ka93mil
Nowy

|
 |
« : Wrzesień 02, 2010, 17:30:25 » |
|
Dziś przechodząc obok sterty drewna na opał zauważyłem fajną gałązkę. Wydawała isę sucha i martwa. Za pomocą wiertarki i takiego druciaka pozbyłem się zgniłej kory i pleśni (czy cuś) teraz się suszy. Pytanie: Czy ta gałązka może normalnie zastąpić korzeń? Dodam, że jest to Buk. Foto: http://img651.imageshack.us/i/dsc00690u.jpg/http://img185.imageshack.us/i/dsc00691v.jpg/
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2010, 17:32:24 wysłane przez ka93mil »
|
|
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 02, 2010, 17:50:39 » |
|
Jeżeli odpowiednio przygotujesz gałązkę to nie widzę przeciwwskazań.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wedkarzz
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 09, 2010, 07:05:25 » |
|
moze byc przed toba bardzo dluga droga zanim ta galazka zacznie tonac. trzeba ja wczesniej namoczyc. zycze wytrwalosci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 09, 2010, 16:39:14 » |
|
moze byc przed toba bardzo dluga droga zanim ta galazka zacznie tonac. trzeba ja wczesniej namoczyc. zycze wytrwalosci
Aaa... tam.... Zaden problem od razu go straszysz... Kilka dni i jest wszystko zrobione. Nie wiem jak dlugo bedziesz musial ja mozyc bo mi sie zdjecie nie otwiera, wiec nie wiem jaka jest gruba.
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
szakal10
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 09, 2010, 18:12:05 » |
|
ja wybralem sobie gałązke i pływała na poczatku po 1 gotowaniu 15min w soli i 15 min w słodkiej juz spadały na dno wiec wytsarczy 30min i powinna tonąć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 09, 2010, 18:31:53 » |
|
Ja kiedys ucialem z wierzby mandzurskiej, Fakt, ze dlugo sie suszyla ... chyba okolo 1,5 roku ... ale byla swiezo scieta z drzewa. Pozniej okorowana. 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
ka93mil
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 09, 2010, 19:05:46 » |
|
moja już jakiś tydzień się moczy i nie ma problemu z zatonięciem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo600v
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 30, 2010, 13:59:29 » |
|
Pamiętaj że nie może to być gałąź z drzewa iglastego. Ja sam mam gałęzie z dębu u siebie i to nawet kilka o srednicy 5cm. wystarczy że wygotujesz w bardzo słonej wodzie a potem w normalnej i będzie dobrze. Przez jakiś czas będzie przyciemniać wodę ale przy regularnych podmianach nawet nie zauważysz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 27, 2010, 13:32:09 » |
|
Może moja obserwacja życiowa to jakis wyjątek ale próbowałem kiedyś z konarem bukowym... Totalna porażka -drewno w akwa (pomino gotowania w soli wcześniej) pokryło się jakkimiś dziwnymi grzybami i śluzem - wywaliłem. Od lat używam starych konarów dębowych zbieranych pod drzewami. Wybieram takie mocno zasypane przez liści, które ciągle sa mocno wilgotne (dąb w takich waerunkach rozkłąda sie powoli a w wodzie praktyucznie nie rozkłąda się..) Na początku taki badyl wygląda obrzydliwie ale kilka minut pod bierzącą wodą, kilka ruchów szczoteczką i zyskujemy piękny ciemnobrązowy "korzonek". Przy okazji drewno dębowe uwalnia do wody garbniki (nie za dużo lecz w sam raz) co spowalnia zakwity pierwotniaków i bakterii... Polecam.
Tram.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 31, 2010, 10:18:44 » |
|
witam mam pytanie wczoraj u sąsiada ściąłem gałęzie wierzby ponieważ sąsiad likwiduje drzewko co mam zrobić aby można było je włożyć do akwa prócz namaczania w wodzie i wygotowaniu w solance czy trzeba zdjąć korę z gałęzie czy ja zostawić dziś idę jeszcze po gałęzie i konary dębu i olchy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gregory85
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 31, 2010, 10:36:25 » |
|
Korę radzę zdjąć. Może moja obserwacja życiowa to jakis wyjątek ale próbowałem kiedyś z konarem bukowym... Totalna porażka -drewno w akwa (pomino gotowania w soli wcześniej) pokryło się jakkimiś dziwnymi grzybami i śluzem - wywaliłem.
Ja mam w swoim akwarium korzeń z olchy. Nie miałem go jak wygotować, był jedynie trochę moczony w wannie z solą ze względu na swoja wielkość (ma ok 40 cm szerokości, 50 cm wysokości i ok 240 cm długości). Po włożeniu do akwarium też na początku pojawiła się na nim jakaś pleśń i śluz. Jednak po 2 tygodniach wszystko samoczynny znikło i od tego czasu (ok 2 miesiące) nic się już z nim nie dzieje. Okorowany też był przed moczeniem więc woda lepiej wniknęła do środka.
|
|
|
|
|
|
Zmiana obsady
|
|
|
ewciarzek
Zainteresowany

-.-"
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 31, 2010, 10:52:58 » |
|
Wiem ze zaraz będziecie gadać ze poco zakładałam ten watek itp ale chciała bym bym się spytać jak przygotować mam gałązkę z liśćmi wygląda to podobnie jak na fotce tylko bez pączków  nie mam takiego wielkiego garnczka żeby zmieścić ta cala gałązkę i myślę czy mam zagotować wodę i polać nią to gałązkę i do akwa ? nic się nie stanie czy jakoś inaczej to zrobić ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gregory85
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 31, 2010, 13:29:04 » |
|
Jak Ci się uda to oskrob tą gałązkę z kory. Jak nie masz w czym gotować to weź ją zalej wrzątkiem np. w blasze na ciasto lub innym naczyniem. Zrób tak 2 razy i powinno wystarczyć. Liście też niech będą zalane i sprawdź czy nie ma na nich śladów pleśni ani gnicia tak samo na gałązce.
|
|
|
|
|
|
Zmiana obsady
|
|
|
ewciarzek
Zainteresowany

-.-"
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 31, 2010, 16:55:15 » |
|
aha dzięki  i dzięki za przeniesienie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 31, 2010, 17:25:06 » |
|
ewcia ja takie gałązki z liśćmi najpierw porządnie suszę , a potem do akwarium szybko toną i nic na nie nie wlezie jeżeli są dobrze wysuszone, no ale liście po jakimś czasie odpadną.
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
|