paweloo18
Stały użytkownik

|
 |
« : Lipiec 13, 2010, 11:14:06 » |
|
Mam akwarium holenderskie 135l wymiary 107x36x35. Jakie rybki będą dobre do takiego akwarium? Mam w nim 6x kosiarka, 2x glonojad, 3x kirys żółtopasy. Nie chce takich rybek jek neonki (bo mam je w baniaku 63l), molinezji i mieczyków. Interesują mnie jakieś większe, ładne rybki nadające sie do mojego akwarium.
|
|
|
|
|
|
Pasja. Wiedza. Doświadczenie.
|
|
|
hergar
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 13, 2010, 11:31:54 » |
|
no wiec tak najlepiej by bylo jakbyś trochę sprecyzował ... w takim akwarium można już coś pokombinować ale najważniejsze żebyś okreslił co ci się podoba w końcu to ty masz się nim cieszyć  1. amerykańsiej pielegniczki 2. azja labiryntowców 3. muszlowce/szczelinowce to tylko najprostsze przykłady, to jest to nad czym ja bym się zastanowił, ale tobie nie musi sie podobać to co mnie  a tak przy okazji to podwój liczbę kirysków, a te 6 kosiarek jak dorośnie to będzie ciężko
|
|
|
|
|
|
|
|
|
majam
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 13, 2010, 11:59:07 » |
|
Skoro to ma być akwarium roślinne, to chyba jednak labiryntowce będą najlepszym wyborem - może prętniki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 13, 2010, 12:14:10 » |
|
Kirysy żółtopase to nie kiryski... Muszlowce i szczelinowce nie nadają się do roślinniaka ponieważ ryją w podłożu
Nie lubie kiedy ktoś pisze choć nie wie o czym pisze...
Kosiarki out...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
majam
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 13, 2010, 12:22:53 » |
|
Na kosiarki masz za małe akwarium. Jeśli chcesz koniecznie coś, co będzie zjadało glony, to zastąp je otoskami (otocinclus affinis, otocinclus macrospilus, otocinclus negros) albo krewetkami amano - choć nie wiem jak do krewetek mają się kirysy żółtopase, nigdy nie miałem i nie znam tej rybki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paweloo18
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 13, 2010, 12:31:06 » |
|
a tak przy okazji to podwój liczbę kirysków, a te 6 kosiarek jak dorośnie to będzie ciężko
Kirys żóltopasy (Platydoras costatus) to nie kirysek to ryba która cały dzień spędza w kryjówce samotnie, każda osobno. Więc nie musze podwajać jej liczby. Do tego dorasta do 25cm więc kiedyś bede musiał je gdzies oddać tak samo jak kosiarki. I jeszcze zapomniałem dodać żadnych bojowników ani gurami  Najlepsze będą amerykańskie pielęgniczki, najbardziej przypadły mi do gustu po oglądaniu ich na zdjęciach. Tylko gdzie te rybki kupić i jaki gatunek jest najłatwiej dostępny? Nie lubie kiedy ktoś pisze choć nie wie o czym pisze...
Bardzo dobrze wiem o czym pisze...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hergar
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 13, 2010, 12:44:09 » |
|
omg :/ czytanie ze zrozumieniem sie u mnie kłania ... fakt, że ma to być roślinniak mi gdzieś uciekł. ten kirys też jakoś... biję się w pierś za dużo słońca zdecydowanie  przeprszam za wprowadzenie w błąd co do pielęgniczek to zależy gdzie mieszkasz w większości sklepów dostepne są ramirezy, kakadu, akarki kratkowane z reszta może być faktycznie problem ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
majam
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 13, 2010, 12:50:52 » |
|
No jeśli zdecydujesz się na pielęgniczki, to wybór masz tu spory. Najpopularniejsze to kakadu, ramirezy, barwniaki czerwonobrzuche. Może uda się znaleźć boliwijskie, agassiza, trifasciata, borelli. Te ostatnie są zdecydowanie najłagodniejsze i możesz je trzymać w większej ilości niż pozostałe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maskotus
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 13, 2010, 12:55:26 » |
|
Nie ma to jak proponować muszlowce lub pielęgniczki pd. amerykańskie nie znając parametrów wody. Przecież to skrajnie inny biotop!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 13, 2010, 13:14:56 » |
|
Bardzo dobrze wiem o czym pisze... Nie wiem czy złapałeś ale to nie było napisane odnośnie twoich wypowiedzi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paweloo18
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 13, 2010, 13:57:06 » |
|
Bardzo dobrze wiem o czym pisze... Nie wiem czy złapałeś ale to nie było napisane odnośnie twoich wypowiedzi Wybacz kolego  Co do parametrów wody: pH 6,8 kH 4,5 CO2 21 Reszty testów nie robiłem, w akwarium nie mam jeszcze rybek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
majam
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 13, 2010, 14:33:55 » |
|
Nie ma to jak proponować muszlowce lub pielęgniczki pd. amerykańskie nie znając parametrów wody. Przecież to skrajnie inny biotop!
Wodę można przygotować odpowiednią przed wpuszczeniem rybek. Chyba taka kolejność jest jak najbardziej prawidłowa - wybieram ryby, dowiaduję się jaka woda będzie najodpowiedniejsza, przygotowuję wodę, kupuję ryby...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paweloo18
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 13, 2010, 16:00:23 » |
|
To jak przygotować wodę dla pielęgniczek?  I jak z podłożem? Może być czarny grys bazaltowy (granulacja 0,3-0,1mm)?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 16:08:14 wysłane przez paweloo18 »
|
|
|
|
|
majam
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 13, 2010, 20:11:36 » |
|
Bazalt odpada, musisz mieć miękką wodę a bazalt podnosi twardość. Najlepszy byłby Aqua Substrate 2, on pobniży twardość i pH, ewentualnie coś neutralnego - żwir kwarcowy, JBL Manado (tylko trzeba je bardzo dobrze wypłukać żeby nie podnosiło twardości). Do tego szyszki olchy, liście ketapang, dębu. Zaopatrz się również w preparaty Tropicala - Querex i Torfin - wyciąg z kory dębowej i torfu, pomogą Ci w przygotowaniu wody odpowiedniej dla pielęgniczek południowo amerykańskich. pH na odpowiednim poziomie utrzymasz dzięki podawaniu CO2.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paweloo18
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 13, 2010, 21:15:10 » |
|
Czyli grys ewidentnie do wymiany tak? CO2 podaje z butli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|