Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czyżby pleśniawka?  (Przeczytany 4803 razy)
wachcio
Nowy
*

« : Lipiec 08, 2010, 18:39:01 »

Witam
Moje akwarium przedstawiałem jakiś czas temu w wątku http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/210-l-narozne-delta-by-wachcio/
Od tego czasu zostały mi tylko dwie pielęgnice papuzie, sumik i kirysek. Miałem już dwa razy nawroty choroby która 'wykosiła' mi prawie całą obsadę. Nie wiem za bardzo co robić. Poprzednim razem czyli ok miesiąca temu podniosłem temperaturę i podawałem rybom kalę (Kalium hypermanganicum Galena). Trochę to pomagało ale nie wiem czy dobry środek stosuję. Parametrów wody niestety nie znam. Dzisiaj porządnie odmuliłem, podniosłem temperaturę do 29-30 stopni, wyczyściłem filtr, wyjąłem korzeń i go wymyłem myjką ciśnieniową (oczywiście tylko wodą bez detergentów) żeby w zakamarkach nie pozostał jakiś syf, odstawiłem 100 litrów wody i jutro im podmienię. Nie wiem co dalej robić. Zdjęcie chorej rybki. Ostatnim razem jak się choroba rozwinęła wyglądały jakby watą były oblepione

« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2010, 21:31:21 wysłane przez wachcio » Zapisane
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Lipiec 30, 2010, 14:09:34 »

A może tym razem nie pleśniawka, jeżeli jak widać stadium jest zaawansowane (dużo plam) to myślę, iż pleśniawka uderzałaby w tym momencie w jakość a nie ilość kropek. Moje ryby miały kiedyś ospę rybią i wtedy plamki (ogromnie podobne) pokazały się na płetwach właśnie.Tak jak mówię, to wcale nie musi być kolejny nawrót. Lecz to tylko moja sugestia, poczekajmy na kogoś bardziej doświadczonego.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: