Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kiryski Pstre -płodność  (Przeczytany 1952 razy)
qlf
Nowy
*

« : Wrzesień 05, 2010, 16:51:01 »

Witam. Doczekałem się potomstwa u parki kirysków pstrych. Pierwsze jajeczka ikry zauważyłem jakieś 3 tyg temu, zeskrobałem delikatnie żyletką z szyby i przeniosłem do własnej roboty kotnika (pudełko z patyczków obciągnięte pończochą). Małe się wykluły  8-) po 5 dniach. Następnego dnia zauważyłem nową ikrę na szybie, ale już w trochę innym miejscu. Zebrałem i do kotnika. "Drugi miot" się "wykluł" po 5 dniach i dwa dni później znowu jajeczka na szybie  :shock: Za każdym razem w innym miejscu i trochę mniej z każdym razem.
W tym momencie mam już z czwarty raz ikrę na szybie i sporą ilość młodych w kotniku -tej ikry już nie ruszę, zobaczę czy młode same przetrwają.
Wodę podmieniłem im raz (1/3) w między czasie tak w połowie tego całego "tarła". Normalnie podmieniam co 10dni 1/3 z 90L. Kiryski pływają w ogólnym cały czas, "kotnik" też, nie mam innego mniejszego zbiornika. Temp 25*C.
Skład:
para kirysków pstrych,
6 sumików szklistych,
9 neonek czarnych,
9 neonek czerwonych,
1 glonojad złoty tajlandzki
1 zbrojnik - rośnie jak na drożdżach 
stado krewetek red cherry - te też się mnożą jak przysłowiowe króliki z 6szt mam już grubo ponad 30 i kolejna samiczka chodzi z jajeczkami,
Zbiornik założony trochę ponad 3 mieś. temu.
Czym spowodowane jest tak częste płodzenie potomstwa? Ten typ tak ma? Albo mają super-idealne warunki do tego?
przemov5
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 05, 2010, 17:32:10 »

Dolanie przechłodzonej wody w momencie nagłego spadku ciśnienia atmosferycznego może wywołać tarło.Samica płynie do wcześniej znalezionego i oczyszczonego miejsca, czyści je ponownie i przykleja tam jaja. Następnie wszystko zaczyna się od początku.
przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 05, 2010, 17:56:54 »

Na tym można kręcić interes i mieć satysfakcje z odchowanego narybku, a jeśli nie chcesz to zostawiaj ikre, krewetki mogą się nią zająć.

Veri
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 11, 2010, 07:35:48 »

Hej,
A wiesz może jaki masz skład chemiczny wody? Czy coś specjalnego do niej dodajesz? Pytam z ciekawości?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: