Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: choroba?  (Przeczytany 1991 razy)
bartekblu123
Nowy
*

« : Sierpień 21, 2010, 16:28:59 »

czesc wszystkim to moj pierwszy post i niewiem jak mi wyjdzie. mam 4 mieczykia a raczej 5 bo jeden jest jakis dziwny.niema jednej bocznej płetwy ,ogon ma jakby urwany i caly jest częsciowo biały. ja mam pewnosc ze on zdechnie niestety, ale czy to ze jest taki biały czy to jest jakas choroba? Roll Eyes
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 21, 2010, 16:50:12 »

zdjęcie musisz dodać, bo inaczej nie da się stwierdzić.

bartekblu123
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 21, 2010, 16:54:00 »

tymczasowo niedam rady bo mam klopot z aparatem. ale to chyba plesniawka jest. a jaki jest najskuteczniejszy srodek na plesniawke i w jakiej cenie?
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 21, 2010, 17:11:23 »

najskuteczniejszym środkiem na pleśniawkę jest: doprowadzenie parametrów wody do idealnych, podniesienie temperatury do około 28-29* , ewentualnie sól niejodowana- ale w jakiej ilości jej użyć to nie wiem.

Skoro pojawiła się pleśniawka to najczęściej powodem są złe warunki w akwarium- dopóki ich nie zmienisz są niewielkie szanse na wyleczenie rybki. A jak już będzie wszystko ok i to co napisałam nie podziała to wtedy pytaj o chemię.

bartekblu123
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 21, 2010, 18:29:40 »

ale mi sie wydaje ze warunki mam dobre poniewaz mam:filtr.grzalke,pokrywe z oswietleniem,roslinki,i zwirek Cheesy
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 21, 2010, 18:58:53 »

parametry mierzysz? Jakiej wielkości akwarium? Jakie rybki poza mieczykami?
Ważnie jest też np. ile karmisz, czy pokarm nie zostaje nie zjedzony, czy akwa nie jest za bardzo zamulone, czy rybki się nie kaleczą o jakieś dekoracje, czy nie są osłabione jakąś inną chorobą -np pasożytami wewnętrznymi. Czy nie są zestresowane, np. ganiane przez inne rybki.

Ale jednak woda, jej temp, czystość, parametry, odpowiednie napowietrzenie mają chyba nadrzędny wpływ na nadmierne rozwijanie się bakterii powodujących pleśniawkę.

panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 21, 2010, 19:05:26 »

a powiedz mi jak długo masz akwarium
to, ze masz sprzęt nie znaczy, ze to wszystko i nic sie nie stanie.
wiesz ze flora bakteryjna (pozytywna) tworzy się w filtrze po około 2 tyg?
mierzysz zawartość związków azotu, ph ?
nie chce krytykować, ale przydałaby się dobra książka o akwarystyce...

Kris
bartekblu123
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 21, 2010, 20:49:11 »

karmię rano tak o 6 i w nocy o 22.akwarium mam od 10sierpnia mam tylko 4 mieczyki i kiryska
panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Sierpień 21, 2010, 22:13:00 »

zapewne ryby były wpuszczone zaraz po zalaniu zbiornika...
mam nadz ze filtr chodzi 24/h i ze nie przekarmiasz ryb
akwarium dopiero zaczyna dojrzewać , tworzyć się równowaga biologiczna - teraz dopiero powinny być wpuszczone rybki. Zapewne ryby potruły się związkami azotu z odchodów i resztek pokarmowych...
musisz zrobić podmiankę wody, podnieść temp no chyba ze maja powyżej 28stopni, zwiększ napowietrzanie co przyspieszy rozkład związków azotowych, wstaw jakieś szybko rosnące roślinki np nurzance popularnie zwane trawkami, moczarkę, pistja świetnie wychwytuje biogeny
i nie myj filtra (gąbki )  - jeśli będzie brudny - w kranówie - użyj wody z akwarium

Kris
bartekblu123
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 22, 2010, 07:19:18 »

ok:) co do filtra,filtr chodzi 24h grzałki niewłączam gdyż są upały,przedwczoraj zapomniałem zgasic swiatełka u rybek i rybki miały wody30stopni,przepraszam ale strasznie się spieszyłem.dzisiaj ide kupuc myto....cos na plesniawke.a te kropelki na plesniawke mozna kupic na pogotowiu weterynaryjnym?bo mam pod nosem:)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: