Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwne zachowanie gurami.  (Przeczytany 12265 razy)
paweloo18
Stały użytkownik

« : Lipiec 26, 2010, 13:55:26 »

Dwa dni temu do akwarium z gurami wrzuciłem 7 kosiarek i 2 glonojady. Od tamtego czasu moje gurami złote zaczęły się dziwnie zachowywać, wogóle nie pływają, upodobały sobie miejsce w rogu akwarium i tam cały czas przebywają. Czy to normalne? Muszą się przyzwyczaić?

Pasja. Wiedza. Doświadczenie.
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #1 : Lipiec 26, 2010, 14:05:14 »

Może zachorowały?
Podobne objawy mają przy pococznicy puchlinie ryby siedzą w koncie i mają spuchnięte brzuchy i często przy powierzchni wody.
Oczywiście nie chcę straszyć ale możesz im się zacząc lepiej przyglądać.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2010, 14:06:59 wysłane przez szakallo » Zapisane

paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Lipiec 26, 2010, 14:29:29 »

To mnie kolego przestraszyles  Shocked Bo dziśiaj mi jedna padła, miała spuchniety brzuch. Myslałem ze sie przejadła! Dziwnie pływa, opadała tak swobodnie na dno bokiem i do góry grzbietem. I po chwili się podrywała płyneła kawałek i opadała, aż padła na dno i amen. Ale u reszty nie widze opuchlizny na brzuchu.

paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Lipiec 27, 2010, 08:34:26 »

Dzisiaj padła druga. I nie możliwe jest to żebym przekarmił, bo nic nie wrzucałem do akwa.

szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #4 : Lipiec 27, 2010, 08:50:38 »

Jeśli to posocznica to kiepsko też to miałem i nadal nie mogę utrzymac przy życiu niektórych gatunków ryb
Ile bym nie wpuścił ramirez lub prętników wszystkie po pewnym czasie tak kończyły.
A co gorsza chyba nieda się tej choroby pozbyć z akwarium

paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Lipiec 27, 2010, 08:52:08 »

Jeśli to posocznica to co mam zrobić? Zaraźliwa choroba? Muszę wszystkie roślinki wyrzucić i dezynfekować akwa? Można to jakoś wyleczyć bez restartu akwa?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2010, 09:43:17 wysłane przez paweloo18 » Zapisane

darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #6 : Lipiec 28, 2010, 10:49:05 »

Chyba sie nie da wyleczyć . Ryby chore należy odseparować od innych . Najlepiej restart akwa i to bardzo skrupulatny . wymycie akwa (pod ciepłą wodą noi z jakimiś detergentami) , Wyparzenie kamieni,wyrzucenie wszystkich roślinek .wyparzenie żwirku itp. Zapewne któraś z nowych ryb przywlokła posocznice
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #7 : Lipiec 28, 2010, 10:56:58 »

Chyba sie nie da wyleczyć . Ryby chore należy odseparować od innych . Najlepiej restart akwa i to bardzo skrupulatny . wymycie akwa (pod ciepłą wodą noi z jakimiś detergentami) , Wyparzenie kamieni,wyrzucenie wszystkich roślinek .wyparzenie żwirku itp. Zapewne któraś z nowych ryb przywlokła posocznice

Takie bzdury piszesz... że szok
Chłopak pisze że mu ryba padła bo była gruba i dziwnie pływała...
a wy mu o restartach posocznicach i detergentach

wrzuć foto ryby jak jest gruba, podaj dokładne parametry sposób podmiany wody i przedewszystkim jak i czym karmiszs
ile ma akwa po jakim czasie wpuszczone ryby, jaki litraż i osprzęt
chowanie się nadmierna płochliwość itp to początkowy objaw wielu chorób, ale może być też objawem źle prowadzone zbiornika

paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Lipiec 28, 2010, 11:19:01 »

Takie bzdury piszesz... że szok
Chłopak pisze że mu ryba padła bo była gruba i dziwnie pływała...
a wy mu o restartach posocznicach i detergentach

wrzuć foto ryby jak jest gruba, podaj dokładne parametry sposób podmiany wody i przedewszystkim jak i czym karmiszs
ile ma akwa po jakim czasie wpuszczone ryby, jaki litraż i osprzęt
chowanie się nadmierna płochliwość itp to początkowy objaw wielu chorób, ale może być też objawem źle prowadzone zbiornika

W ciągu 3 dni padły mi 5 z 6 gurami złotych. Mam jeszcze marmurkowe ale im się nic nie dzieje. Ryby karmiłem płatkami (przez ten czas bardzo skromnie bo myślałem, żę przekarmiłem i dlatego tak wyglądają). W akwarium mam jeszcze 3 kirysy żółtopase, 6 kosiarek i 2 glonojady. Dokładnych parametrów nieznam. Co do zachowania ryb: od paru dni wszystkie 6 pływały pod powierzchnią wody, zauważyłem u jednej z nich wzdęty brzuch i dziwne zachowanie, rybka opadała swobodnie na dno leżała chwile na boku po czym próbowała płynąć i tak wszystkie  pozostałe.

Co do restartu akwa to nie ma szans. Napewno tego nie zroobię. A tym bardziej wyrzucać rośliny.

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #9 : Lipiec 28, 2010, 11:34:34 »

Więc problem leży w tych gurami... jak dla mnie to z nimi jest nie tak
czesto bywa tak że kupujemy jeden cały worek ryb... i ona pada reszcie nic nie jest
mozna to tłumaczyc albo zmianą warunków (wodnych pokarmowych itp)
albo jakimiś nowymi nieznanymi pasożytami... zasłyszałem kiedyś opowieść o worku gupików z Azji, padały one jeden po drugim, właśnie z grubymi brzuchami
wzioł jedną samiczke i rozcioł po śmierci... z wnętrzności wyciągnoł 15 cm coś, widziałem to na fotce... i jak dla mnie podobne do tasiemca...także nie bądźmy pewni w naszych osądach bo bez mikroskopu i chociaż 60% z najczęstszych objawów danej choroby nie można powiedzieć tak na 100% to jest to
wiem z autopsji

paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Lipiec 28, 2010, 11:45:38 »

Trudno wyczuć, przecież nie będę kroił rybek Shocked Mam zamiar zakupić lampę UV, może ona coś pomoże na te pasożyty. Parę minut temu zauważyłem, że ostanie z nich też jest na padnięciu. Siedzi oparte na roślinkach pod powierzchnią wody i już nawet nie pływa.

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #11 : Lipiec 28, 2010, 11:49:16 »

ja absolutnie nie pisze żebyś ryby kroił, podaje tylko przykład takiego padania jednego gatunku w ogólnym akwarium

paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Lipiec 28, 2010, 11:54:04 »

Mam nagrany filmik. Tylko pytanie: Można go jakoś dodać na to forum czy trzba np przez YouTube?

serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #13 : Lipiec 28, 2010, 12:04:40 »

Trudno wyczuć, przecież nie będę kroił rybek Shocked Mam zamiar zakupić lampę UV, może ona coś pomoże na te pasożyty. Parę minut temu zauważyłem, że ostanie z nich też jest na padnięciu. Siedzi oparte na roślinkach pod powierzchnią wody i już nawet nie pływa.

Mam nadzieję, iż zdajesz sobie sprawę z tego, że lampą uv nie wyleczysz tych ryb?! Lampa zabije pasożyty w wodzie, a nie te, które znajdują się w rybie papa

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Lipiec 28, 2010, 12:18:09 »

Mam nadzieję, iż zdajesz sobie sprawę z tego, że lampą uv nie wyleczysz tych ryb?! Lampa zabije pasożyty w wodzie, a nie te, które znajdują się w rybie papa

Ale ja nie mam już czego leczyć bo wszystki padły  Grin Chodzi mi o pozbycie się ich z wody.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: