Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Wydęty brzuch bojowniczki.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wydęty brzuch bojowniczki.  (Przeczytany 5612 razy)
Harriet
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Lipiec 11, 2010, 16:51:58 »

przy posocznicy rybka cała puchnie, taki odstający brzuch to raczej coś innego
borzy
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Lipiec 11, 2010, 17:29:20 »

przy posocznicy rybka cała puchnie, taki odstający brzuch to raczej coś innego

No ale spójrz na tę stronę:
http://www.mojeakwarium.pl/forum_new/viewtopic.php?f=226&t=1040

Piszą tu właśnie o Posocznicy, a ryba pokazana na zdjęciu nie jest cała opuchnięta, tylko jej brzuch. Tak jak u mojej. 

Dlatego tak skojarzyłem.
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Lipiec 12, 2010, 14:57:57 »

I co? Jest jakaś poprawa?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
borzy
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Lipiec 12, 2010, 18:56:29 »

Bez zmian.  Undecided Może jakiś antybiotyk podać ?
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Lipiec 12, 2010, 19:49:02 »

Jeżeli by to jednak była posocznica, to można ją próbować leczyć Baktopurem Direct Sery, to znaczy można było, ale teraz ten środek jest chyba wycofany ze sprzedaży. Wyczytałam, że substancją czynną w tym leku jest antybiotyk nifurpirinol, więc jeśli jakiś lekarz lub wet wypisze Ci receptę, to może dostaniesz w aptece, tylko w takim przypadku nie wiem, jak dawkować

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #20 : Lipiec 12, 2010, 20:50:14 »

Ten obrzęk przedniej części ciała to może być zapalenie przewodu pokarmowego. Pasują do tego te białe odchody. Tu masz podane leczenie jeżeli można to tak nazwać.
http://www.superakwarium.pl/zapalenie-przewodu-pokarmowego-id608.html

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
borzy
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Lipiec 13, 2010, 10:01:50 »

Ok, dzięki i oby to pomogło, bo nie mam kasy by wydać 25zł na jakieś lekarstwo tropicala - zwłaszcza, że nie mam pewności, co do choroby.  Zrobię 8 dni głodówki.. Od dwóch dni nic nie je, czyli jeszcze 6 dni.  Puki co dzięki Wam Wielkie za pomoc. Pozostaje mi tylko czekać, aż co się polepszy. Amen.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: