Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 200L pielegnice  (Przeczytany 1646 razy)
SZPAKU1981
Zainteresowany
**

« : Sierpień 01, 2010, 20:44:21 »

Witam wszystkich Cheesy

Moje pytanko jest takie że chciałbym pielęgnice w 200L (100*40*50) myślałem nad pielęgnicą mekka i sajica po parce  Wink

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 01, 2010, 20:58:52 »

przyznam się szczerze, że sam biorę pod uwagę taką obsadę w baniaku 240 l, (120 cm długości) no i jakoś mam opory... imho baniak 120 cm może się okazać mały, a 100 cm tym bardziej, zwłaszcza, że miałem same sajki w baniaku 80 cm i na moje oko brakowało im przestrzeni, a trza pamiętać, że długość bańki ma tutaj decydujące znaczenie, sajki i meeki są rybami, które z reguły trzymają sie dna no i może im braknąć miejsca, bardziej bym widział w tym przypadku skalary+meeki.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
SZPAKU1981
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 01, 2010, 21:05:27 »

No no:)chciałem zaznaczyć że planuje max rok czasu trzymanie ich w tym zbiorniku bo potem przechodzę na 375L i tak planuję kupić po 5-6szt z każdego gatunku młodziaków oczywiście żeby się same dobrały się w parki:)wiem Dobraf że Ty jesteś ogarnięty w pielęgnicach bo czytam Twoje komentarze i galerie też widziałem z sajikami także wielkie dzięki za opowiedz:)
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 01, 2010, 21:21:05 »

wiem Dobraf że Ty jesteś ogarnięty w pielęgnicach bo czytam Twoje komentarze i galerie też widziałem z sajikami także wielkie dzięki za opowiedz:)

ja wiem czy taki ogarnięty... no kręci mnie ta "rodzina ryb" i tyle, nie uważam się za jakiegoś speca ale z miłą chęcią staram się dzielić własnymi doświadczeniami i podejmować dyskusję w tym temacie.

pozdrawiam

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Sierpień 02, 2010, 05:26:23 »

Połączenie sajki i mekki powinno się udać.
Oczywiście tak jak dobraf mówi - długość zbiornika jest najważniejsza, ale mimo wszystko to i tak będzie 100 litrów na parke, więc nie jest źle. Zwłaszcza dla młodych ryb. Wszystko zależy też od urządzenia zbiornika - bo spokojnie można urządzić go tak, że w naturalny spsób będzie podzielony na dwa terytoria - ale to zależy od hodowcy.

Tu już z dobrafem rozmawialiśmy że z tymi rybami mżna połączyć jeszcze na przykład pielęgnice miodową - nawet do wychowywania młodych zajmuje małe terytoria - nawet gdzieś pisali że długością do 30 cm sie spokojnie zadowoli. Ale trudno dostępna jest.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: