lukasek
Zainteresowany

|
 |
« : Lipiec 23, 2010, 21:38:28 » |
|
Chciałbym wykonać jakiś filtr do akwarium 11l tak zeby był wydajny i tani. Najlepiej zewnętrzny bo na wewnętrzny niema tam miejsca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Stiep
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 23, 2010, 21:53:15 » |
|
Do tak małego zbiornika najlepsza będzie jakaś kaskada, albo mały wewnetrzny. Ja w 10 l mam filtr wewnętrzny Dophin KF-150. Jest malutki, sprawdza się świetnie a kosztował tylko 17 zł.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 24, 2010, 07:27:50 » |
|
Przypadkiem te 10l to nie kula?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
artur1995
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 24, 2010, 09:28:25 » |
|
jak by to była kula to jak by ten filtr zamontował ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukasek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 24, 2010, 10:17:51 » |
|
nie to nie kula
|
|
|
|
|
|
|
|
|
darcio
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 24, 2010, 11:31:10 » |
|
Dam ci dobra rade . Kup sobie akwarium 60 l . Bo w 10 l zadnej ryby nie można trzymać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Stiep
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 24, 2010, 12:51:32 » |
|
Ale krewetki karłowate, oczywiście w ograniczonej ilosci już można trzymać. Dla ryb faktycznie za małe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 24, 2010, 12:57:56 » |
|
Nie baw się w "produkowanie" filtra bo szkoda zachodu. Kup sobie zewnętrzną kaskadę Elite Hush-5. Filterek przeznaczony do baniaczków do 20 litrów pojemności.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
darcio
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 24, 2010, 12:58:26 » |
|
Ja bym, nawet w tej szklance kreweci nie trzymał
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 24, 2010, 13:02:29 » |
|
Ja bym, nawet w tej szklance kreweci nie trzymał
A ja trzymałem red cherry w 12 litrowym przez 7 miesięcy. Ani jedna sztuka mi nie padła. Wręcz przeciwnie - mnożyły się dość intensywnie. Szkoda że o małych zbiornikach panuje taka dziwna opinia. Małe tez potrafi być piękne. Wystarczy pojechać na jakieś większe targi akwarystyczne i zobaczyć jakie cudeńka ludzie robią ze zbiorniczków o pojemnościach nie przekraczających nawet 10 litrów. I często są tam małe krewetki typu red cherry czy "humelki". Pisane więc o małym akwarium jak o "szklance nie dla krewetek" moim zdaniem mija się z celem. Można bowiem postępując z głową zrobić niezłe cudeńko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 24, 2010, 13:55:08 » |
|
Wystarczy pojechać na jakieś większe targi akwarystyczne i zobaczyć jakie cudeńka ludzie robią ze zbiorniczków o pojemnościach nie przekraczających nawet 10 litrów. I często są tam małe krewetki typu red cherry czy "humelki". Nie sugeruj się tym. Zbiorniki takie są przeważnie stawiane tylko na 3 dni. Mam w domu Shrimp Seta 10 l i mam w nim i krewetki i ślimaki i nawet 3 gatunki ryb (  ) więc coś takiego da się prowadzić na dłużej ale takie coś to już extrim i raczej nie dla początkujących. Wracając do sprawy filtra, do tak małego akwarium dobrze sprawdza się kaskada.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 24, 2010, 15:09:23 » |
|
Wystarczy pojechać na jakieś większe targi akwarystyczne i zobaczyć jakie cudeńka ludzie robią ze zbiorniczków o pojemnościach nie przekraczających nawet 10 litrów. I często są tam małe krewetki typu red cherry czy "humelki". Nie sugeruj się tym. Zbiorniki takie są przeważnie stawiane tylko na 3 dni. Mam w domu Shrimp Seta 10 l i mam w nim i krewetki i ślimaki i nawet 3 gatunki ryb (  ) więc coś takiego da się prowadzić na dłużej ale takie coś to już extrim i raczej nie dla początkujących. Wracając do sprawy filtra, do tak małego akwarium dobrze sprawdza się kaskada. Oczywiście nie sugeruje się tym co widzę jeśli chodzi tu o jakiś okres czasowy. Zdaję sobie sprawę z tego, że zbiorniki takie stawia się tylko na czas wystawy. Samo jednak pokazanie takich zbiorników i jak wcześniej napisałem, zagospodarowanie ich z głową może dać świetne efekty i przez długi czas cieszyć oko. Odpowiednia filtracja, oświetlenie i ogrzewanie zapewnią roślinom i krewetkom normalne warunki bytowania. Celowo nie wspominam tu o rybach ponieważ uważam, że trzymanie ryb w tak małych litrażach raczej nie powinno mieć miejsca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukasek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 24, 2010, 16:40:10 » |
|
Na rybki mam 112l w 40l trzymam krewetki i ryby a 11l to ma byc taka ozdoba na biurko. Chce trzymać tam tylko krewetki narazie jest cos takiego niema roslin bo woda dojrzewa. Jest jeszcze troche metna bo niema filtra. dziekuje za pomoc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo600v
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 25, 2010, 08:26:14 » |
|
Weż się nie przejmuj tym gadaniem bo niektórzy nie mają nic sensownego do powiedzenia więc lecą z krytyką. Bardzo ładna kosteczka się zapowiada. Jak jeszcze dobierzesz fajne ziele to będzie naprawdę na co popatrzeć. Nie baw się w robienie filtrów, kup sobie najmniejszy i najtańszy filterek jaki znajdziesz i na pewno da radę po zatym jeżeli chcesz tam trzymać krewetki to beziesz sie musiał pozbyć pojemnika i zostawić samą gąbkę a najlepiej wymienić ją na bardzo drobną. Ja w 7L miałem fana mini praktycznie na minimalnej wydajności i nie było problemu. Co prawda to inny wątek ale jeżeli chcesz zobaczyć to proszę http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/ledy-jako-energooszczedna-alternatywa-dla-tradycyjnego-oswietlenia/105/Powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 25, 2010, 18:41:17 » |
|
niema roslin bo woda dojrzewa
Łatwiej zbiornik dojrzeje jak rośliny będą. Filtr kup jak najprędzej. Tak z ciekawości, czym tam przyświecasz i jakie rośliny planujesz?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|