sie do zrobienia pokrywy ze spenionego pcv co wcale nie jest takie trudne. Zreszta popatrz na tej stronie http://www.retez.pl/index.php

pozdrawiam
asmi
afka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 06, 2010, 18:50:40 »

o proszę super stronka
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: