|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #30 : Sierpień 23, 2010, 10:25:24 » |
|
Najmniej to chyba 1 bo 0,5 to tylko ogon albo głowa. Niektóre ryby są zwierzętami ławicowymi i do takich należą i neony i kiryski więc powinno być ich jak najwięcej jednak litraż ma swoje ograniczenia. Spróbuj tam wpuścić 10 innesów i z 6 pand a do tego poszukaj jakiegoś ładnego bojownika na początek.
Widziałam w Twoim podpisie, ze wodę masz mętną, póki taki stan się utrzymuje nie wpuszczaj do zbiornika żadnych ryb.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
kasias
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #31 : Sierpień 23, 2010, 10:36:10 » |
|
Do Emi: Wiem  ale juz chce chociaz zdecydowac sie na jakies konkretne rybki, zeby ta decyzja byla przemyslana. Co uwazasz o posiadaniu i krewetek red cherry i otoskow? I w jakich ilosciach przy moim litrazu? Co sadzisz o moim zestawie: - neonki innesa x10 - kiryski panda x6 - ramirez x2 - krewetki red cherry x10 - otoski x6 - bojownik x1 To moje pierwsze akwarium i chcialabym, zeby bylo roznorodne i dosc kolorowe  Juz niestety wiem, ze nie moge miec "neno"...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|
 |
« Odpowiedz #32 : Sierpień 23, 2010, 10:40:33 » |
|
Kolega wyżej napisał Ci, że Ramirezy i Bojownik mogą walczyć o terytorium a ty dalej swoje  .. Zdecyduj się na Bojownika, albo Ramirezy . Ja na Twoim miejscu wybrałbym tak : - neonki innesa x10 - kiryski panda x6 - krewetki red cherry x6 ( szybko się rozmnażają ) - otoski x6 - bojownik x1 Tylko nie wiem czy Bojownik i Neony też nie będą się gryźć. Z tego co słyszałem to nie za bardzo się lubią, ale na 100% nie jestem pewny .
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2010, 10:44:02 wysłane przez andrej »
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #33 : Sierpień 23, 2010, 10:42:57 » |
|
Ramirezy nie bardzo nadają sie do tego akwarium razem z bojownikiem (jw). Generalnie ja ich w ogóle nie polecam dla początkujących więc ramirezom mówię: nie. Krewetki fajna sprawa ale u ciebie nie będą miały odpowiedniej ilości kryjówek i pewnie zostaną zjedzone przez bojownika. Otoski nie są ci potrzebne, przynajmniej na razie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
kasias
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #34 : Sierpień 23, 2010, 10:46:32 » |
|
Do Emi:
Kiedy beda otoski potrzebne? Ile moglabym miec bojownikow jakbym zrezygnowala z ramirezkow?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #35 : Sierpień 23, 2010, 10:48:20 » |
|
Kiedy beda otoski potrzebne?
Jak się przytrafią glony. Ile moglabym miec bojownikow jakbym zrezygnowala z ramirezkow?
1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|
 |
« Odpowiedz #36 : Sierpień 23, 2010, 10:51:04 » |
|
Otoski to potrzebne są jak masz glony a na samym początku raczej glonów nie masz W tym baniaku można trzymać harem bojownika ( 1samiec + 2,3samice ) lub prętnika karłowatego I wiele innych ciekawych ryb:) Ja np. mam w swoim baniaczku 45 l : 8 Razbora Hengeli 1 Bojownik Syjamski 5 Kirysków Albinos ( dostałem od kumpla ) Jest tyle ciekawych ryb które mogłabyś mieć w tym akwarium a ty akurat uparłaś się na te
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anka_amator
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #37 : Sierpień 23, 2010, 10:54:51 » |
|
Z tego co ja wiem i doświadczyłam, to bojownik wykończy neonki. Ja bym z niego zrezygnowała. lepiej parkę jakiś pielęgniczek kolorowych albo jw. harem prętników karłowych. Lepszy bedzie efekt jak z tym bojownikiem.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2010, 10:57:09 wysłane przez anka_amator »
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #38 : Sierpień 23, 2010, 10:56:55 » |
|
Zależy na jakiego bojownika się trafi. Mojego zamęczyło stadko jarzeńców a wcześniej on zamęczył 2 swoje samice więc bojownik bojownikowi nierówny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anka_amator
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #39 : Sierpień 23, 2010, 10:58:31 » |
|
Mój bojownik zamęczył neonki, a sam padł ofiarą stadka 5 szt. platynek balonowych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|
 |
« Odpowiedz #40 : Sierpień 23, 2010, 11:01:06 » |
|
Tak bojownik bojownikowi nie równy to prawda Ale proponuję kilka obsad do twojego zbiornika może coś Ci się spodoba  : 5x Kirysek Panda 6x Zmieniak Wielobarwny (2 samce 3 samice) 5x Gupik (same samce) Lub Harem LUB : 2x Pielęgniczka Ramireza (parka) 5x Kirysek Panda 6x Zwinnik czerwonousty LUB: Harem Kakadu 4x - Zmienniak wielobarwny lub łatwiej dostępny plamisty [1+3] 6x - Kirys panda LUB: 3x - Bojownik [1+2] +DUUUUŻO KRYJÓWEK !  10x - Galaxy 5x Kiryski
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2010, 11:23:39 wysłane przez andrej »
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #41 : Sierpień 23, 2010, 11:01:38 » |
|
Kiedy beda otoski potrzebne?
Jak się przytrafią glony. Ja właśnie przy startującym akwa wręcz poleciła bym Otoski...dlatego, że pierwszymi glonami w akwa są okrzemki...a tymi z kolei Otoski zajmują się idealnie. Minusem jest tylko to, że Otoski są delikatne i łatwo padają jak się cokolwiek w akwa dzieje... a jak wiadomo 3 tygodniowy zbiornik to dopiero zaczyna żyć i się stabilizować...a tak naprawdę dopiero po miesiącach regularnej opieki akwarium jest najbezpieczniejsze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemok96
|
 |
« Odpowiedz #42 : Sierpień 23, 2010, 11:20:54 » |
|
2x - Kakadu [parka]
Samiec zagonił by samice na śmierć. Kakadu trzyma sie w haremach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|
 |
« Odpowiedz #43 : Sierpień 23, 2010, 11:23:00 » |
|
Pomyłka przy pisaniu  Mój błąd  Już poprawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasias
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #44 : Sierpień 23, 2010, 14:55:24 » |
|
Obowiazkowe chce miec:
- neonki innesi, - kiryska, - brzanke sumatrzanska, - krewetki
Troszke zmienilam pomysl na lokatorow... Nie wiem co jeszcze by moglo z nimi w zgodzie zyc i w jakich ilosciach mialabym je kupic...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|