serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one
|
 |
« Odpowiedz #15 : Lipiec 26, 2010, 20:01:54 » |
|
Możesz gotować ale rachunki za prąd... no cóż.. będą spore. Destylka.. droga. Jedyne sensowne rozwiązanie to RO.
Powtarzam, zrób test swojej kranówki.
A ja powtarzam że moja kranówa ma tak jak w akwa ponieważ wczoraj nalałem wody.. A więc wodę w kranie masz tragiczną i ratuje Cię tylko, jak już wspomniał Agnus filtr RO. Jednorazowy wydatek i spokój, a tak wydasz krocie na destylkę lub na rachunki za prąd( Twoi rodzice) jeśli chcesz ciągle gotować wodę. Weź pod uwagę wszystkie za i przeciw. Lub po prostu zrezygnuj na razie z baniaka, aż uzbierasz na RO. powodzenia
|
|
|
|
|
|
Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki GG 10680128
|
|
|
pawloo00
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #16 : Lipiec 26, 2010, 20:03:39 » |
|
A czy jak będe podawał CO2+światło to roślinki będą ładnie rosły czy woda im zaszkodzi w rośnięciu?? a jak bym podawał Filtrax K do wody w akwa(bez rybek)to czy by woda była ok??i przy podmiance bym tez dawał.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2010, 20:08:32 wysłane przez pawloo00 »
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #17 : Lipiec 26, 2010, 20:13:42 » |
|
Poco by ktoś stosował w instalacji wodociągowej filtry ro za kilka tysięcy?
Żeby w instalacjach nie osadzał się kamień? Autorze, to walka z wiatrakami. Pomyśl nad jakaś tanganiką np. z muszlowcami. Szkoda Twoich pieniędzy no chyba, że pomyślisz o RO.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2010, 20:17:22 wysłane przez mrs »
|
|
|
|
|
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.
|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipiec 26, 2010, 20:27:02 » |
|
Poco by ktoś stosował w instalacji wodociągowej filtry ro za kilka tysięcy?
Żeby w instalacjach nie osadzał się kamień? No i nie zapomnij o tym bo to dużo kasy: - zmniejszone zużycie proszku do prania przynajmniej o 70% dotychczasowej dawki. - zużycie wszelkich płynów do zmywania zmniejsza się przynajmniej o 50%.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pawloo00
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #19 : Lipiec 26, 2010, 20:49:16 » |
|
A czy jak będe podawał CO2+światło to roślinki będą ładnie rosły czy woda im zaszkodzi w rośnięciu??
Odpowie mi ktoś na te pytanie?  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #20 : Lipiec 26, 2010, 21:22:01 » |
|
** nie "w rośnięciu" a we wzroście ** nie "te pytanie" a to pytanie
Opowiadając na nie - nikt Ci nie jest w stanie zagwarantować wzrostu roślin, braku glonów itp itd. Tu chodzi głównie o Twoją faunę, nie florę..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pawloo00
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #21 : Lipiec 28, 2010, 11:12:58 » |
|
Aha dziękuje za odpowiedź.Zamykam temat
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ziulko
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 18, 2010, 15:43:55 » |
|
Witam dziś zmierzyłem twardość mojej wody w akwa i trochę się przeraziłem bo gH wyszło mi 18 a kH 25 i co z tym zrobić?? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 18, 2010, 19:08:20 » |
|
Witam dziś zmierzyłem twardość mojej wody w akwa i trochę się przeraziłem bo gH wyszło mi 18 a kH 25 i co z tym zrobić??  A może powiedziałbyś coś więcej o baniaku? Ile litrów, jaka obsada, reszta parametrów, typ zbiornika?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ziulko
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 18, 2010, 21:17:19 » |
|
Zbiornik 54l filtr to kaskada z ceramiką i torfem. Obsada 9 razbor klinowych, harem gupika, parka pielęgniczek kakadu, 4 krewetki amano. NO2 - 0, NO3 - 15, pH - 7,5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 19, 2010, 07:00:42 » |
|
A mnie się wydaje, ze mieszanie destylki z kranovitem w tak małym zbiorniku przy podmianach to żaden kłopot. Jeśli koledze jest łatwiej co tydzień skołować 5 zł na 10 l destylki niż wydać jedorazowo 200 i mieć spokój to jego sprawa. Filtr RO wcale nie jest ostatecznym i jedynym naj rozwiązaniem. Przy 54 l zbiorniku podmiana to jakieś 10-15 l wody co tydzień. Lejąc 10 l destylki i 5 l kranu otrzyma się już w miarę fajne już parametry zarówno w przypadku pierwszym jak i drugim.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 21, 2010, 06:22:11 » |
|
Zbiornik 54l filtr to kaskada z ceramiką i torfem. Obsada 9 razbor klinowych, harem gupika, parka pielęgniczek kakadu, 4 krewetki amano. NO2 - 0, NO3 - 15, pH - 7,5
Masz szklaneczke. Ja bym się nie bawił w żadne ro tylko destylka. W marketach można dostać 5l za kwote 3-5zł Stać się z pewnością na wydatek w wysokości 10zł raz na tydzień lub 2? Dwa razy podmienisz wodę i parametry będą super. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
froq83
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #27 : Styczeń 17, 2012, 22:06:44 » |
|
najtańszym i przydatnym sposobem na pozbycie się twardej wody są filtry brita. Jednorazowy koszt zakupu filtra z dzbankiem to jakieś 70zł. wkład kosztuje średnio 23zł i wystarcza na 4tygodnie i prócz akwarium nie masz już kamienia w czajniku :] No jedyny minus to czas filtracji trochę długi bo wodo powoli sączy się przez filtr.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #28 : Styczeń 18, 2012, 08:41:16 » |
|
froq83: Nie podpowiadaj koledze złych pomysłów - było już setki razy, że woda z filtrów brita nie nadaje się do akwarium. pawloo00: Tanio.... destylka i jedziesz.
Pozdro fr0t
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Styczeń 18, 2012, 12:01:15 » |
|
woda z filtrów brita nie nadaje się do akwarium. A to niby dlaczego?? Jak kogoś stać i ma cierpliwość, to dlaczego nie stosować Brity? na forum apisto niektórzy stosowali dla mocno wrażliwych ryb w małych baniaczkach i nic złego się nie działo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|