Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « wytrzeszcz oka u brzanki sumatrzańskiej
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: wytrzeszcz oka u brzanki sumatrzańskiej  (Przeczytany 1936 razy)
moroboro
Stały użytkownik

« : Lipiec 12, 2010, 17:14:23 »

Witam, mam problem z okiem mojej brzanki sumatrzańskiej. Jest powiększone, "wytrzeszczone", pokryte białawą błonką. Choroba w nieznacznym stopniu zaatakowała drugie oko, ale po zastosowaniu ospamoxu w dawce 50mg to oko jest wolne. Rybę przeniosłem z ogólnego do izolatki /30 litrów/ miesiąc temu. Jak wspomniałem zastosowałem antybiotyk przez około 10 dni. Jeśli chodzi o chore oko to praktycznie brak poprawy. Zrobiłem podmianę, zeolitem z węglem zneutralizowałem  lekarstwo. Obecnie dałem CMF w dawce zgodnie z zaleceniami Tropicala. I nic. Oko jak było chore tak jest. Ryba trochę pływa, pokarm wcina, innych zmian chorobowych nie widać. Brzanka ma około 3,5 roku. Może ktoś coś mądrego poradzi. Pozdrawiam
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #1 : Lipiec 12, 2010, 19:50:45 »

Jeżeli masz ślimaki to może  być tak zwana katarakta. Chociaż z żywym pokarmem lub roślinami też można to przywlec.  Nie przenosi sie z ryby  na inne ryby i po pewnym czasie samo ustępuje. Z tego co mi wiadomo lekarstwa na to nie ma, trzeba się pozbyć ślimaków.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Lipiec 13, 2010, 07:36:05 »

Dzięki za odpowiedź, nie mam ślimaków, mam krewetki...
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #3 : Lipiec 14, 2010, 17:03:43 »

Nie mam pojęcia czy krewetki przenoszą larwy przywry Diplostomum .

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: