iwka94
Nowy

|
 |
« : Lipiec 23, 2010, 15:39:17 » |
|
Witajcie ponownie  Mam pytanie odnośnie roślinek gdyż dużooo czytałam o nich .. Kupiłam dzisiaj kolejną piękną roślinę jedni radzą aby roślinkę zostawić w koszyczku i gąbce ( tak jak się kupuje) a inni że lepiej wyjąć i zakopać ?? Jak to jest ? Ps: Roślinkę zostawiłam w koszyczku i zastanawiam się czy może tak zostać ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 23, 2010, 16:39:17 » |
|
Wyciągnij ja bo może paść . O wiele lepiej jej będzie w podłożu .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwka94
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 23, 2010, 17:51:21 » |
|
Ja mam welonki i one strasznie wykopują te roślinki i za każdym razem musze je wkopywać bo pływają na powierzchni :/ A dlaczego może paść co w tej gąbce się zawiera jakieś minerały ?? Proszę o jeszcze jedną odpowiedz ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 23, 2010, 17:57:54 » |
|
Z tego co ja wiem to ta gąbka hamuje wzrost korzeni, no i jak będzie tak ta roślinka stała przez dłuższy czas to może zgnić. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwka94
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 23, 2010, 18:19:21 » |
|
No dobrze jeżeli ją wyciągnę z tego to czym ją mam zakopać mam normalny żwirek akwarystyczny hmm ok 3mm . Jak już wcześniej napisałam moje welonki strasznie wykopują rośliny wcześniejsze zniszczyły :/:/ Co mam dać żeby je nie wykopały ? Myślałam że jeśli kupię roślinkę z tym koszyczkiem to wszystko będzie ok :/ Ojjj  :P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rumaki
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 23, 2010, 18:32:36 » |
|
Możesz posadzić ją w koszyczku obsypując żwirem a w akwa dodatkowo obłożyć koszyczek kamykami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwka94
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 23, 2010, 19:06:18 » |
|
Ok dzięki i jeszcze się chciałam zapytać jakie oświetlenie powinny mieć żywe roślinki akwariowe ?? Czy wystaczy im włączyć na godzinę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rumaki
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 23, 2010, 19:44:12 » |
|
Godzina to zdecydowanie za mało. zazwyczaj oświetlenie powinno działać ok. 10-12 godzin. Ale optymalna ilość godzin świecenia zależy od wielu czynników: ilości i gatunku roślin, nawożenia itp. Przeczytałam, ze zakupiłaś 112 litrowe akwarium. Zwykle jest tam 2x18W. Powinno wystarczyć dla mało wymagających roślin. Moczarka nie przetrwa - ryby raczej ją zeżrą. Lepsze są rośliny o twardych liściach. Sama sadziłabym w takim akwa microsorium, anubiasy i może bolbitis.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 24, 2010, 07:34:31 » |
|
Tak właśnie dobrze powiedziałeś rumaki anubias jak najbardziej . Bardzo wytrzymała roślinka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 24, 2010, 14:11:04 » |
|
Możesz posadzić ją w koszyczku obsypując żwirem a w akwa dodatkowo obłożyć koszyczek kamykami.
Wcześniej gąbkę/watę należy usunąć.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
iwka94
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 24, 2010, 14:51:13 » |
|
Ok dzięki za wszystkie odpowiedzi ale zastanawia mnie to dlaczego te roślinki sprzedawają w tych gąbkach jeżeli one hamują wzrost roślinek ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 24, 2010, 16:08:54 » |
|
Te koszyczki stosuje się tylko na czas sprzedaży.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
iwka94
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 24, 2010, 18:35:31 » |
|
Tak ja mam anubiasa   Hmm może ktoś ma tę roślinkę i wie gdzie najlepiej ją zasadzić w akwarium ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 24, 2010, 23:45:09 » |
|
Przywiązać żyłką do jakiegoś kamienia, korzenia, skorupy kokosa. Anubiasów raczej nie należy sadzić w podłożu.
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
iwka94
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 25, 2010, 06:13:35 » |
|
AAA czyli tak żeby korzenie były na wierzchu ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|