Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: akwarium roślinne  (Przeczytany 2315 razy)
punisher155
Zainteresowany
**

gg: 6162948

« : Sierpień 10, 2010, 10:20:13 »

Jakie glonojady będe mógł wpuścić do akwarium 240l bardziej roślinnego w którym będą neonki, może czerwonogłówki, ampularie i oczywiście rośliny Cheesy Proszę o udzielenie pomocnych informacji
hergar
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Sierpień 10, 2010, 10:29:08 »

do roślinniaka najlepsze będą otoski dość dobrze się sprawdzają jako "glonojady"
około 10 to sensowna liczba, może nawet kilka więcej
hmmm pozostaje jeszcze pytanie czy chodziło ci ogólnie o zwierzątka zajmujące się zjadaniem glonów, bo jeśli tak to krewetki, w tym litrażu to zmieści sie ich dość dużo Smiley
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 10, 2010, 10:34:20 »

do roślinniaka najlepsze będą otoski dość dobrze się sprawdzają jako "glonojady"
Sprawdź najpierw jakiego rodzaju glonami żywią się otoski. Jak w akwarium pojawią się krasnorosty to nawet 200 otosków nic nie pomoże.
Jakie glonojady będe mógł wpuścić do akwarium 240l
I myślisz, że te glonojady załatwią problem glonów?

punisher155
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 10, 2010, 10:41:54 »

andrzej72 one mi będą pomagały usuwać glony. A będę się starał nie mieć wogóle problemów z glonami.
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 10, 2010, 13:06:52 »

najlepiej wstrzymaj się z kupowaniem glonożerców, dopóki nie będziesz wiedział jakie glony najlepiej u Ciebie w akwa się czują.. i wówczas uzupełnisz obsadę odpowiednim gatunkiem/gatunkami.

punisher155
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 11, 2010, 17:44:43 »

A czy zbrojniki złote które mam w teraźniejszym akwarium mogą być w akwarium roślinnym? Nie będą tam mniejszych roślin wyrywały?
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #6 : Sierpień 11, 2010, 17:56:49 »

A czy zbrojniki złote które mam w teraźniejszym akwarium mogą być w akwarium roślinnym? Nie będą tam mniejszych roślin wyrywały?

Zbrojniki złote u mnie nie stanowiły nigdy problemów. Młode żywią się glonami, starsze podjadają pokarm innych ryb. U mnie i młode i starsze na stałe przyssane do sporego korzenia, rzadko widzę by siedziały gdziekolwiek indziej. Może inni mają inne doświadczenia.

Co do doboru glonojadów. Coś tu nie teges: nie mamy dobierać glonojadów do chwilowej sytuacji glonowej w akwarium, mamy stworzyć warunki w których będziemy mieli taką obsadę jak chcemy. Ja mam otoski bo je lubię i je dokarmiam bo glonów absolutnie nie starcza do ich wykarmienia.

Pozdrawiam, R.

EDIT:
Jeszcze jedno. Padło mi ponad 15 zbrojnikow niebieski (w tym rowniez odmiany zlotej) z objawem napuchniętych brzuchów. Z tego co wyczytałem młodym zbrojnikom potrzebne jest koniecznie drewno do trawienia bo w przeciwnym razie właśnie tak się dzieje. Wsadziłem niewielki korzeń (wielkość dwóch zacisniętych pięści) kupiłem nowe zbrojniki i od tamtej pory żaden nie padł. Żadnej innej zmiany w akwarium nie było, zbrojniki ktore mi padły były z różnych zakupów w różnym czasie. Dodanie korzenia było jedyną zmianą w tamtym okresie więc stawiam na to, że rzeczywiscie brak drewna był powodem problemów w ich hodowli.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2010, 18:01:15 wysłane przez rodia » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: