Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Skalary para + 1 do trójkąta  (Przeczytany 5494 razy)
dydur
Nowy
*

« : Sierpień 20, 2010, 20:46:54 »

Mam 3 skalary. 2 z nich to para która składa ikrę co prawie 2 tyg.
I teraz pytanie czy ten trzeci skalar im nie przeszkadza?
Ciągle go przeganiają.
Czy może on zostać z nimi w akwarium czy lepiej oddać go komuś innemu?
Szkoda mi było by go wydać bo pięknie prezentują się w akwarium.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2010, 20:49:30 wysłane przez dydur » Zapisane
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 20, 2010, 20:56:25 »

no skoro ciąglę go przeganiają to lepiej go oddać, po co ma całe życie obrywać - szkoda ryby.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2 : Sierpień 20, 2010, 21:00:17 »

Mam 3 skalary. 2 z nich to para która składa ikrę co prawie 2 tyg.
I teraz pytanie czy ten trzeci skalar im nie przeszkadza?
Ciągle go przeganiają.
Czy może on zostać z nimi w akwarium czy lepiej oddać go komuś innemu?
Szkoda mi było by go wydać bo pięknie prezentują się w akwarium.
Najważniejsza w tym wszystkim jest wielkość baniaka.
Ryba jest przeganiana bo taka jest natura tarlaków, za wszelką cene chcą ochronić ikrę a później narybek.
Jeśli masz odpowiednio dużą bańke z odpowiednim aranżem tak by przy ataku tarlaków ryba miała gdzie uciec i przeczekać okres największej agresji czyli tarła, to możesz go zatrzymać.

Dla przykładu, w mojej 240l mam 6 żaglowców i niestety składa się tak, że 2 pary mają tarło w tym samym czasie. Agresja jest tak duża, że 2 pozostałe skalary są przeganiane z kąta w kąt, mają postrzępione płetwy i są poobijane.
Dochodziło do tego, że ryby leżały na boku pod liściem. Tylko tak mogły przetrwać najgorętszy okres.
Na szczęście to już koniec i jedna parka + 2 młodsze żagle trafią do 420l więc będą miały lepszy dom.

Wracająd do Twojej bańki, jeśli samotnik atakowany jest agresywnie i nieustannie gnębiony to radziłbym oddać rybę.
Szkoda męczyć żagla, w nowej bańce mógłby mieć więcej miejsca i miałby więcej luzu.

No i najważniejsze. Żaglowce są rybami stadnymi.
W moim akwarium, gdy nie ma tarła, ryby pływają raczej w stadzie po czym wracają do obranych przez siebie terenów.
Jedzą zgodnie i nie przeganiają się.
W naturze jest tak samo. Pary obieraja swój rewir który raczej nigdy już nie ulegnie zmianie i tego miejsca się trzymają.
Na żer plyną całym stadem po czym wracają w swoje miejsce.
Tworząc bańkę dla tych ryb należy o tym pamiętać.

Pozdrawiam.

sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 20, 2010, 22:04:29 »

No tak tylko że w naturze terytorium jest o wiele większe i przegonione osobniki mogą sobie żyć spokojnie. Ja też mam już jedną parke skalarów dobraną i dwa inne skalary. Ten jeden to prawdopodobnie samiec bo ostatnio już tak nie ucieka przed tym z parki i są pokazowe walki między nimi. Ale krotkie i nie groźne że żaden z moich czterech skalarów nie ma nawet postrzępionych płetw. Może to dlatego że to odmiana marmurkowa i bardziej są łagodne od typowych żaglowćow ale tego nie wiem. Jak małe akwarium to ten jeden luźny będzie mial malo przyjemną egzystęncję. Wiadomo w sklepie jest więcej skalarow ze sobą dlatego ich agresja  rozklada sie równomiernie, a u Ciebie dochodzi tarło czyli pora wzmożonej agresji.Nie wiem jakie masz akwarium litraż i wymiary oraz obsade roslinną zbiornika, więc trudno doradzić. Kiedyś w 112l akwarium miałem parke skalarów tylko z innymi rybkami.
dydur
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 20, 2010, 22:15:33 »

Akwarium ma 120 cm długości i w tylnej strefie jest dość mocno zarośnięte aż do powierzchni wody,( dużo nurzańca) więc myślę  że ma swoją przestrzeń do pływania. Para nie atakuje go brutalnie, lecz tylko stanowczo go przegania za swojego kąta w akwarium. Nigdy jeszcze nie odniósł nawet najdrobniejszej rany więc myślę że może zostanie jako ich przyzwoitka. I masz racje, gdy nie ma tarła pływają w miarę zgodnie w grupie. To są piękne duże żaglowce.
I dodatkowe pytanie: czy można zmusić skalary by składały ikrę w innym miejscu? (np wybranym przeze mnie) bo teraz składają ikrę w narożniku akwarium ma przedniej szybie. Pięknie wygląda całe tarło ale niestety nie mogę utrzymać ikry, zawsze ją po pewnym czasie zjadają> Mogły by składać ikrę np na liściu, jego łatwiej przenieść do innego akwarium- żłobka.

Akwarium  120x40x40

Zdjęcia skalarów są jako ostatnie na stronie :

http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/przewoz-samochodem-akwarium-200l-na-znaczna-odleglosc/

Tak przy okazji, co to jest za odmiana tych 3 dużych skalarów?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2010, 22:24:56 wysłane przez dydur » Zapisane
sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 20, 2010, 22:28:09 »

To posadz tam w to miejsce jakąs żabienice z dużymi lisciami może to zadziała lub korzen tam ustaw jak masz.Akwarium masz duże więc wydaje mi sie że mógłbyś dokupić jeszcze 1-2 skalary aby ich agresja  się rozłożyła. A może przy okazji się dobierze parka jeszcze. Zjadaja pewnie ze strachu lub coś im w nocy przy zgaszonym swietle zjada tak jak to u mnie było.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #6 : Sierpień 21, 2010, 05:26:54 »

I dodatkowe pytanie: czy można zmusić skalary by składały ikrę w innym miejscu? (np wybranym przeze mnie) bo teraz składają ikrę w narożniku akwarium ma przedniej szybie. Pięknie wygląda całe tarło ale niestety nie mogę utrzymać ikry, zawsze ją po pewnym czasie zjadają> Mogły by składać ikrę np na liściu, jego łatwiej przenieść do innego akwarium- żłobka.
Po pierwsze - nigdy nie przenoś ikry do innego zbiornika.
Powielasz błędy które zaczeli pierwsi akwarysci hodujący żaglowce. Ryby w ten sposób tracą instynkt rodzicielski i właśnie z tego powodu ikra jest zjadana. Twoje zadanie jako akwarysty jest przywrócenie tego instynktu rybom. Po Prostu zostaw ikrę w spokoju. W tym czasie nie grzeb w akwarium, nie podmieniaj wody i nie strasz ryb np. gwałtownie obok nich przechodząc. Moje żaglowce zaczeły opiekować się ikrą po 3-4 tarłach. Najpierw ikre zjadały, później z każdym tarłem, ikra utrzymywała się coraz dłużej aż w końcu wykluły się młode którymi ryby się opiekowały stale je wachlując, chroniąc i przenosząc z miejsca na miejsce.
Daj rybom robić swoje...

Co do składania ikry w jednym miejscu, odpowiedź brzmi nie. Ryby obierają rewir na całe życie. Chyba, że coś się z tym miejscem stanie.
Generalnie, zawsze jest to albo duży liść albo duży pionowy korzeń albo cośinnego pionowego np. rura od filtra.
Jeśli i tego nie ma, ryby potrafią wytrzeć się nawet na szybie.
Jedyny znany mi sposób na zmiane rewiru to wyciągnięcie ryb z baniaka i poprzestawianie dekoracji z dodatkiem nowych.
Jeśli w miejscu składania ikry dasz np. sporo roślin to jest szansa, że gniazdo zrobią w innym miejscu.

Pozdrawiam.

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Sierpień 21, 2010, 16:56:50 »

No właśnie, wszystko zależy od wielkości zbiornika. I od płci. Jeśli jest to samica, a akwa jest duże, to może zostać jako trzecia - u wielu pielęgnic jest tak że jak jedna samica zmęczy się składaniem ikry, to samiec wybierze sobie drugą. A jeśli ten trzeci to samiec, to już lepiej dokupić mu chyba samice i mieć dwie pary.

Ryby obierają rewir na całe życie. Chyba, że coś się z tym miejscem stanie.

No własnie nie wiem jak to jest w naturze ze skalarami. Całe życie zajmują jeden rewir?
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #8 : Sierpień 21, 2010, 19:54:06 »

No własnie nie wiem jak to jest w naturze ze skalarami. Całe życie zajmują jeden rewir?
Tak. Chyba, że:
a. Teren zostanie zniszczony (wysuszony, zawalony itp.)
b. teren zostaje zajęty przez inną, silniejszą rybę.
c. stado zmienia teren (praktycznie się to nie zdarza).

Fajnie Cie znów widzieć na forum, ostatnio mało aktywny byłeś Smiley

wedkarzz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Sierpień 24, 2010, 07:09:03 »

mam pytanie czy akwarium 130x45x45 niebedzie zamale dla 10 doroslych skalarow ? razem to dale 263l  ( netto wychodz okolo 230 l ) w baniaku mam jeszcze 4 kiryski i 4 kosiarki
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2010, 07:14:13 wysłane przez wedkarzz » Zapisane
sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Sierpień 24, 2010, 11:17:19 »

Wydaje mi się że za małe. Ja to bym umiescił 6 sztuk jak maja to być dorosłe, ale muszę uważać co piszę bo znowu mnie moderator zaatakuje ze bzdury wypisuję  Roll Eyes
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2010, 11:19:12 wysłane przez sk4lar » Zapisane
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #11 : Sierpień 24, 2010, 14:12:33 »

mam pytanie czy akwarium 130x45x45 niebedzie zamale dla 10 doroslych skalarow ? razem to dale 263l  ( netto wychodz okolo 230 l ) w baniaku mam jeszcze 4 kiryski i 4 kosiarki
Zależy co masz na myśli pisząc "dorosłe skalary".
Jeśli chodzi o dobrane parki to jedna, max dwie przy odpowiednim aranżu.
Jeśli ryby które jeszcze nie mają par to max 6 ale i tak czeka Cię potem oddanie części ryb.

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Sierpień 24, 2010, 14:59:03 »

Wydaje mi się że za małe. Ja to bym umiescił 6 sztuk jak maja to być dorosłe, ale muszę uważać co piszę bo znowu mnie moderator zaatakuje ze bzdury wypisuję  Roll Eyes

Akurat dobrze piszesz tak 3maj Cheesy

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Sierpień 24, 2010, 17:08:13 »

Akurat dobrze piszesz tak 3maj Cheesy
Dzięki Roll Eyes Akurat gdyby mi się druga para dobrała to też bym nie trzymał więcej niż cztery sztuki. Potem za dużo walk, i by było fajnie akwarium podzielone przy dwóch parach. W każdym z końców akwarium posadzić po żabienicy i prawdopodobnie tam będą ikrę składały. U mnie jedna para tak ma.
wedkarzz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Sierpień 24, 2010, 17:10:53 »

wpuscilem 5 sztuk i czekam co z tego wyjdzie. moze uda sie zebrac dwie pary wtedy niebede potrzebowal wiecej. a mam takie jeszcze putanie , czy samice walcza miedzy soba?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2010, 17:13:31 wysłane przez wedkarzz » Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: