dektom
Nowy

|
 |
« : Lipiec 18, 2010, 20:39:28 » |
|
Witam! W dniu dzisiejszym do roślinek, które dostałem od kolegi, otrzymałem w "gratisie" krewetkę widoczną na zdjęciu. Wydaje mi się, że jest to słabo wybarwiony samiec RC. Proszę o potwierdzenie mojej "diagnozy". Z tego co udało mi się ustalić, to rozmnażają się one u niego. Pytam, ponieważ posiadam już kilka redek i nie chciałbym "zbrudzić krwi". Zdjęć lepszych nie jestem w stanie zrobić, brak obiektywu makro:(   Z góry dziękuję za pomoc
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2010, 21:56:00 wysłane przez dektom »
|
|
|
|
|
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 18, 2010, 21:08:15 » |
|
Na moje oko to chyba nie Red cherry tylko Caridina cf. babaulti ale oczywiście mogę się mylić
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klasyka
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 18, 2010, 22:43:57 » |
|
Oczywiscie ze to nie są Red Cherry
|
|
|
|
|
|
12L - 25l -30l -63l -130l -300l były aktualnie 130 , 63
|
|
|
dektom
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 19, 2010, 09:02:39 » |
|
Przyjrzałem się jeszcze dzisiaj dokładnie i faktycznie jest różnica, jest bardziej smuklejsza i ma dłuższe rostrum.
@klasyka - a jaka to wg Ciebie
Czu w takim razie będzie to babaulti?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klasyka
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 19, 2010, 09:50:28 » |
|
nie mam pojecia hoduje tylko Red Cherry
|
|
|
|
|
|
12L - 25l -30l -63l -130l -300l były aktualnie 130 , 63
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 19, 2010, 11:07:30 » |
|
A nie będzie to jakaś yellowka?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
majam
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 19, 2010, 11:53:04 » |
|
A nie będzie to jakaś yellowka?
Yellowka na 100% to nie będzie. Yellowki to po prostu odmiana barwna neocaridina heteropoda, więc budowę miałaby taką samą jak red cherry, a ta ciut inaczej wygląda. Yellowki mają też jednolity żółty kolor, a nie kropeczki tak jak ta na zdjęciu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 19, 2010, 12:16:58 » |
|
Mam jedną podobną krewetkę, też dostałam ją od kogoś i nie miałam odwagi wpuścić do akwarium ogólnego. Nie doszliśmy ze znajomymi do tego co to za krewetka więc ma cały lokal dla siebie. Pisałam, ze może yellowka bo ja moją dostałam jako właśnie yellowkę (prawdopodobnie skundloną albo jakąś dziczkę redkę).
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 19, 2010, 14:12:25 » |
|
Może że i babaulti 
|
|
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
dektom
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 19, 2010, 19:22:47 » |
|
Dziękuję wszystkim za informacje... nadal się waham co z nią zrobić:) Postanowiłem dodać kilka zdjęć, są chyba ciut lepsze. Krewetkę na czas "sesji" zamknąłem w szklanej probówce od testów ph zooleku. Fotki:     Pozdrawiam, dektom
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mataertest
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 19, 2010, 21:39:46 » |
|
Moim zdaniem to jakaś skundlona red cherry, ponieważ widać czerwoną pigmętacje na jej ciele. Tyle na ten temat. Dziękuje. Dowidzenia. Zamykam. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Crystal
Crusta Justa
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 21, 2010, 04:19:13 » |
|
Wg mnie to na pewno mieszaniec red cherry z jakims innym gatunkiem. Nie wykluczone, że rodzice tej krewetki byli już mieszańcami. Ni eiwem jakie masz red cherry ale jak teżsą pomieszane to bym się nie przejmował i jąwpuścił do innych. O ile dobrze widzę to jest to młoda samica (pomimo wydłuzonego kształtu).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 21, 2010, 06:29:35 » |
|
A ja nakarmiłbym nimi ryby A załatwiłbym normalne red po pewnym czasie będą same mieszańce o nieciekawym wyglądzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dektom
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 21, 2010, 09:34:59 » |
|
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie!! Krewetki, które mam są zdecydowanie lepiej wybarwione, no prawie jak "sakura"  - w porównaniu z tym kundelkiem. Z mojej strony temat do zamknięcia - dzięki!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mataertest
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 21, 2010, 12:43:23 » |
|
A ja nakarmiłbym nimi ryby A załatwiłbym normalne red po pewnym czasie będą same mieszańce o nieciekawym wyglądzie.
A może ciebie wrzucimy na pożarcie żarłaczom tygrysim, co? Miło by ci było? Też moim zdaniem nie ciekawie wyglądasz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|