Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « białe plamki na neonach i postrzepione pletwy
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: białe plamki na neonach i postrzepione pletwy  (Przeczytany 6582 razy)
piotr_nik
Nowy
*

« : Sierpień 09, 2010, 11:15:39 »

czesc,
historie zaczne on poczatku, dawno temu przygaranlem od kolezanki 2 skalary, bo miala w akwarium bardzo ciasno. sam pożyczyłem akwa od kolegi. okolo 15litrow termometr, grzałka, pompka kupiłem jedna roślinke(nazwy nie znam, duze plaskie liście). skalary podrosly i musialem oddac je koledze do duzego akwa. zrobilo mi sie po nich smutno i kupilem kilka molinezji i neonow. po jakims czasie molinezje zaczely sie rozmnażać w szalonym tempie. prawde mowiac nie znam sie na akwarystyce a powiedziano mi ze przy tych rybkach nie trzeba wyjatkowej pielegnacji, choc zawsze staram sie zapewnic im godziwe warunki. w tej chwili mam z 15 molinezji i 4 neony. niedawno zauwazylem ze jeden neon ma na "ustach" biała narośl i postrzepione płetwy. reszta była ok. po około 2-3 tygodniach pozostałe 2 zachorowały na to samo. dodatkowo białe plamy mają na ciele. wyglada to jakby gniły.
temp wody utrzymuje okolo 20 stopni - do 22 max, woda wodociągowa przepuszczona przez filtr kuchenny do wody bo jest bardzo twarda.
raz na tydzien zapuszczal niebieskie kropelki(nie pamietam nazwy) zapobiegawcze ospie i innym chorobom (kupione z polecenia pracownika sklepu) 
zrwacam sie z prośbą o pomoc i proszę nie robić mi wyrzutów że jestem męczycielem czy cos w tym stylu, bo może i jestem ale widzac problem zwracam sie o pomoc.
dziekuje Piotrek 
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 09, 2010, 13:00:19 »

Możliwe, że jest to infekcja bakteryjna, która potem może przerodzić się w grzybicę. Masz za małe akwarium na tyle ryb, za niską temperaturę, pewnie nie filtrujesz wody...

Jeśli na prawdę chcesz się czegoś nauczyć to polecam lekturę forum i literaturę, jeśli chcesz tylko na chwilę to lepiej sobie odpuść. Pozdrawiam Wink
piotr_nik
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 09, 2010, 13:07:31 »

czy jest jakies lekarstwo ktore trzeba zastosować?
czesc rybek jeszcze dzisiaj oddam osobie ktora tez trzyma molinezje, ale ma duzo wolnego miejsca.
co moge zrobic dla ich zdrowia?
Martinez75
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 09, 2010, 14:20:20 »

Przede wszystkim podnieś temperaturę wody przynajmniej do 27 st. C, dobrze by było, gdybyś wrzucił wyraźne zdjęcie zainfekowanych ryb, bo bez zdjęcia to troche takie wróżenie z fusów. Być może jest to pleśniawka, którą można łatwo wyleczyć. Wybacz, że się czepiam, ale niestety 15 litrów nie nadaje się dla żadnych ryb, tym bardziej dla 15 molinezji i 4 neonów. Masz tam jakiś filtr czy tylko napowietrzacz, i czy może to nie jest akwarium, tylko kula?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2010, 14:29:44 wysłane przez Martinez75 » Zapisane
piotr_nik
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 09, 2010, 14:28:24 »

napowietrzacz z gąbką, akwa prostokątne, jeszcze dzisiaj po powrocie z pracy wrzucę zdjęcia.

oto rybka najbardziej chora, raz na tydzien zakraplam dawke ichtiosanu a do roslinki aquaflorin
linki zdjec

http://yfrog.com/86rybkawj

http://yfrog.com/8brybka2j

prosze o pomoc
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2010, 22:20:03 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
Martinez75
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 09, 2010, 21:04:55 »

Na pewno nie jest to pleśniawka, napisz jeszcze, czy takie objawy występują tylko u neonów czy u molinezji także, bo jeżeli tylko u neonów to może być choroba bystrzyków neonowych (niestety nieuleczalna), w innym przypadku, tak jak napisał michji infekcja bakteryjna. Powinieneś poszukać informacji w necie o chorobach ryb no i niestety zadecydować sam o sposobie dalszego postępowania.
przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Sierpień 09, 2010, 21:19:56 »

Zaatakowane osobniki odłów do innego baniaczka, wodę można podnieść do 30*C, albo mi sie zdaje, albo to choroba nieuleczalna  Sad

piotr_nik
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 10, 2010, 05:55:54 »

z 4 neonow, 3 sa zainfekowane a 1 calkowicie zdrowy
molinezje wszystkie wydaja sie byc zdrowe.
wydrukuje zdjecia i zapytam o rade osoby w sklepie zoo
dziekuje Wam za pomoc
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #8 : Sierpień 10, 2010, 07:43:34 »

Ich się nie pytaj !!! Prawdopodobnie nie powiedzą ci co to za choroba.
sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Sierpień 10, 2010, 15:39:50 »

napowietrzacz z gąbką, akwa prostokątne, jeszcze dzisiaj po powrocie z pracy wrzucę zdjęcia.

oto rybka najbardziej chora, raz na tydzien zakraplam dawke ichtiosanu a do roslinki aquaflorin
linki zdjec

http://yfrog.com/86rybkawj

http://yfrog.com/8brybka2j

prosze o pomoc
Prawdopodobnie tworzą się torbiele limfatyczne, choroba wirusowa. ktora powoduje powstanie białawych torbieli. Jest pospolita u malowanych przezroczek.
helmutkol
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 05, 2011, 10:22:34 »

witam serdecznie, u moich nenów sa identyczne obiawy jak te na fotkach kolegi, a mam akwa 60L , srednia temp 25stopni , i symboliczna liczbe rybek skalar, molinezja, glonojad, danio,  i kilka molinezji.... a objawy tylko widoczne u neonow.. czym to leczyc, z preparatow mam sera baktopur , tylko nie wiem czy to zadziala czy mam jakis inny preparat kupic?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: