Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: filtr r.o.  (Przeczytany 4711 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« : Lipiec 03, 2010, 20:32:17 »

Witam,
mam już dość lania wody destylowanej. Jest to męczące, drogie i wkurzające.
Postanowiłem zainwestować w filtr r.o.
Mam pytanie do kwarystów którzy używali takich filtrów, co sądzicie o tym: http://allegro.pl/item1095864141_filtr_osmoza_osmonics_akwarystyczna_75_ro_3_usa.html

Jako, że sam nigdy nie miałem filtrów r.o. mam kilka pytań:
1. czy ciężkie jest podłączenie takiego filtra?
2. woda przechodząca przez filtr r.o. skrapla się, zakładam, że do jakiegoś pojemnika.
Czy ów pojemnik jest częścią  filtra?
Co zrobić gdy potrzebuje np. 30l wody, po skapaniu odpowiedniej ilości zlewam wode do innego pojemnika i "zbieram" wodę dalej?
Skąd mam wiedzieć, że woda zebrała się w odpowiedniej ilości, czy powinienem tego jakoś pilowac by woda się nie przelała?
Co jeśli nie potrzebuje czasowo wody r.o., czy istnieje możliwość zakręcenia dostępu wody do filtra?
Co zrobić w przypadku odcięcia wody od filtra by membrana nie była sucha?

Generalnie, bardzo proszę o łopatologiczne wyłożenie informacji dotyczących podłączenia i używania tego typu filtra.

Pozdrawiam.

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 03, 2010, 20:46:59 »

Witam,
mam już dość lania wody destylowanej. Jest to męczące, drogie i wkurzające.
Postanowiłem zainwestować w filtr r.o.
Mam pytanie do kwarystów którzy używali takich filtrów, co sądzicie o tym: http://allegro.pl/item1095864141_filtr_osmoza_osmonics_akwarystyczna_75_ro_3_usa.html

Jako, że sam nigdy nie miałem filtrów r.o. mam kilka pytań:
1. czy ciężkie jest podłączenie takiego filtra?

Jak masz zdolnosci to wcale nie jest trudne. Ja sam podlaczylem i jak to zrobic narysowalem kiedys taki schemacik http://www.discus_org_pl/smf/index.php?topic=11614.0
2. woda przechodząca przez filtr r.o. skrapla się, zakładam, że do jakiegoś pojemnika.
Czy ów pojemnik jest częścią  filtra?

NIe. Trzeba miec swoj pojemnik.
Co zrobić gdy potrzebuje np. 30l wody, po skapaniu odpowiedniej ilości zlewam wode do innego pojemnika i "zbieram" wodę dalej?

Albo stawiasz drugi pojemnik.
Skąd mam wiedzieć, że woda zebrała się w odpowiedniej ilości, czy powinienem tego jakoś pilowac by woda się nie przelała?

Zakupilem dluzszy wezyk i baniak wstawiam do wanny. Nawet jak sie przeleje to idzie w kanal, a nie na podloge.

Co jeśli nie potrzebuje czasowo wody r.o., czy istnieje możliwość zakręcenia dostępu wody do filtra?

Ja przewaznie biore wode raz w tygodniu. Przez reszte czasu ro poprostu sobie stoi.
Co zrobić w przypadku odcięcia wody od filtra by membrana nie była sucha?

Wazne jest aby w czasie gdy filtr nie pracuje w tubie gdzie znajduje sie membrana byla woda.

Generalnie, bardzo proszę o łopatologiczne wyłożenie informacji dotyczących podłączenia i używania tego typu filtra.

Patrz link wyzej.

pozdrawiam
asmi
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #2 : Lipiec 03, 2010, 20:54:52 »

Kilka dni temu też szukałem informacji na temat instalacji filtra RO i natknąłem się na takie oto rozwiązanie: http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?p=197254

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #3 : Lipiec 03, 2010, 21:36:05 »

mrs, kwestie zbiornika na czystą wodę z RO rozwiązałem poprzez jego brak. Przy podmianach leję wodę z RO prosto do akwarium. Fakt wolnego przepływu zdaje się dla mnie korzystny gdyż zmiana parametrów jest wolna, nie ma problemu z ogrzaniem wody bo przy tak wolnym dopływie wogole nie ma skoku temperatury przy podmianie.
Tyle, że ja pociagnąłem sobie dopływ i odpływ wody do szafki pod akwarium wiec nie muszę ciągać wężyków.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2010, 21:38:22 wysłane przez rodia » Zapisane
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #4 : Lipiec 04, 2010, 05:46:51 »

Dziękuje wszystkim za pomoc.
Wiem już chyba wszystko.
Nie zamykajcie tylko tematu żebym mógł w razie możliwości zerknąć.

Rodia, twoje rozwiązanie jest supr.
Ja narazie jednak nie będe się w to bawił, dopiero przy większym baniaku (jeszcze nie wiem gdzie stanie) pociągne sobie wode.
Zbiegnie się to z remontem m.in. podłogi więc cały osprzęt mogę rozplanować wcześniej a przy robocie ładnie chować.

Pozdrawiam.

badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #5 : Lipiec 04, 2010, 09:09:25 »

Dziękuje wszystkim za pomoc.
Wiem już chyba wszystko.
Nie zamykajcie tylko tematu żebym mógł w razie możliwości zerknąć.

Rodia, twoje rozwiązanie jest supr.
Ja narazie jednak nie będe się w to bawił, dopiero przy większym baniaku (jeszcze nie wiem gdzie stanie) pociągne sobie wode.
Zbiegnie się to z remontem m.in. podłogi więc cały osprzęt mogę rozplanować wcześniej a przy robocie ładnie chować.

Pozdrawiam.

Tylko pamietaj przed pierwszym uruchomieniem przepłukaj filtr węglowy, bo sobie załatwisz membranę!

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #6 : Lipiec 04, 2010, 10:03:52 »

Tylko pamietaj przed pierwszym uruchomieniem przepłukaj filtr węglowy, bo sobie załatwisz membranę!
Ok, będe pamiętał.

Napiszcie jeszcze proszę czy ten filtr do którego link podałem nada się?
Jeśli nie to jaki polecacie?

badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #7 : Lipiec 04, 2010, 20:31:47 »

Ok, będe pamiętał.

Napiszcie jeszcze proszę czy ten filtr do którego link podałem nada się?
Jeśli nie to jaki polecacie?
Tak, może byc sam od nich kupiłem w lutym, więc mogę polecić z czystym sumieniem.
Jak już kupisz to daj znać, wysle Ci fotki w jaki sposób podłączyłem u siebie
Pozdrawiam

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #8 : Lipiec 27, 2010, 22:10:32 »

Witam. mrs jeżeli nie masz nic przeciwko temu to podepnę się pod temat Grin
Za kilka dni zalewam moją ~480-tkę i podjąłem decyzję, iż zakupię filtr ro. Mam na oku konkretny model i może ktoś z Was jest w stanie wytknąć jego wady(powtarzam wady, a nie zalety)
z góry dziękuję za info. A to przedmiotowy filtr ro: http://www.aquario.pl/sklep/molekularny-filtr-mineralizatorem-wody-p-827.html

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
zamiel
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 15, 2010, 06:53:34 »

Jeśli chodzi o ten system http://www.aquario.pl/sklep/molekularny-filtr-mineralizatorem-wody-p-827.html to po zakupie go zmienił bym pierwszy filtr PS20 (Ja osobiście bym go wywalił) na PS5 FCCBL dał bym jako trzeci stopień .Kombinacji wkładów w korpusach jest prawie dowolna ale na początku czyli w pierwszym korpusie lepiej żeby była Pianka ewentualnie wkład sznurkowy osobiście polecam piankę, jako takich wad ten system nie ma może po za tym że zajmuje miejsce pod zlewozmywakiem. Zakładam również że z tego systemu nie tylko rybki będą korzystać ale i reszta domowników bo w innym przypadku to są tańsze zestawy RO składające z liniowego filtra węglowego ,Liniowej pianki i membrany.Tu daje linka http://www.aquafilter.com/index.php?lang=pl możesz sobie zobaczyć jakie wkłady i jakie jest ich przeznaczenie aby móc sobie dobrać dla siebie najbardziej korzystne oczywiście nie musisz kupować akurat tej firmy. Bo z doświadczenia wiem że w systemach takich jak ten z linka pierwszego producent zawsze daje PS20 bo osobno to słabo się sprzedaje i nie ma co z tym robić a magazynowanie kosztuje (miałem kiedyś przyjemność pracowania w Aquafilter to troszkę liznąłem temat o systemach RO i nie tylko)
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 15, 2010, 15:08:26 »

Zastanawiam sie nad kupnem wlasnie filtra r.o bo po pierwsze woda destylowana drogo wychodzi a uzdatniacze tez nie sa za tanie zwlaszcza kiedy ma sie 7 akwarii. Wiec...

Zego co wyczytalem to woda z filtra ro plynie powoli tak? W jakim czasie napielni sie np. sloik 1L? Mi wlasnie zalezy na tym by podmiana wody byla zrobiona w przedziale 30 minut i obawiam sie ze jednak filtr ro nie spelni moich oczekiwan. Pytam sie poniewaz na internecie jest duzo stron ale nigdzie nie ma takiego "podsumowania".

250L słodkie
540L + 112L morskie
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 15, 2010, 19:36:44 »

Zastanawiam sie nad kupnem wlasnie filtra r.o bo po pierwsze woda destylowana drogo wychodzi a uzdatniacze tez nie sa za tanie zwlaszcza kiedy ma sie 7 akwarii. Wiec...

Zego co wyczytalem to woda z filtra ro plynie powoli tak? W jakim czasie napielni sie np. sloik 1L? Mi wlasnie zalezy na tym by podmiana wody byla zrobiona w przedziale 30 minut i obawiam sie ze jednak filtr ro nie spelni moich oczekiwan. Pytam sie poniewaz na internecie jest duzo stron ale nigdzie nie ma takiego "podsumowania".

W opisie filtrów jest podana zawsze informacja ile litrów na dobe lub godzinę filtr wydaje. Praktycznie zależy to tylko od membrany.
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 15, 2010, 19:48:40 »

Dzieki Rodia. A tak mniej wiecej jakie wydajnosci maja takie filtry? Z gory dzieki za odpowiedz.

250L słodkie
540L + 112L morskie
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 15, 2010, 20:04:21 »

Dzieki Rodia. A tak mniej wiecej jakie wydajnosci maja takie filtry? Z gory dzieki za odpowiedz.

Przykładowe oznaczenie filtra : 75 GPD
GPD - galons per day (galonów na dobę)
75 GPD odpowiada około 280 litrom na dobe
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 15, 2010, 20:09:28 »

No to wychodzi w przyblizeniu 11,5L/h to mi to za dlugo niestety zajmie bo ja 300L bede mial na jeden dzien do podmiany  Undecided no nic szkoda ale moze w najwiekszym baniaku w przyszlosci zastosuje Twoj pomysl  Grin Wielkie dzieki za odpowiedzi.

250L słodkie
540L + 112L morskie
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: